Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009 03:00

Λίντια Αγκίρε*: Ο δημοσιογράφος του μέλλοντος θα είναι "πολυεργαλείο"

Written by

Η διευθύντρια της El Pais.com, Λίντια Αγκίρε βρέθηκε πριν από δύο μήνες στην Αθήνα για μια ημερίδα με θέμα τα μίντια στην ηλεκτρονική εποχή και μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο για τις  προκλήσεις  και το νέο μοντέλο ενημέρωσης. Η συνέντευξη ουδέποτε δημοσιεύθηκε με το σκεπτικό ότι η El Pais είχε συνεργασία με μεγάλο εκδοτικό όμιλο ανταγωνιστικό του Ελεύθερου Τύπου…

Μιλώντας για το νέο μοντέλο οργάνωσης των μέσων, η κυρία Αγκίρε υποστηρίζει ότι η είδηση σήμερα παύει να αποτελεί αποκλειστικό προϊόν ενός συντάκτη και απαιτεί διαφορετική διαχείριση ανάλογα με το μέσο για το οποίο προορίζεται. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει σαφής καταμερισμός εργασίας ανάλογα με τις ιδιαίτερες ικανότητες των συντακτών. Παράλληλα όμως χρειάζεται και ένα νέο εμπορικό μοντέλο που θα απαντήσει στις απαιτήσεις των νέων δυνατοτήτων που δίνουν τα ηλεκτρονικά μέσα. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι αντίστοιχος προβληματισμός με αυτό που βλέπουμε στις αίθουσες σύνταξης, υπάρχει και στα εμπορικά τμήματα και διαφημιστικές εταιρίες. Θα μπορέσει η διαφημιστική αγορά να στηρίξει τα ηλεκτρονικά μίντια; «Ελπίζουμε πως ναι, λέει η κ. Αγκίρε αλλά η αγορά ωριμάζει σταδιακά και χρειάζεται υπομονή».

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και η ελληνική γλώσσα θέτει εμπόδια καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των αναγνωστών στους οποίους απευθύνεται ένα μέσο ενημέρωσης. Αυτός ο παράγοντας καθορίζει και το ύψος των επενδύσεων. Σύμφωνα με την κυρία Αγκίρε το επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να είναι συμβατό με το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο αυτή κινείται. Ένα μέσο έχει επιπλέον σήμερα την επιλογή να προσφέρει ειδήσεις σε διαφορετικές γλώσσες, πολύ πιο οικονομικά από ότι στο παρελθόν, αφού μιλάμε μόνο για ηλεκτρονική έκδοση. Για παράδειγμα η El Pais έχει και αγγλική έκδοση. Η Corriere della Sera έχει και κινεζική.
Τέλος έρχεται ο ρόλος του δημοσιογράφου στον νέο περιβάλλον. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η μετάβαση σε μια αποχή όπου ο δημοσιογράφος θα κρατά και τη φωτογραφική μηχανή ή ενδεχομένως και την κάμερα, μπορεί να γίνει χωρίς συγκρούσεις; «Όχι» πιστεύει η κυρία Αγκίρε. «Η σύγκρουση σε εργασιακό επίπεδο είναι αναπόφευκτη. Όμως ο δημοσιογράφος είναι δημοσιογράφος είτε κρατάει στα χέρια του στυλό, είτε κομπιούτερ είτε φωτογραφική μηχανή. Το ζητούμενο είναι η μετάδοση της είδησης γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλα τα στεγανά που θέτουν οι παλιότερες εργασιακές δομές θα έχετε διαπιστώσει ότι δεν ενδιαφέρουν τον νέο δημοσιογράφο που έχει μπει στη λογική της νέας εποχή. Όσο για τις επιχειρήσεις των μέσων, θα πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στο προσωπικό τους να εκπαιδευτούν στα νέα εργαλεία. Δεν θα πρέπει να τους πιέζουν αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να σταματούν την εξέλιξη».

*Δημοσιογράφος διευθύντρια της El Pais.com

Δημοσιεύθηκε στον Εναλλακτικό Τύπο 11-07-2009

Read 1263 times