Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011 03:00

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν*: Θεωρώ ότι είναι λάθος να επιμένετε στο ευρώ

Written by

Δηλώνει «αγανακτισμένος», κατακεραυνώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές που έφεραν την Ελλάδα σε αδιέξοδο και θεωρεί ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Ο Γάλλος βουλευτής Νικολά Ντιπόν Ενιάν, πρώην μέλος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος βρέθηκε πριν μερικές μέρες στους δρόμους της Αθήνας μαζί με τους «αγανακτισμένους», συνομίλησε μαζί τους και μοιράστηκε τις αγωνίες τους. Ο κ Ντιπόν Ενιάν, διαχώρισε της θέση του από την πολιτική του Νικολά Σαρκοζί και σήμερα ηγείται του δεξιού κόμματος «Πάνω η Δημοκρατία». Θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό νομισματικό μοντέλο έχει αποτύχει και ότι τα σημερινά κόμματα εξουσίας έχουν χάσει την επαφή τους με το λαό.

-Η Ελλάδα υφίσταται ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας αλλά τα μέτρα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Ποια λάθη θεωρείτε ότι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην  περίπτωση της Ελλάδας.
Δεν είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα από τη στιγμή που εφαρμόζεται ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, χωρίς παράλληλη υποτίμηση του νομίσματος. Πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο δεν έφερε αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για αποπληθωρισμό (ταυτόχρονη μείωση τιμών και εισοδημάτων), κατάσταση που είχε σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις στο παρελθόν. Το παράδειγμα της Γαλλίας πριν τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο επί κυβέρνησης Λαβάλ είναι χαρακτηριστικό. Όπως επίσης η πιο πρόσφατη περίπτωση της Αργεντινής που οδήγησε τη χώρα στο χάος.  Για να είναι ειλικρινής πιστεύω ότι το λάθος της ΕΕ ήταν ότι θυσίασε το ευρωπαϊκό ιδεώδες για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες. Το ευρώ ήταν καταδικασμένο να αποτύχει από τη στιγμή που δεν είναι δυνατό να εισάγεις το ίδιο νόμισμα σε οικονομικά μοντέλα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όπως για παράδειγμα της Ελλάδας και της Γερμανίας. Αντιθέτως βλέπουμε σήμερα ότι η παγκοσμιοποίηση καθιστά δυνατό σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία ή η Σουηδία να ανταποκρίνονται θετικά στο διεθνές οικονομικά περιβάλλον. Θεωρώ ότι ήταν λάθος να θελήσουμε να δημιουργήσουμε της Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με τόσες διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και οικονομίες το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να επιτύχει. Τέλος θεωρώ ότι είναι θανάσιμο λάθος να επιμένουμε στο ευρώ αντί στο να δώσουμε στα κράτη τη νομισματική τους ελευθερία.


-Βρεθήκατε στο πλευρό των Ελλήνων διαδηλωτών. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε?
Δεν είχα την εντύπωση ότι συνάντηση διαδηλωτές. Ένοιωσα ότι συναντήθηκα με του έλληνες πολίτες. Νέους, ηλικιωμένους, φοιτητές εργάτες όλες τις κοινωνικές τάξεις. Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι δεν ήταν μια συγκέντρωση κομμάτων ή συνδικάτων αλλά του λαού. Κατάλαβα ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θέλουν να τους βάλουν να πληρώσουν ένα χρέος το οποίο δεν δημιούργησαν. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Οι τράπεζες ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν τις ζημιές για τις οποίες αυτές ευθύνονται. Οι Γάλλοι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν σώζει τον Έλληνα πολίτη. Είχα την τύχη να μιλήσω με τους συγκεντρωμένους (στην ιστοσελίδα μου θα υπάρξει  σχετικό βίντεο http://www.debout-la-republique.fr). Ήταν συγκλονιστικό το συναίσθημα να διαπιστώνεις ότι η Γαλλία σημαίνει ακόμη κάτι για τους Έλληνες. Ελευθερία και αντίσταση.

-Πως αξιολογείται τη στάση και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Nea Dimokratia) για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης?
Όπως και στη Γαλλία θεωρώ ότι τα μεγάλα κόμματα είναι αποκομμένα από την κοινωνία.
Από αυτή την άποψη το γεγονός ότι και η Νέα Δημοκρατία δέχεται την «αρχή»
της σωτηρίας του ευρώ, συμφωνεί στο ότι η χώρα χρειάζεται μέτρα λιτότητας. Απλά θέλει να είναι λιγότερο αυστηρά. Θα το χαρακτήριζα πολιτικό θέατρο

Πιστεύω ότι θα δεν πρέπει να αποκαλείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Επιμένω ότι η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι να φύγει από το ευρώ για να προστατευθεί.

-Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που ψήφισε τον Σαρκοζί στις προηγούμενες εκλογές εμφανίζονται πλέον δυσαρεστημένο. Πως νομίζεται ότι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές?
Είναι απογοητευμένοι γιατί ο Σαρκοζί κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε να κάνει. Είχε πει ότι το ευρώ είναι ισχυρό και ότι η Γαλλία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της και να συνεργαστεί με τους εταίρους της. Προσωπικά παραιτήθηκα από το κυβερνών κόμμα όταν κατάλαβα ότι η Χώρα μου παρέδωσε την εθνική της κυριαρχία στις Βρυξέλλες.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Γάλλοι νιώθουν προδομένοι. Κι αυτό είναι ο λόγος που η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν θα έχει υψηλά ποσοστά στις επερχόμενες εκλογές. Προσωπικά μάχομαι για να κερδίσει η Γαλλία και πάλι την ελευθερία της και για να προστατευθεί ο πολίτης. Γι αυτό και διεκδικώ  στις επόμενες εκλογές την προεδρία.

*O Νικολά Ντιπόν Ενιάν είναι βουλευτής του γαλλικού κόμματος "Πάνω η δημοκρατία"

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 19-06-2011
 

Read 1111 times