Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 12:58

Υποβρύχιες διαδρομές με πράσινες μίζες 55 εκατομμύρια ευρώ

Written by

 Στοιχεία για τις υπόγειες διαδρομές που ακολούθησαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για «λαδώματα» κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα με σκοπό την προμήθεια των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων τύπου U-214, φέρνει στη δημοσιότητα το «Der Spiegel». Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει επίσης το όνομα της ομάδας που είχαν στήσει από κοινού η προμηθεύτρια HDW και η εταιρία συμβούλων Ferrostaal AG για τη… διαχείριση του συγκεκριμένου κονδυλίου.
Η ομάδα φέρει την ονομασία «Team A» και είχε τα χρήματα και τη δικαιοδοσία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η γερμανική πλευρά να κερδίσει το ελληνικό συμβόλαιο το 2000 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το βασικό «παιχνίδι» φέρεται να έγινε από τη Ferrostaal AG προκειμένου να «εξουδετερωθούν» οι αντίπαλοι Γάλλοι, Ολλανδοί και Σουηδοί που διεκδικούσαν το πρόγραμμα των τεσσάρων υποβρυχίων που υπέγραψε η χώρα μας. Η γερμανική εισαγγελία έχει καταλήξει σε 50 υπόπτους που θα κληθούν σε δίκη. Την υπόθεση ερευνά και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας. Ως εμπλεκόμενους το Spiegel αναφέρει τέσσερα πρώην και νυν  μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ferrostaal, μεταξύ αυτών τον Horst W. και τον Ματίας Μίτσερλιχ. Το δημοσίευμα καταγράφει τη διαδικασία πώλησης κάνοντας μάλιστα παραλληλισμό της υπόθεσης με την υπόθεση της πώλησης γερμανικών τεθωρακισμένων Fuchs στη Σαουδική Αραβία το 1991, όταν 220 εκατομμύρια μάρκα μπήκαν σε λογαριασμούς off shore εταιρειών.
Το 2000 η Ελλάδα παρήγγειλε από την HDW τέσσερα υποβρύχια  τύπου  214 αξίας 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ.. Ένα από αυτά – το Παπανικολής-  θα κατασκευαζόταν στα ναυπηγεία του Κιέλου και τα υπόλοιπα τρία σε ελληνικό ναυπηγείο. «Τότε στην Αθήνα κυβερνούσε ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Μετά, το 2004, ήλθε στην εξουσία η ΝΔ και δεν ήθελε πια το Παπανικολής, δήθεν επειδή έγερνε πολύ. Στην πραγματικότητα έγερνε μάλλον η χρηματοδότηση. Από το 2009 όμως το λόγο είχε και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Και όλα ήταν καλά.» σημειώνει χαρακτηριστικά το Spiegel.
Καθοριστική για τους εισαγγελείς υπήρξε η κατάθεση του Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν νούμερο δύο στην HDW μέχρι το 2003 και μάνατζερ στην Ferrostall πριν τρεις δεκαετίες. Ο Χάουν όπως είπε «δεν μίλησε ποτέ με συμβούλους για δωροδοκία αναφορικά με την πώληση των υποβρυχίων. «Ήταν μια συμφωνία κυρίων. Αλλά για τον καθένα ήταν σαφές ότι: Αν ήταν αναγκαίο να δώσουν αυτοί οι σύμβουλοι χρήματα σε άτομα σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να κερδηθεί η παραγγελία, τότε αυτό και έπρεπε να γίνει» αναφέρει το Spiegel. Οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει από το 1997. Ο Χάουν αναζήτησε έναν άνθρωπο με πολύ  καλές διασυνδέσεις. Ήταν ο Χέρμαν Γκράφ Φον Πούκλερ, ο οποίος με κάποιον Λιβανέζο με το ψευδώνυμο Άγκο, εμφανίζονται και στην υπόθεση της πώλησης τεθωρακισμένων στη Σαουδική Αραβία.

Υπουργός ο Άκης

Ο Πούκλερ και ο Αγκο επανέρχονται στο προσκήνιο το 1997 για την παραγγελία των ελληνικών υποβρυχίων. Τότε δημιουργήθηκε το «Team A» με τον κωδικό «Κύκλος προσευχής», στον οποίο ανήκαν ο Χάουν, ο Πούκλερ, ο Άγκο, ένας παιδικός φίλος του, που τον γνώριζε και ο Πούκλερ, και ένας έλληνας αρχιτέκτονας, που κατά τον Χάουν τους σύστησε ο τότε υπουργός άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
Στο σημείο αυτό εμφανίζεται κάποιος ονόματι Αλέξανδρος Αβατάγγελος ο οποίος μπήκε στην «Team A» κατόπιν πίεσης του Άγκο. Τον Ιούνιο του 1997, υπογράφονται στη Ζυρίχη τα  μυστικά συμβόλαια από τα μέλη του «Team A» για τρεις εταιρείες με έδρα την Καραϊβική. Αν η Ελλάδα έκανε την παραγγελία θα είχαν να  λάβουν 4,5% επί της τιμής αγοράς. Για τη Ferrostaal υπέγραψε ο ειδικός του Χάουν για ελληνικά θέματα Χανς Ντίτερ Μ. Τα συμβόλαια φυλάχθηκαν σε ελβετική τράπεζα.
Όταν το 2000 η ελληνική κυβέρνηση κατακυρώνει την παραγγελία τεσσάρων νέων υποβρυχίων στους Γερμανούς και μετά από δύο χρόνια αναθέτει στη HDW και τον εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων, αρχίζουν και τα εμβάσματα. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου η Ferrostaal κατέβαλε χρήματα στον επίσημο εμπορικό αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα τον Χανς Ντίτερ Μ. Αυτός έπρεπε να λάβει 7,5% προμήθεια για τη συμφωνία, δηλαδή 120 εκατομμύρια. ευρώ. Στην πραγματικότητα, το 3% ήταν για τον ίδιο και το άλλο 4,5% προοριζόταν για το «Team A». Η εταιρία του Πούκλερ πήρε «μόνο» 300.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει το Spiegel, «η χρησιμοποίηση του επίσημου αντιπροσώπου της Ferrostaal στην Ελλάδα έγινε γιατί , ο γερμανικός νόμος από το 1999, δεν επέτρεπε σε γερμανικές εταιρείες να δίνουν χρήματα για να πάρουν δουλειές στο εξωτερικό δηλώνοντάς τα στη γερμανική εφορία. Έτσι, η Ferrostaal δεν μπορούσε να στέλνει χρήματα σε off shore, μέσω των οποίων καλύπτονταν οι πραγματικοί αποδέκτες. Το «Team A» έλαβε από τον Μάρτιο του 2003, 25,3 εκατομμύρια ευρώ αλλά το 2003 σταμάτησαν τα εμβάσματα. Ο Χάουν και ο Χανς Ντίτερ Μ συνταξιοδοτήθηκαν και την εκπροσώπηση της Ferrostaal στην Ελλάδα ανέλαβε o Horst W., ενώ διευθύνων σύμβουλος της HDW έγινε ο Μίτσερλιχ. Έρευνες της εισαγγελίας του Μονάχου στο σπίτι της νύφης του Horst W αποκάλυψαν την ύπαρξη λίστας φερόμενων ως αποδεκτών περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Το 2007 η Ferrostaal πλήρωσε άλλα 11 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρία του Αβατάγγελου στην Καραϊβική, και για το λόγο αυτό σήμερα ο Μιτσερλιχ είναι σήμερα κατηγορούμενος για δωροδοκία. Η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά ακόμη και το ρόλο της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου, που κάποτε ήταν φαβορί για τη θέση του εκπροσώπου του SPD επί καγκελαρίας Βίλι Μπραντ. Το Spiegel αναφέρει ότι η εταιρία συμβούλων της εισέπραξε 1,2 εκατομμύρια. ευρώ από την MFI (εταιρία που ίδρυσαν από κοινού Ferrostaal και HDW στο Λονδίνο) , προκειμένου να αναλάβουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία την κατασκευή υποβρυχίων της HDW με αποδέκτη την Αίγυπτο.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τυπο 07-02-2011

Read 3560 times