Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008 02:00

Γιοάνι Σάντσες*. Μεγάλωσε με Che, αντιστέκεται με blog

Written by

Δεν θεωρείται αντιφρονούντας, αν και μέσα από το blog της ασκεί κριτική στο καθεστώς της Κούβας, ενώ ταυτόχρονα διευθύνει μαζί με το σύζυγό της  Ρεϊνάλντο Εσκομπάρ, το δικτυακό περιοδικό Consenso, που κάνει αντιπολίτευση από τα αριστερά.

«Είμαι παιδί “του δελτίου”..(γέλια), θέλω να πω ότι μεγάλωσα στη δεκαετία του 70 και του 80 σε μία Κούβα όπου ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις ήταν η “λιμπρέτα”, το μπλοκάκι με το οποίο παίρναμε τρόφιμα».
 Η  Yoani Sanchez είναι η πιο διάσημη Κουβανή blogger. Το δικτυακό της ημερολόγιο δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις και αυτή φροντίζει να το τροφοδοτεί με απόψεις που σίγουρα ενοχλούν πολλούς.

«Οι γονείς μας, μας έδωσαν ονόματα που όλα αρχίζουν από “Y”. Yoanni, Yusimi, Yadira. Συμβολίζουμε την γενιά “Y”, τη γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε με τις αφίσες του Τσε στις αίθουσες των σχολείων, με τα μαθήματα στο ύπαιθρο, τη σοβιετική βοήθεια, τις μπριγάδες και  τον πατερναλισμό. Έτσι έχω βαφτίσει και το blog μου. GenerationY. Δημιούργησα αυτό το blog για να μπορώ να εκφράζω κάποιες σκέψεις και συναισθήματα. Ήταν κάτι σαν ψυχανάλυση για μένα. Θα ‘θελα να υπάρχουν κι άλλα blog σαν το δικό μου. Είναι σαν μια ρωγμή στον τοίχο αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστα και οι περισσότεροι γράφουν με ψευδώνυμο γιατί φοβούνται».

Πριν από χρόνια η Yoani αναγκάστηκε να πάρει το γιό της και να φύγει από την χώρα αλλά όπως λέει στον ΕΤ, η ζωή μακριά από την Κούβα ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ότι φανταζόταν. Όσο για τις πολιτικοοικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών είναι μάλλον καχύποπτη.

 « Η χώρα μου έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια αλλά όχι επειδή το θέλησε η κυβέρνηση. Υπήρξε πίεση από τα κάτω και σήμερα είναι γενική η άποψη ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Όχι όμως σας αυτές που μας προτείνουν και που μόνο στόχο έχουν να διατηρήσουν το σημερινό στάτους κβό. Με αυτό το ρυθμό οι αναγκαίες αλλαγές θα αργήσουν άλλα είκοσι χρόνια»
 Και είσαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε αυτή τη αλλαγή;
«Κανένας δεν είναι αλλά ο λαός μας πρέπει να πάρει αυτή την ευθύνη».
Πως είναι να ζεις σε σοσιαλιστική χώρα με όρους καπιταλισμού;
«Σπούδασα φιλολογία. Στην τάξη μου τότε ήμασταν περίπου είκοσι άτομα αλλά σήμερα  στην Κούβα έχουμε μείνει λιγότεροι από τους μισούς. Δεν δουλεύω για το κράτος. Προσπαθώ να επιβιώσω κάνοντας μεταφράσεις από τα γερμανικά, διδάσκοντας ισπανικά σε κανένα τουρίστα που ξεμένει στην Κούβα ή κάνω τον ξεναγό στην πόλη. Ευτυχώς η οικογένειά μου με στηρίζει σε όλες τις τρέλες μου και μου μένουν και λίγα χρήματα για να πληρώνω την σύνδεσή μου στο Ιντερνετ»
Πως φαντάζεται όμως η Yoani το αύριο και τι θα κάνει αν της  ζητήσουν να κλείσει το blog;
«Αν με απειλήσουν ότι θα πάω φυλακή θα το κλείσω, αλλά σίγουρα κάτι άλλο θα βρω για εκείνες τις ρωγμές που λέγαμε. Μέχρι τότε θα με βρίσκετε στο www.desdecuba.com/generationy. Όσο για το αύριο υπάρχει ένα ποίημα του αγαπημένου μου Κωνσταντίνου Καβάφη που περικλείει όλες της προσδοκίες μου»
“Του μέλλοντος οι μέρες στέκονται μπροστά μας σα μια σειρά κεράκια αναμένα -
χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια”

*Η Γιοάνι Σάντσες είναι Κουβανή αντικαθεστωτική δημοσιογράφος και μπλόγκερ

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο  10-02-2008

Read 1655 times