Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Γνωστή για τα τιρκουάζ νερά , τη φώκια «μονάχους μονάχους» που βρίσκει καταφύγιο στο θαλάσσιο πάρκο της, τις παραλίες και την κουζίνα της, η Αλόννησος εσχάτως έγινε ακόμη περισσότερο γνωστή για το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της.

Για κάποιους όμως είναι αγαπημένη, για την παλιά Χώρα της, έναν ορεινό οικισμό (όχι πολύ μακριά από παραλίες) μοναδικό για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική του.

 

Η παλιά χώρα της Αλοννήσου, αποπνέει έναν αριστοκρατικό αέρα, με τα καλντερίμια της όπου δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και όπου τα πάντα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Έχει εντελώς διαφορετικό αέρα από τις δύο γειτόνισσες της, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, και αν επισκεφτεί κανείς το νησί αξίζει να μείνει σε αυτή για να νιώσει τον παλμό και την ατμόσφαιρά της.

Ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1965 όταν ένας καταστροφικός σεισμός γκρέμισε τα περισσότερα από τα σπίτια της και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν την εγκαταλείψουν.

Η θέση της, όμως, το φυσικό τοπίο και ο χαρακτήρας της Αλοννήσου, που είναι ένα νησί για ηρεμία και σχετική απομόνωση, τράβηξε ξένους, κυρίως Βρετανούς και Γερμανούς που αγόρασαν τα ερείπια ξανάφτιαξαν τα σπίτια και δημιούργησαν σιγά σιγά έναν υπέροχο οικισμό με σεβασμό στην παράδοση και στον χαρακτήρα του νησιού.


Η Χώρα της Αλοννήσου είναι μικρή σε μέγεθος και την περπατάτε εύκολα. Το λεωφορείο από το λιμάνι σας αφήνει στις παρυφές της και από εκεί συνεχίζετε με τα πόδια.

Στη είσοδό της θα δείτε ό,τι απέμεινε από το κάστρο της, και αξίζει να αναζητήσετε να δείτε τα αλώνια της, το μύλο, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πάνω πλατεία όπου υπάρχουν σημάδια εκεί που βρήκαν οι σφαίρες που οι Ναζί εκτέλεσαν εννέα ντόπιους αντιστασιακούς, τις παλιές εκκλησίες της, το κτήριο του επί Ενετοκρατίας Διοικητηρίου και το παραδοσιακό σπίτι που έχει διαμορφωθεί και είναι ανοικτό στο κοινό.

Η Χώρα έχει υπέροχα και καλόγουστα καφέ στα οποία αξίζει να καθίσετε και να δοκιμάσετε την αλοννησίωτικη τυρόπιτα (οι ντόπιοι επαίρονται ότι είναι καλύτερη από τη σκοπελίτικη) και να μείνετε το βράδυ για φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες της μέσα στα γραφικά σοκάκια.

Θα την λατρέψετε.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 5 Σεπτεμβρίου 2020

Τι σημαίνει να είσαι ξένος αρχαιολόγος στην Ελλάδα; Πόσο ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι φοιτητές αρχαιολογίας για την Αρχαία Ελλάδα; Πόσο επηρεάζει η μαζική κουλτούρα την άποψη που έχουν οι άνθρωποι για την αρχαία ιστορία.

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 15:56

Στο Μαθηματικό με χαμηλή βάση; Γιατί όχι;

Είδα και εγώ όπως και οι περισσότεροι, τα αποτελέσματα των βάσεων και τα προβλήματα που κάθε χρόνο αναδύονται σε σχέση με κάποιες σχολές και την είσοδο σε αυτές μαθητών που πήραν από χαμηλούς μέχρι πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Εν μέσω καραντίνας, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece είχαμε αποκαλύψει ότι ο κορωνοϊός είχε γίνει αφορμή ή πρόφαση, για άρνηση επικοινωνίας διαζευγμένων γονιών με τα παιδιά τους. Οι παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων για άρνηση επικοινωνίας γονέων (στη συντριπτική πλειοψηφία πατεράδων) με τα παιδιά τους είναι κάτι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι πάρα πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται.

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 11:38

Μικρό μου Καστελόριζο

Το ακριτικό Καστελόριζο - ακριτικό γεωγραφικά, γιατί στην πραγματικότητα από την Αθήνα φτάνεις στον ίδιο χρόνο που θες για να φτάσεις στη Σύρο και γρηγορότερα από το να φτάσεις στη Σίφνο, για παράδειγμα - πρόσφατα ανέβηκε ξανά στην κορυφή της επικαιρότητας, για τους λάθος λόγους ως συνήθως.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχω μιλήσει με πολλούς δημάρχους και παράγοντες του τουρισμού στα νησιά και έχω επισκεφθεί κάποια από αυτά, αποκομίζοντας μια, θέλω να πιστεύω , καθαρή κατά το δυνατό εικόνα για το τι συμβαίνει.

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, διοργάνωσε εκδήλωση, ανοιχτή για το κοινό, με θέμα: «My future in a flash» («Το μέλλον μου υπό το φλας») στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, στο ύψος του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.

Είναι προφανές, όσο και αν η χώρα προσπαθεί να βγάλει μια θετική εικόνα προς τα έξω για τον τουρισμό και όσο κι αν τουπουργείο Τουρισμού, με συνεχείς παρεμβάσεις, προσπαθεί να καθησυχάσει την τουριστική βιομηχανία και τους υποψηφίους ταξιδιώτες, φέτος θα είναι μια χρονιά κρίσης.

Κυριακή πρωί στην Ανάβυσσο και στο βόρειο μώλο όπου ρίχνουν τα σκάφη, υπάρχει συνωστισμός. Είναι η πρώτη Κυριακή με ζέστη και μπουνάτσα μετά από μια περίοδο καραντίνας, άστατου καιρού και βροχών και οι κάτοχοι φουσκωτών, κάθε μεγέθους, βρήκαν ευκαιρία για βόλτες και μπάνιο σε απρόσιτους όρμους του Σαρωνικού.

Σελίδα 1 από 83