Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 02:00

Στο εξής η Alitalia θα μιλάει αραβικά...

Written by
H κρατική αεροπορική εταιρία που υπερασπίσθηκε με κάθε μέσο ένας δεξιός, φιλελεύθερος πρωθυπουργός - συγκεκριμένα ο Μπερλουσκόνι – πρόκειται να περάσει σε χέρια Αράβων ιδιωτών με τη μεσολάβηση μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Το πιο σημαντικό όπως δεν είναι ότι η Alitalia θα αλλάξει χέρια αλλά το γεγονός ότι η είσοδος της Etihad σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες πρώτον αλλάζει τα δεδομένα στις αερομεταφορές και επηρεάζει το σύνολο των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών και δεύτερον είναι πολύ πιθανόν να βάλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί ξανά το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς αερομεταφορών.
Η Etihad κρατική εταιρία του Άμπου Ντάμπι και η Alitalia ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για εξαγορά ποσοστού της ιταλικής εταιρίας. Οι δύο αεροπορικές βρίσκονται σε συζητήσεις εδώ και εβδομάδες με τις φήμες να θέλουν την αραβική εταιρία να πληρώνει 300 εκατομμύρια ευρώ για το 40% της Alitalia.
H τελική συμφωνία καθώς και η στρατηγική των δύο εταιριών θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες ενώ η είδηση έγινε γνωστή την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα βρισκόταν στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα για διμερείς συμφωνίες.
Το θέμα της Alitalia ήταν και επίσημα στην ατζέντα των συνομιλιών. Το μεγάλο θέμα που θα πρέπει να επιλύσουν οι δύο εταιρίες είναι το τι θα γίνει με τους 1900 εργαζόμενους που θεωρούνται υπεράριθμοι. Προς το παρόν όμως τα συνδικάτα τηρούν στάση αναμονής και εκτιμάτε ότι θα δείξουν «καλή θέληση». Επίσης οι δαπάνες της εταιρίας θα πρέπει να μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Στην προοπτική της συμφωνίας πάντως οι τράπεζες φαίνονται διευθετημένες να δώσουν στην εταιρία άμεσα 200 εκατομμύρια ευρώ δάνεια.
Αυτά είναι όσα αφορούν τις δύο εταιρίες, όμως το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ευρώπη γιατί η διαφαινόμενη συνεργασία – δημοσίευμα σε ιταλική εφημερίδα θέλει το ποσοστό της Etihad στην Alitalia να φτάνει στο 49% - θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά.
Ο πρώτος που αντέδρασε είναι η γερμανική Lufthansa η οποία μάλιστα ζητεί η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού να μην επιτρέψει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το σκεπτικό ότι θα πληγεί ο ανταγωνισμός.

Η ευρωπαϊκή ένωση που μέχρι τώρα έκανε τον ελεύθερο ανταγωνισμό σημαία της πολιτικής της βρίσκεται απέναντι σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Τι γίνεται όταν θέλει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά ένα «παίκτης» και μάλιστα ένα παίκτης που έχει πολλά λεφτά, αλλά είναι κρατική εταιρία;
Με λίγα λόγια, η είσοδος της Etihad στην ευρωπαϊκή αγορά θα δημιουργήσει στην ουσία μια χαμηλού κόστους εταιρία που μόνο χαμηλού κόστους δεν θα είναι, με τιμές που δεν θα μπορεί να ανταγωνισθεί κανένας.
Παίρνοντας η Etihad την Alitalia τι κάνει;
Δημιουργεί μια βάση στην Ευρώπη, ένα hub στην ορολογία των αεροπορικών, με εκατοντάδες νέες γραμμές για όλο τον κόσμο.
Η αραβική εταιρία θέλει να κάνει το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο στην Ρώμη κόμβο για όλο τον κόσμο όπως είναι η Φρανκφούρτη ή το Λονδίνο.
Το παράδειγμα που φέρνει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα Repubblica είναι αποκαλυπτικό.
Ένα εισιτήριο από την Ρωμη στην Τζακάρτα της Ινδονησίας κοστίζει 580 ευρώ με την Etihad, 695 ευρώ με την Qatar Airways, 787 με την Emirates, 829 με την Alitalia ενώ το ποσό για την Lufthansa και την Air France ξεπερνά τα 1000 ευρώ.
Είναι λογικό οι ευρωπαϊκές εταιρίες να είναι ανάστατες από την προοπτική αυτή. Και αν στην Ευρώπη μπορείς σε μια χώρα να επιβάλεις ποινές για την κρατική επιδότηση των αεροπορικών εταιριών τι γίνεται όταν έρχεται ένας ανταγωνιστή από μη ευρωπαϊκή χώρα; Σηκώνεις τείχη προστατευτισμού; Και τι σχέση έχει αυτό τελικά με την ελεύθερη αγορά;
Η έλευση της Etihad θα σαρώσει την ευρωπαϊκή αγορά καθώς πέραν του ότι είναι μια κρατική εταιρία, οι επιβάτες της πληρώνουν χαμηλότερους φόρους αεροδρομίων από ότι για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, το εργατικό κόστος της είναι κατά 33% χαμηλότερο, έχει επίσης πολύ χαμηλότερο κόστος ανά πτήση γιατί έχει καινούργιο υπερσύγχρονο στόλο και τέλος λόγω του ότι έχει καινούργια αεροπλάνα έχει και καλύτερες υπηρεσίες. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη εταιρία που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε με τις συνεργασίες της επεκτείνει κατά πολύ το δίκτυό της. Έχει ήδη εξαγοράσει ποσοστό στις Air Berlin, Air Lingus και στην Virgin Australia
Η Lufthansa είναι η πρώτη που αντέδρασε στην συμφωνία κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. H Γερμανική εταιρία έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές στην επεκτατική πολιτική των εταιριών του Κόλπου Etihad, Emirates και QatarAirways στην Ευρώπη, καταγγέλλοντας ότι λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις.

Τη Δευτέρα η Lufthansa με ανακοίνωσή της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαφυλάξει το ιδιωτικό καθεστώς της αεροπορικήw της αγοράς.
Κάλεσε επίσης την Ευρώπη να σταματήσει να επιβαρύνει τις αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης με μέτρα όπως τα όρια για τις εκπομπές ρύπων, οι φόροι επιβατών και οι απαγορεύσεις νυχτερινών πτήσεων και να εστιάσει στο πως θα διαφυλάξει τον ανταγωνισμό.
Η προηγούμενη προσπάθεια της Alitalia να λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχίσει να πετάει είχε βρεθεί στο στόχαστρο τoυ International Airlines Group ιδιοκτήτη της British Airways και της Iberia.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 9-22014

 
Read 1157 times