Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 02:00

Τα γεράκια των αγορών μύρισαν "μέντα"

Written by
“Mint” στα αγγλικά σημαίνει μέντα. Το γνωστό σε όλους μας αρωματικό φυτό. Για τους ειδικούς των επενδύσεων όμως σημαίνει κάτι παραπάνω. Είναι το νέο «επενδυτικό ελντοράντο». Το ΜΙΝΤ προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία, Τουρκία, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που στο προσεχές μέλλον θα αποτελέσουν τόπους έλξης κεφαλαίων, θα καταγράψουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα αποφέρουν μεγάλες αποδόσεις σε όσους τις εμπιστευτούν.
«Νονός» των ΜΙΝΤ είναι ο ίδιος άνθρπωπος που πριν μερικά χρόνια είχε βαφτίσει και τους BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και είχε προβλέψει ότι η συγκεκριμένη τετράδα θα ήταν επενδυτικός παράδεισος στα χρόνια που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs Τζιμ Ο΄Νιλ ήταν ο πρώτος που μίλησε για τους νέους «γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας» αν και ο συγκεκριμένος χρόνος που επέλεξε να το κάνει δεν ευνοεί και πολύ τους ισχυρισμούς του. Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολιτική κρίση και εκροές κεφαλαίων, η Νιγηρία επίσης πολιτική κρίση ενόψει εκλογών και η Ινδονησία υπερβολικά υψηλό έλλειμμα και εκροές κεφαλαίων.
Την ίδια στιγμή όμως οι επενδύσεις στους BRIC έχουν μειωθεί στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια από 21 δισεκατομμύρια το 2010.
Οι ΜΙΝΤ παρά την αστάθειά τους όμως παρέχουν χαμηλό εργασιακό κόστος, δημογραφικά στοιχεία που εγγυούνται υψηλή κατανάλωση και ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
Εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα το ρίσκο για επενδύσεις στους ΜΙΝΤ είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς οι επιδόσεις τους των συγκεκριμένων αγορών δεν είναι πάντα αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης αλλά της διεθνούς κατάστασης.
Ποιες είναι όμως αυτές οι χώρες και γιατί κάποιοι θεωρούν ότι την επόμενη δεκαετία θα ανταμείψουν όσους τις εμπιστευτούν για να τοποθετήσουν τα λεφτά τους;

Μεξικό
Δύο είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Μεξικού. Το πρώτο είναι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού του, μόλις 27 χρόνια (στη Βρετανία για παράδειγμα είναι 40) και το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα από τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3,5%. Αναφορικά με το δημογραφικό ο πληθυσμός του εγγυάται υψηλή κατανάλωση. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα για να το εμπιστευτεί κάποιος επενδυτής είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νιέτο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο πετρελαϊκός τομέας θα ανοίξει σύντομα για πρώτη φορά την πόρτα του στου ξένους επενδυτές μετά από 75 χρόνια

Ινδονησία
Στ 250 εκατομμύρια του πληθυσμού της ο μέσος όρος ηλικίας είναι 25 χρόνια. Χαμηλότερος και από του Μεξικού. Μιλάμε επομένως για μία τεράστια αγορά και εργατικό δυναμικό με ακόρεστη δίψα για κατανάλωση, η οποία αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Πολλοί επενδυτές βάζουν τα χρήματα τους σε μετοχές επιχειρήσεων ή δείκτες που συνδέονται με τις καταναλωτικές συνήθειες. Οι νέοι της χώρας έχουν αρχίσει σταδιακά να εγκαταλείπουν τα χαρακτηριστικά μοτοποδήλατά τους και να αγοράζουν αυτοκίνητα καθώς αυξάνεται διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Νιγηρία
Για χρόνια η Νιγηρία μαζί με την Κένυα ήταν οι δύο χώρες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Αφρική. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η Νιγηρία θα τραβήξει την προσοχή των επενδυτών. Πρώτον η οικονομία της είναι πλεονασματική σε αντίθεση με τους γείτονές της και δεύτερον γιατί η δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγοράς της. Με λίγα λόγια η οικονομία της ελέγχεται από μια περιορισμένη επιχειρηματική ελίτ.

Τουρκία
Τα γεγονότα του τελευταίου μήνα στην Τουρκία δεν είναι αντιπροσωπευτικά της χώρας ούτε των οικονομικών δυνατοτήτων της, εκτιμούν οι αναλυτές. Αν η Τουρκία ξεπεράσει την πολιτική κρίση θα γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της περιοχής. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 25 χρόνια και βρίσκεται σε μια ευνοϊκή θέση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό χρηματιστήριο και η θέση της την κάνει πύλη για όλη τη Μέση Ανατολή.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 26-1-2014 
 
Read 1050 times