Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014 02:00

Φόβοι για νέα φούσκα ακινήτων στις ΗΠΑ

Written by
"Αμα καείς από το χυλό φυσσάς και το γιαούρτι λέει μια παροιμία" και αυτό μάλλον σκέφτηκε μια σειρά από οργανώσεις καταναλωτών στις ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποιούν τη Wall Street πολύ σύντομα ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα φούσκα ακινήτων.
Οι καταναλωτές όπως λένε ανησυχούν για τον όλο και αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που εκδίδουν ομόλογα με κάλυψη ενοικιαζόμενες ιδιοκτησίες, ομόλογα που όπως λένε έχουν ομοιότητες με αυτά που δημιούργησαν την στεγαστική φούσκα του 2008.
Εβδομήντα πέντε οργανώσεις υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα επιστολή προς ην Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί η φούσκα των στεγαστικών.
Την περασμένη δεκαετία για χρόνια οι τράπεζες εφάρμοζαν την πρακτική να δίνουν στεγαστικά δάνεια με μεγάλο ρίσκο τα οποία τα μετέτρεπαν στη συνέχεια σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. το γεγονός αυτό πυροδότησε τον κατασκευαστικό τομέα ο οποίος με τη σειρά του πυροδότησε εκ νέου την στεγαστική πίστη. Ο φαύλος κύκλος έσπασε όταν ένα μεγάλο κομμάτι δανειοληπτών δεν μπορούσε να πια να καλύψει τα δάνειά του και η συνέχεια είναι γνωστή.

Σήμερα που έχει σφίξει η κάνουλα των στεγαστικών δανείων οι επενδυτές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια έχουν πετάξει εκτός αγοράς τους απλούς καταναλωτές που στο παρελθόν ήταν αυτοί που κυρίως αγόραζαν σπίτια. Όταν οι πλούσιοι λοιπόν αγοράσουν τα σπίτια στη συνέχεια τα νοικιάζουν Με λίγα λόγια οι πρώην ιδιοκτήτες που έχασαν το σπίτι τους μετατράπηκαν σε ενοικιαστές του παλιού τους σπιτιού.
Οι οργανώσεις καταναλωτών ζητούν άμεση παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών υπέρ των απλών δανειοληπτών που πλέον δεν μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, ώστε να ισορροπήσει η αγορά.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η αγορά όπως έχει διαμορφωθεί αυτή της στιγμή από τους πλούσιους αγοραστές κρατά ιδιαίτερα ψηλά τα στάνταρντ στην στεγαστική πίστη επιτρέποντας στις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων να επεκτείνονται ακόμη περισσότερο σε βάρος της μικρής ιδιοκτησίας. Οι ενοικιαστές σε πολλές περιοχές πληρώνουν για νοίκι σχεδόν τον μισό μισθό τους που σημαίνει ότι χωρίς στεγαστικό δάνειο αποκλείεται να πάρουν κάποτε σπίτι

Τα χρόνια που ακλούθησαν το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς οι επενδυτικές εταιρίες της Wall Srteet έσπευσαν στο Φίνιξ, στην Ατλάντα, στο Μέμφις και σε άλλες περιοχές όπου ο κόσμος έχασε τα σπίτια του σε μεγάλο ποσοστό, αγόρασαν αυτά τα σπίτια "κοψοχρονιά" και πλέον τα νοικιάζουν. Η μεγαλύτερη εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά είναι η Ιnvitation Homes που στηρίζεται από την γνωστή Blackstone.
H Blackstone ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει σύντομα ομόλογα που θα συνδέονται με τα ενοίκια που πληρώνουν μονογονεακές οικογένειες, αξίας 479 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Νοέμβριο η εταιρία Colony που νοικιάζει πάνω από 15.000 σπίτια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο.
Η εταιρία American Homes 4 rent συνεργάζεται με την Goldman Sachs για να εκδώσει ένα τέτοιο ομόλογο στους επόμενους μήνες.

Οι εγγυήσεις για τα συγκεκριμένα ομόλογα προέρχονται από τα ενοίκια που αποφέρουν 200.000 σπίτια και σύμφωνα με εκτιμήσεις η συγκριμένη αγορά θα φτάσει το 2016 να έχει αξία 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικοί της αγοράς λένε ότι τα νέα ομόλογα που θα βασίζονται σε ενοίκια είναι υψηλού ρίσκου καθώς σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης μπορεί να αντιμετωπίσει η αγορά μαζική παύση πληρωμών ή λύση συμβολαίων ενοικίου.
Επιπλέον οι εταιρίες που διαθέτουν τα ακίνητα έχουν να αντιμετωπίσουν αι ένα άλλο πρόβλημα. Θα πρέπει να φροντίζουν να μην μένουν τα σπίτια ξενοίκιαστα. Θα πρέπει δηλαδή να τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση ώστε να θέλει να μείνει σε αυτά κόσμος, που σημαίνει έκτακτα έξοδα συντήρησης κάτι που για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων σε τέτοια έκταση.
Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors ανακοίνωσε ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν αξίζουν προς το παρόν άριστη αξιολόγηση αιτιολογώντας την εκτίμησή της λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις για το πως μπορεί να γίνει η διαχείριση και ο έλεγχος σε τόσο μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών διασκορπισμένων σε όλη τη χώρα.
Άλλοι αναλυτές βλέπουν ήδη τη δημιουργία ενός νέου φαύλου κύκλου ο οποίος θα πυροδοτήσει νέες αγορές ακινήτων από εταιρίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε περισσότερα ενοίκια και σε αύξηση της τιμής των ακινήτων.
Με απλά λόγια δημιουργείται ένα ολιγοπώλιο όπου η αγορά κατοικίας θα είναι απαγορευτική και τα ακίνητα θα ελέγχονται από λίγους μεγάλους.  
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 9-3-2014

 
Read 1088 times