Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 02:00

4 στους 10 δεν εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Written by
Πριν από λίγο καιρό ευρωπαϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν ανεπίσημες συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις οποίες οι τελευταίοι εξέφραζαν φόβους ότι μετά τις ευρωεκλογές του 2014, η ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά θα έχει το 30% των νέων ευρωβουλευτών. Είναι γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο δεν φαίνεται φως στο τούνελ της κρίσης, αλλά αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν και οι εθνικές κυβερνήσεις.
«Μπορεί η ΕΕ να έχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα αλλά η κρίση νομιμοποίησης που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν είναι πολύ μεγαλύτερο» είναι ο τίτλος άρθρου – μελέτης που δημοσιεύει το London School of Economics στην ιστοσελίδα του.
Το άρθρο βασιζόμενο σε στοιχεία του ευρωβαρόμετρου σημειώνει ότι από το 2007 υπάρχει κατακόρυφη πτώση του ποσοστού των Ευρωπαίων που εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στο άλμα του ευρωσκεπτικισμού. Συγκεκριμένα από το 35% το 2007 το ποσοστό των Ελλήνων που δεν εμπιστεύονται πια την ΕΕ έχει φτάσει στο 67%.
Ωστόσο όπως σημειώνει ο καθηγητής στο European University Institute Μπεσίρ Τσέκα μπορεί η μείωση της υποστήριξης στην Ευρώπη να σχετίζεται με την κρίση ωστόσο παρατηρείται εξίσου μεγάλος ευρωσκεπτικισμός και σε χώρες που δεν βρίσκονται άμεσα σε πρόγραμμα λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η εμπιστοσύνη που έχει ο ευρωπαίος πολίτης στην ΕΕ εξαρτάτε από την εμπιστοσύνη που δείχνει στην κυβέρνησή του. Η συνέχιση της κρίσης έχει προκαλέσει απώλεια της εμπιστοσύνης και στα δύο επίπεδα διακυβέρνησης παρατηρεί το άρθρο. Σχεδόν το 40% των Ευρωπαίων δεν εμπιστεύονται πλέον τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ότι η Ευρωπαική Ένωση ως θεσμός διακυβέρνησης είναι αυτή τη στιγμή μακράν ο πιο αξιόπιστος μεταξύ των Ευρωπαίων από κάθε άλλη κυβέρνηση, γεγονός που συνηγορεί στο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αξιοπιστίας.

Η κρίση θεσμών στην ΕΕ ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά η οποία με αιχμή την Γαλλία και την Ολλανδία βρίσκεται κοντά στο να δημιουργήσει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κόμμα.
Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία βρίσκεται σε συζητήσεις με το Κόμμα της Ελευθερίας του Ολλανδού Γκερτ Βίλντερς ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία όπως και ο Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία θεωρούνται οι εκσυγχρονιστές της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και αναδείχθηκαν σαν οι σοβαροί πολιτικοί που καθάρισαν το κόμμα τους από σκίνχεντς και εξτρεμιστές.
Αν οι Λεπέν και Βίλντερς καταφέρουν στις επερχόμενες εκλογές να πάρουν σημαντική δύναμη είναι σίγουρο ότι κόμμα τους θα προσελκύσει και άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 4-11-2013
 
Read 867 times