Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 02:00

Υπό το φόβο της τρομοκρατίας οι Ολυμπιακοί στο Σότσι

Written by
Ο εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας επιστρέφει στη Ρωσία και δυσκολεύει τα σχέδια της Μόσχας για τη μεγάλη φιέστα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι που ξεκινούν στις 7 Φεβρουαρίου. Σε μόλις μία εβδομάδα τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις - ελπίζουμε μέχρι την εκτύπωση της εφημερίδας να μην έχει αυξηθεί ο αριθμός τους- κόστισαν τη ζωή σε 35 πολίτες, οι 31 από αυτούς στο Βόλγογκραντ.
Οι τρομοκράτες έδρασαν με καμικάζι αυτοκτονίας, πρακτική που ακολουθούν οι σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις του Καυκάσου και που στο παρελθόν έχουν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες αθώα θύματα.

Τα χτυπήματα της τελευταίας εβδομάδας συνδέονται μεταξύ τους σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να τα εντάξει στο πλαίσιο της διεθνούς τρομοκρατίας, συγκρίνοντάς τα με αντίστοιχες επιθέσεις στις ΗΠΑ, τη Συρία και άλλες χώρες. Η ρωσική εφημερίδα Pravda φιλοξένησε απόψεις πρώην στρατιωτικών και πρώην αξιωματούχων της FSB που έκαναν λόγω για κέντρα χρηματοδότησης σε χώρες του Περσικού Κόλπου.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης αλλά τα χτυπήματα σημειώθηκαν λίγες μέρες μετά το μήνυμα οργής του ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών, Ντόκου Ουμάροφ γνωστού και ως «Εμίρη του Καυκάσου». Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, ο «εμίρης του Καυκάσου» προειδοποιούσε τη Μόσχα για τους «σατανικούς Αγώνες» καλώντας τους συντρόφους του να σαμποτάρουν την αθλητική διοργάνωση με όλες τους τις δυνάμεις.

Το γεγονός προβληματίζει τη Μόσχα καθώς τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να απαλλαγεί από τους ισλαμιστές πολέμαρχους της σε Νταγκεστάν, Ινγκουσετία και Τσετσενία. Ο Ουμάροφ τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε πραγματοποιήσει καμία σοβαρή επίθεση καθώς εκτιμάτε ότι δεν είχε πλέον την επιχειρησιακή δυνατότητα. Οι αυτονομιστές του Καυκάσου, σύμφωνα με το Eurasia review, είναι διασπασμένοι σε μικρές ομάδες χωρίς να έχουν κάποια συνοχή ως προς τη δράση τους.
Το «εμιράτο του Καυκάσου» επωφελήθηκε από την κρίση στη Συρία όπου βρήκε πεδίο δράσης εκπαίδευσης και διεθνούς αναγνώρισης. Χάρη στη Συρία το κίνημα του Ουμάροφ αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικά κινήματα της τζιχάντ πλάι σε αυτά του Αφγανιστάν, της Σομαλίας και της Υεμένης.
Μπορεί να μην έχει μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα αλλά οι επιθέσεις αυτοκτονίας της ομάδας του Ουμάροφ αρκούν να προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στο Κρεμλίνο.

Οι επιθέσεις θύμισαν πως η απειλή είναι υπαρκτή, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι τρομοκράτες μπορεί να «χτυπήσουν» και σε άλλες πόλεις της νότιας Ρωσίας που είναι πιο εύκολοι στόχοι. Η ένταση απειλή επίσης να πυροδοτήσει εθνοτικές εντάσεις που αυξήθηκαν με την άφιξη ενός νέου κύματος μεταναστών από το φτωχό Καύκασο και την κεντρική Ασία. Υπολογίζεται ότι 16 χιλιάδες ξένοι εργάτες περίπου απασχολήθηκαν στα εργοτάξια του Σότσι.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 5-1-2014
 
Read 1056 times