Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 02:00

Το φάντασμα του Φράνκο καταδιώκει την Ισπανία

Written by
Το φάντασμα του Φράνκο πλανιέται πάνω από την Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε με τον θάνατο του δικτάτορα το 1975, να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς της χώρας με τον φασισμό ώστε η Ισπανία να μπει ομαλά στη δημοκρατία.
Όπως γίνεται συνήθως όμως σε αυτές τις περιπτώσεις οι παλιοί λογαριασμοί κάποτε ανοίγουν και ζητούν εξόφληση…
Τους τελευταίους μήνες στις μεγάλες πόλεις τις χώρας κάνουν την εμφάνιση τους ακραίες ομάδες νοσταλγών του Φράνκο. Τον Σεπτέμβριο στη Μαδρίτη μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «φασιστική» επιτέθηκε σε ένα πολιτιστικό κέντρο της Καταλονίας, επαρχίας που ένιωσε περισσότερο απ όλες την καταπίεση του Φράνκο και που τώρα μεγάλο τμήμα των πολιτών της ζητεί ανεξαρτησία.

Σήμερα πολλοί Ισπανοί φοβούνται ότι η αποτυχία της χώρας να κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν της με τον νόμο περί αμνησίας που ψηφίστηκε το 1977, άνοιξε ένα παράθυρο στον φασισμό ο οποίος βρίσκει ευήκοα ώτα στη νέα γενιά των απολυμένων, των ανέργων και των οικονομικά κατεστραμμένων πολιτών.

Η Ισπανία σήμερα αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα ακροδεξιού εξτρεμισμού από τη δεκαετία του ’90 σημειώνει o πρόεδρος της οργάνωσης «Κίνημα κατά της μισαλλοδοξίας» Εστέμπαν Ιμπάρα. Στην τελευταία έκθεση της οργάνωσης καταγράφονται εκατοντάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας μεταξύ αυτών πυρπόληση ενός τζαμιού και η δολοφονία ενός μετανάστη.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας στο Ίντερνετ καθώς ξεπηδούν συνεχώς αντι-σιμιτικές, αντι-ισλαμικές και αντι-καταλανικές ιστοσελίδες σημειώνει ο κ. Ιμπάρα σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

O Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 έως το 1975, αφού ανέτρεψε την δημοκρατική κυβέρνηση με πραξικόπημα και εξαπέλυσε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο με τη συμπαράσταση του Χίτλερ, κατά των υπερασπιστών της δημοκρατίας.
Στα χρόνια της δικτατορίας του, χιλιάδες Ισπανοί αντιφρονούντες εκτελέστηκαν ή εξορίστηκαν. Το 1977 η Βουλή ψήφισε νόμο που έδινε αμνηστία στους συνεργάτες του Φράνκο για τα εγκλήματα της εποχής του εμφυλίου πολέμου.
Οι πολιτικοί συνεργάτες του Φράνκο, και αργότερα οι διάδοχοί τους απορροφήθηκαν από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και αποτραβήχτηκαν από τη φασιστική ιδεολογία υιοθετώντας την μετριοπαθή γραμμή του κόμματος. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο Λαϊκό Κόμμα σήμερα έχει στις τάξεις του αρκετούς ακροδεξιούς και αυτός είναι ο λόγος υποστηρίζουν Ισπανοί αναλυτές, που μέχρι σήμερα δεν είχε εμφανιστεί ένα σκληροπυρηνικό ακροδεξιό κόμμα.
Η μεγαλύτερη νέο-φασιστική ομάδα στην Ισπανία είναι η Εθνική Συμμαχία που έχει περίπου 300 εγγεγραμμένα μέλη και αρκετούς συμπαθούντες. Η Εθνική Συμμαχία είναι το αντίστοιχο της Χρυσής Αυγής για την Ισπανία, σημειώνει η WSJ σε πολύ μικρότερη κλίμακα ωστόσο.

Η απορρόφηση της κληρονομίας του Φράνκο από την πολιτική σκηνή της Ισπανίας προκαλεί διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα, παρά τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση Θαπατέρο για την απομάκρυνση των μνημείων του Φράνκο από δημόσιους χώρους, πολλά εξακολουθούν στη θέση τους. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες με μέλη της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος που χαιρετούν φασιστικά. Πριν από λόγο καιρό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού αθλητισμού σε μία επαρχιακή πόλη κάποιοι κρατούσαν σημαίες με φασιστικά σύμβολα. Το γεγονός φυσικά καταδικάστηκε από το Λαϊκό Κόμμα
Την ίδια στιγμή υπάρχουν ανησυχίες ότι η φασιστική –ρατσιστική έξαρση θα προκαλέσει αντίδραση ανάλογου μεγέθους από τον χώρο της ακροαριστεράς. Πριν ένα μήνα βόμβα εξεράγη στο δημαρχείο της πόλης Μπεάντε λίγο μετά την αποκάλυψη ότι ο δήμαρχος αρνήθηκε να αφαιρέσει το πορτρέτο του Φράνκο από το γραφείο του.
 
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 3-12-2013
 
Read 1689 times