Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 02:00

Το Βερολίνο επιδοτεί γερμανικές μειονότητες

Written by
Παιχνίδια επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη κάνει η Γερμανία όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η γερμανική κυβέρνηση δαπανά κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύει οικονομικά τις γερμανικές μειονότητες που ζουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Τα χρήματα είναι μια έκφραση της ιστορικής ευθύνης που έχουμε σαν χώρα και στόχος είναι να αποζημιώσουμε ανθρώπους για τις αδικίες που υπέστησαν στις χώρες τους μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», ήταν η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου εσωτερικών. Το παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνει χρήματα που δίνονται από το υπουργείο εξωτερικών, από το υπουργείο πολιτισμού ή από τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων.
Τα χρήματα προορίζονται για την οικονομική στήριξη των ηλικιωμένων, τη πληρωμή διδάκτρων για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνολικά ευεργετούνται από αυτό το μέτρο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Επιπλέον επιδοτείται με 244.000 ευρώ- τα οποίο πληρώνονται για συνδρομές- ένα παιδικό γερμανο-ρωσικό περιοδικό.
Το ετήσιο επίδομα που φτάνει στα χέρια των γερμανικής καταγωγής πολιτών που ζουν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαφέρει από χώρα σε χώρα και είναι ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ακόμη και για χώρες με πολύ χαμηλό κόστος ζωής. Οι γερμανικής καταγωγής Ρουμάνοι πολίτες παίρνουν περίπου 48 ευρώ τον χρόνο ενώ οι Ούγγροι μόλις δύο ευρώ. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτά τα ποσά αφορούν μόνο τις επιδοτήσεις από το υπουργείο εσωτερικών.
Το σημαντικό ωστόσο δεν είναι το ποσό αλλά η κίνηση του Βερολίνου να επεμβαίνει μονομερώς και να πληρώνει τους ομογενείς της κάνοντας εξωτερική πολιτική με τις μειονότητες.
Πριν από αρκετούς μήνες η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν θέλησε να κόψει επίδομα στους Ούγγρους καθολικούς ιερείς της Σλοβακίας και της Ρουμανίας κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε αποδεκτό. Μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας προκλήθηκε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο όταν η κυβέρνηση Όρμπαν δια στόματος του Ούγγρου πρέσβη στο Βουκουρέστι ζήτησε την πολιτιστική και εδαφική αυτονομία των ουγγρικής καταγωγής Ρουμάνων.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η γερμανική ομογένεια στην Ανατολική Ευρώπη. Οι πληρωμές των επιδομάτων γίνονται με βάση τις τοπικές απογραφές στις οποίες οι πολίτες δηλώνουν αν ανήκουν σε κάποια μειονότητα. Το 2011 για παράδειγμα μόνο 109.000 Πολωνοί δήλωσαν ότι ανήκουν στη γερμανική μειονότητα τη στιγμή που διάφορες οργανώσεις φέρουν τον αριθμό τους πάνω από 300.000.
Η πληρωμή επιδομάτων στις γερμανικές μειονότητες βασίζεται σε νόμο του 1953 για τους Γερμανούς που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Τον περασμένο Ιούνιο το γερμανικό κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει την πληρωμή των επιδομάτων και στα επόμενα χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 19-11-2013
 
Read 893 times