Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 19:54

Ακροδεξιός αρραβώνας εναντίον της Ευρώπης

Written by
Την Αριστερά φοβόντουσαν οι Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα η μεγάλη ανατροπή ίσως έρθει τελικά από την Ακροδεξιά. 
Τέσσερα χρόνια οικονομικής κρίσης και μια αποτυχημένη πολιτική στο μεταναστευτικό έχουν δώσει νέα πνοή στο ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα που κάνει δειλά τα πρώτα βήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησής του.
Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, σημείο αναφοράς για την ακροδεξιά στην Ευρώπη, βρίσκεται σε συζητήσεις με το Κόμμα της Ελευθερίας του Ολλανδού Γκερτ Βίλντερς ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το πολιτικό ρομάντσο μεταξύ των δύο ηγετών «άνθησε» στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλιο.

Λε Πέν και Βίλντερς συναντήθηκαν για γεύμα που διήρκησε δύο ώρες και το «κύριο πιάτο» ήταν η πιθανότητα οι δύο ηγέτες να αφήσουν κατά μέρος τις τοπικιστικές τους εμμονές και να ενωθούν απέναντι στον κοινό εχθρό, δηλαδή την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Βίλντερς επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες εργάζονται για να καταλήξουν στον τρόπο συνεργασίας και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν»
Η κυοφορούμενη συνεργασία δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί στις Βρυξέλλες φοβούνται πλέον ότι μετά τις εκλογές του 2014 το 30% το νέου κοινοβουλίου θα αποτελείται από ευρωσκεπτικστές όλων των αποχρώσεων. Ακόμα και στη Γερμανία όπου για ιστορικούς λόγους πολλοί πίστευαν ότι ο ευρωσκεπτικισμός δεν έχει καμία τύχη, το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παραλίγο να μπει στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία όπως και ο Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία θεωρούνται οι εκσυγχρονιστές της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και αναδείχθηκαν σαν σοβαροί πολιτικοί που πέταξαν έξω από το κόμμα τους σκίνχεντς και τους εξτρεμιστές.
Η Λεπέν αναμόρφωσε το κόμμα του πατέρα της έχοντας στο πλάι της πλέον σεβάσμιους τεχνοκράτες και έφτασε στο σημείο να απειλεί με μηνύσεις όποιον χαρακτηρίζει το κόμμα της «ακροδεξιό»
Ο αρραβώνας των δύο κόμματων ενδέχεται να σφραγιστεί τον επόμενο μήνα στη Χάγη όταν κατόπιν πρόσκλησης θα μεταβεί εκεί η κυρία Λεπέν. Η αναγέννηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη φαίνεται ότι ξεκίνησε και ο κ. Βίλντερς προετοιμάζεται για περιοδεία τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη με σκοπό να πείσει όσα μπορεί περισσότερα κόμματα με ανάλογες ιδέες να συμμετάσχουν στην νέα πολιτική πλατφόρμα.
Ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα.
Οι ηγέτες της Λέγκας του Βορά στην Ιταλία και τις ακροδεξιάς σε Βέλγιο και Σουηδία αντέδρασαν ψυχρά στην ιδέα.
Ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ που έχει κερδίσει σημαντικό εκλογικό έδαφος, απέρριψε την ιδέα λέγοντας ότι το κόμμα του δεν είναι ακροδεξιό αλλά φιλελεύθερο.
Όπως σχολιάζει ο Independent, το πρόβλημα είναι ότι στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά υπάρχουν πολλές αποχρώσεις και τα κόμματα δεν θέλουν να ταυτιστούν οι ατζέντες τους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Λεπέν και Βίλντερς θα πάρουν σημαντική δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Φάρατζ, αναδεικνύοντας την άλλη διάσταση του ζητήματος. Αυτό των χρηματοδοτήσεων.
Οι ευρωσκεπτικιστες στην Ευρώπη εκπροσωπούνται από το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο οποίο κυριαρχεί ο κ. Φάρατζ. Στο κόμμα αυτό δεν συμμετέχουν οι Λεπέν και Βίλντερες που έχουν ένα αριθμό ευρωβουλευτών . Αν οι δύο ηγέτες καταφέρουν να πάρουν σημαντική δύναμη (περίπου 20 έδρες το καθένα) και προσελκύσουν αι άλλα ακροδεξιά κόμματα μπορούν να συστήσουν νεό κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο (χρειάζονται 25 μέλη από επτά χώρες) που σημαίνει περισσότερος χρόνος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και περισσότερα χρήματα. Με άλλα λόγια, Βίλντερς και Λεπέν θα φτιάξουν το «δικό τους μαγαζί» στις Βρυξέλες παίρνοντας πελατεία από τον κ. Φάρατζ

Η κούρσα της Λεπέν
Το Εθνικό Μέτωπο είναι πλέον το ισχυρότερο κόμμα στη Γαλλία. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Nouvel Observateur φέρνει το κόμμα της Λεπέν μπροστά με 24%
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα βρίσκεται στο 19% χάνοντας δύο μονάδες και τη το δεξιό UMP στο 22% κερδίζοντας μία. Τα ποσοστά αυτά αφορούν βέβαια τις επερχόμενες ευρωεκλογές αλλά ο διεθνής τύπος γράφει πλέον ότι η κυρία Λεπέν έχει βάλει πλώρη και για τα Ηλύσια.
Το καμπανάκι για την άνοδο της Λεπέν χτύπησε δυνατά στις τοπικές εκλογές της Μπρινιόλ πριν τρεις εβδομάδες όταν το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τις διπλάσιες ψήφους από το UMP στον πρώτο γύρο Ο υποψήφιός του Εθνικού Μετώπου Λοράν Λοπέ έλαβε 40,4% των ψήφων ενώ 20,7% απέσπασε η υποψήφια του UMP και 14,6% έλαβε ο κομμουνιστής υποψήφιος. Στο δεύτερο γύρο το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε με ποσοστό 52%
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 17-10-2013
 
Read 1025 times