Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 03:00

Οι Πορτογάλοι τιμώρησαν τη λιτότητα του Κοέλιο

Written by
Πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μείνει η χώρα στην τροχιά του μνημονίου. Ένας πρωθυπουργός που θα ήθελε να συντηρήσει εν μέσω τέτοιας κρίσης και λαϊκής απογοήτευσης, το εκλογικό του κεφάλαιο θα ήταν τουλάχιστον πιο προσεκτικός στη διατύπωση. >
Τα αποτελέσματα όμως των δημοτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας εξανεμίζουν σχεδόν κάθε ελπίδα του για σωτηρία στις επόμενες εκλογές. Γι αυτό ας μείνει τουλάχιστον πιστός στην πολιτική του για να φύγει με το κεφάλι ψηλά
Ο κυβερνών συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Δημοκρατικού Κέντρου υπέστη συντριπτική ήττα καθώς οι Πορτογάλοι τιμώρησαν τον κ. Κοέλιο για το δυόμιση χρόνια λιτότητας.

Οι Σοσιαλιστές που αυτή τη στιγμή είναι στην αντιπολίτευση κέρδισαν 105 από τους 308 δήμους της χώρας, 36% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, και βρέθηκαν 8 μονάδες ψηλότερα σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Γίνονται έτσι ξανά το πρώτο κόμμα στη χώρα με διαφορά 300.000 ψήφων από τον κυβερνητικό συνασπισμό
Ήταν η χειρότερη ήττα στην ιστορία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος όπως είπε ο κ. Κοέλιου και προσπαθώντα να δικαιολογηθεί τόνισε ότι «η διακυβέρνηση σε περιόδους τόσο απαιτητικές όσο αυτή που ζούμε, έχουν το τίμημά τους». Ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Δημοκρατικού Κέντρου που το 2011 συγκέντρωσε 40% των ψήφων έφτασε το 28,30%.

Η πλέον συμβολική νίκη της Κυριακής ήταν αυτή του χαρισματικού δημάρχου της Λισαβόνας, του Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα που επανεξελέγη για τρίτη φορά με απόλυτη πλειοψηφία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός όχι μόνο έχασε σε ποσοστά και αριθμό δήμων αλλά έχασε και της μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Οι Πορτογάλοι κατέβηκαν στις κάλπες με το φάντασμα ενός νέου μνημονίου να πλανάτε πάνω από τη χώρα τους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Publico δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Πορτογαλία. Με τη κυβέρνηση όμως να χάνει όλο και περισσότερο τη λαϊκή στήριξη διεθνείς αναλυτές αμφιβάλουν για το πόσο εύκολο θα είναι για τον κ. Κοέλιο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αντόνιο Κόστα
Δήμαρχος της Λισαβόνας, βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός, πρώην βουλευτής, υπουργός, ευρωβουλευτής και χαρισματική ηγετική μορφή του Σοσιαλιστικου Κόμματος
Η τρίτη στη σειρά εκλογή του Αντόνιο Κόστα στη δημαρχία της Λισαβόνας την περασμένη Κυριακή αναβιώνει τα σενάρια που τον θέλουν να «κλέβει» τη θέση του σημερινού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο. Ο πορτογαλικός τύπος πάντα αντιμετώπιζε τον Αντόνιο Κόστα ως τον φυσικό ηγέτης της κεντροαριστεράς και όπως σημειώνουν, αν ο ίδιος το θελήσει είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ηγηθεί του κόμματος.

Επιστροφή στη φύση
Πενία τέχνας κατεργάζεται λέει μια παροιμία και στην Πορτογαλία της κρίσης βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. Η είσοδος στο ευρώ το 2001 δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα και στις υπηρεσίας ερημώνοντας την ύπαιθρο . Σήμερα οι Πορτογάλοι ακολουθούν πλέον την αντίθετοι πορεία και γυρίζουν στους τόπους καταγωγής τους αναζητώντας την τύχη τους στα χωράφια και στα βοσκοτόπια.
Η απασχόληση στον τομέα των αγροτικών εργασιών αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 10,6% ποσοστό που ήταν το υψηλότερο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και ήταν και ο λόγος που η ανεργία συνολικά στη χώρα μειώθηκε στο 16,4% από 17,7% στο προηγούμενο τρίμηνο .
Η αγροτική παραγωγή ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος στην Πορτογαλία στη δεκαετία του ’50 συνεισφέροντας στη χώρα σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Με επιδοτήσεις στην αγροτική παραγωγή που αγγίζουν το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ πολύ νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους προσπαθώντας να ξεκινήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση ή να αυτοαπασχοληθούν
Κάθε μήνα, κατά μέσο όρο 280 νέοι επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή με την βοήθεια ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σύντομα χιλιάδες στρέματα ακαλλιέργητης γής κρατική ιδιοκτηρίας σε συνετερισμούς αγροτών με στόχο να εξαλυψει μέχρι το 2020 το εμπορικό έλλειμα στα τρόφιμα που αγγίζει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 6-10-2013


 
Read 1373 times