Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 02:00

Επόμενα θύματα Πορτογαλία και Ισπανία

Written by

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών χθες πήρε μια βαθειά ανάσα. Το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται βέβαια με μια πετυχημένη έκδοση ομολόγων, και μετά το πακέτο μέτρων λιτότητας –για το οποίο μάλλον θα υπάρξει και δεύτερος γύρος-  η χώρας μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση, η οποία μένει να δούμε πόσο βαθειά θα είναι. Η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις και στις υποδείξεις των ισχυρών ευρωπαίων και τώρα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος.
Η Ισπανία με έλλειμμα ανάλογο της Ελλάδας και διπλάσια ανεργία, δέχεται ήδη τις πιέσεις. Η ισπανική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα τα οποία μέχρι τώρα βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης αλλά που θεωρείται βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν.
Η Πορτογαλία είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των Βρυξελλών παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία τα σχέδια της κυβέρνησης Σόκρατες και παρά το γεγονός ότι δεν έχει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο.
Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία τροϊκά στην Ευρώπη αποτελούμενη από τη Γερμανία τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που υποδεικνύει την δημοσιονομική πολιτική των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.  Κι όταν τελειώσουν με τον ευρωπαϊκό Νότο ποιος θα έχει μετά σειρά; Στην Ευρώπη των 27 κάνουν κουμάντο δύο χώρες γεγονός που θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε οικονομική και πολιτική αστάθεια. Πόσο άραγε μπορεί να αντέξει με αυτούς του όρους το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; 

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 5-3-2010

Read 1002 times