Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 06 Μαϊος 2010 03:00

Περί δημοσιογραφίας

Written by

«Παρασκευή, Αγγελική, Επαμεινώνδα, ζητούμε συγγνώμη. Συγγνώμη για τη σιωπή μας, για την ανοχή μας, για την αδιαφορία μας, για τον ωχαδερφισμό μας, για την ψήφο μας. Φταίμε κι εμείς που χάσατε τη ζωή σας σήμερα. Όλοι μας.» Το παραπάνω το γράψε ο συνάδελφός μου Κώστας Π. στην ιστοσελίδα του αλλά είναι σαν να το γράψαμε μαζί.
Ντρέπομαι για το κατήφορο που έχει πάρει η χώρα μου και για την ανικανότητά της να μετατρέψει σε πολιτική απάντηση όλον αυτό το θυμό που με το δίκιο της νιώθει. Ντρέπομαι και για το σινάφι μας και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, που τόσα χρόνια αφήσαμε τους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» να αποχαυνώνουν τους συμπολίτες μας κάνοντας το άσπρο μαύρο και παπαγαλίζοντας αυτά που τους σφύραγε ο υπουργός ή ο εργοδότης τους.
Χτες, όπως σχολίαζε άλλος συνάδελφος, έβαλαν τα καλά τους και «συγκλονίστηκαν» μπροστά στις κάμερες όπως κάνουν πάντα. Μόνο που άλλα έλεγε το ρεπορτάζ που τους έδιναν οι ρεπόρτερς τους και άλλα έλεγαν αυτοί.
Ντρέπομαι που τόσο χρόνια δεν σήκωσα τη φωνή στους από πάνω μου να τους πω «ρεεεε τι λέτε εδώ…δεν βλέπετε την είδηση ή,  γιατί ρε μου πετάτε το θέμα».
Που γέμιζα σελίδες επί σελίδων υποβαθμίζοντας ειδήσεις και θέματα που θα συνέβαλαν στη πολύπλευρη ενημέρωση του πολίτη και αντί αυτού τους ενημέρωνα για το βρακί της μίας και το μπούστο της άλλης.

Που όταν μου έλεγαν «γράψτο αλά life style», τό ‘γραφα και περιοριζόμουν στο να μονολογώ «τι γράφω θεέ μου…»
Ντρέπομαι που μια μέρα σαν τη χθεσινή αφήσαμε από το πρωί τον κόσμο χωρίς ενημέρωση στο όνομα της εργασιακής αλληλεγγύης. Μεγαλύτερη διαστρέβλωση του  ορισμού της αλληλεγγύης δεν μπορεί να υπάρξει. Χθες το βράδυ, μάθαμε ότι ένα μέλος της ΕΣΗΕΑ παραιτήθηκε γι αυτό τον λόγο. Ε και;
Αυτή η ΕΣΗΕΑ φέρει τεράστιες ευθύνες για το βιασμό που υφίσταται τόσα χρόνια η δημοσιογραφία στη χώρα μας και ο μόνος λόγος που –όπως και πολλοί συνάδελφοί μου -δεν καταθέτω την ταυτότητά μου είναι από σεβασμό στη δουλειά που προσπαθώ να κάνω και όχι για το μούτρα τους.
Σήμερα σε κρίση δεν βρίσκεται μόνο η ελληνική οικονομία αλλά όλο το πολιτικό οικοδόμημα και όσα το περιβάλουν. Μαζί και η δημοσιογραφία. Οι στιγμές μεγάλων κοινωνικών γεγονότων όπως αυτές που ζούμε αποτελούν ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές. Δεν ξέρω αν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που αποκαλούμε μίντια. Μπορούμε να ξεκινήσουμε όμως αλλάζοντας τους εαυτούς μας.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 6-5-2010

Read 969 times