Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 02:00

Επόμενος στόχος η Ισπανία

Written by

Η Ισπανία του κ. Θαπατέρο αναδεικνύεται στον επόμενο αδύναμο κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έλλειμμά του προϋπολογισμού της, αντίστοιχο με αυτό της χώρας μας,  υποχρεώνει την Ισπανική κυβέρνηση να πάρει σκληρά μέτρα ξεκινώντας από τις δημόσιες δαπάνες και οσονούπω στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό, με πιθανή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Ελλάδα και Ισπανία έχουν πολλά κοινά σημεία. Αντίθετα με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες όπου τα τραπεζικά τους συστήματα απείλησαν την οικονομία, σε Ελλάδα και Ισπανία, η κατάσταση της οικονομίας απειλεί τα τραπεζικά τους συστήματα τα οποία αποδείχθηκαν ανθεκτικά στο σκάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας. Και οι δύο χώρες- με την Ισπανία πολύ περισσότερο- αντιμετωπίζουν προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα, και τέλος έχουν και οι δύο υψηλή ανεργία Τα τελευταία στοιχεία φέρνουν της ανεργία στην Ισπανία σχεδόν στο 19% ενώ στην Ελλάδα ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δεν δίστασε να μιλήσει κάποια στιγμή για διπλασιασμό της ανεργίας, που σε ποσοστά μεταφράζεται σε περίπου 19-20%.
Το πλεονέκτημα της Ισπανίας σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι έχει χαμηλό χρέος που τις επιτρέπει να δανειστεί και μάλιστα με χαμηλό κόστος καθώς το σπρεντ για το ισπανικό χρέος βρίσκεται στις 85 μονάδες ενώ για το ελληνικό στις 350. Το γεγονός ότι η Ισπανία βρίσκεται πλέον «στον πάτο του βαρελιού» κάνοντας παρέα στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για τη χώρα μας, αν θα μπορούσε να βγει κάτι καλό από το ισπανικό δράμα, θα ήταν να μας αφήσουν για λίγο ήσυχους οι κερδοσκόποι.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 3-2-2010

Read 1480 times