Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 02:00

Matthieu PIGASSE, Daniel COHEN: Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ

Written by

«Περισσότερη Ευρώπη», αλληλεγγύη στη Ελλάδα και «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» αντί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προτείνουν οι Ντανιέλ Κοέν και Ματιέ Πιγκάς, για την έξοδο από την παρούσα κρίση που βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Οι δύο διακεκριμένοι Γάλλοι οικονομολόγοι βρέθηκαν πρόσφατα στη χώρα μας προσκεκλημένοι του Γαλλικού Ινστιτούτου και συνομίλησαν με τον ΕΤ για την ελληνική τραγωδία τις αντιφάσεις της και τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

-Η Ελλάδα δεν έχει τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις ή τουλάχιστον δεν είναι η μόνη. Γιατί έχει γίνει στόχος των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως κρίνεται της στάση της;

Κοέν
Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένιωσε ότι εξαπατήθηκε από την Ελλάδα όσων αφορά τα δημοσιονομικά της μεγέθη και εδώ υπάρχει ένα παραλληλισμός με αυτό που συνέβη στις εμπορικές τράπεζες. Στην περίπτωση των τραπεζών οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάλαβαν τη φούσκα και την έκτασή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω ότι εξελπάγη όχι μόνο από το μέγεθος του ελληνικού ελλείμματος αλλά και από το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να το δει νωρίτερα ή να το προβλέψει. Έχουμε λοιπόν ένα δεδομένο: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επαρκή ρυθμιστική ισχύ και αυτό το συμπέρασμα δεν εξάγεται μόνο από την  περίπτωση της Ελλάδας.
Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσκολλημένη στο «μαγικό 3%» του ελλείμματος αγνοώντας τον οικονομικό κύκλο. Ξαφνικά βρέθηκε απέναντι σε μια κατάσταση με χώρες όπως η Ισπανία η Πορτογαλία ακόμη και η Γαλλία, με τεράστια έλλειμμα και δεν ήταν προετοιμασμένη γιατί θεωρούσε αδιανόητο να βρεθεί κάποια στιγμή σε αυτή τη θέση. Τώρα δεν ξέρει τι να κάνει και το μόνο που μπορεί να προτείνει είναι η επιστροφή στο «μαγικό 3%» ανεξαρτήτως από το πώς μπορούν να εξελιχτούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Νομίζω ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το σημείο αναφοράς που μας είχε δώσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα.

Πιγκάς
Θεωρώ ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη από τις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η Ισπανία, η Βρετανία και η Ιταλία βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση με αυτή της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι ότι για τις αγορές η αντίληψη είναι πραγματικότητα. Στην περίπτωση αυτή, η επικοινωνία είναι σημείο κλειδί και θα πρέπει η Ελλάδα να προσέξει πως διαλέγεται με τις αγορές.

Για την Ελλάδα έχουν προταθεί μέτρα σοκ, όπως μείωση δαπανών, πάγωμα μισθών αύξηση ΦΠΑ κ.α. Θα συστήνατε το ίδιο; Βλέπετε ορατό κίνδυνο αυτά τα μέτρα να οδηγήσουν την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση;

Κοέν
Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα είναι να μειώσει το έλλειμμα της και ταυτόχρονα να πείσει τον κόσμο εξακολουθεί να καταναλώνει για όσο καιρό διαρκέσει η κρίση. Δηλαδή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ταυτόχρονα κα κερδίσει λίγο χρόνο μέχρι να ξεπεραστεί η ύφεση. Πρόκειται για πολύ λεπτή ισορροπία και είναι ακριβώς εδώ που μπορεί να φανεί καθοριστική η συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πιγκάς
Η επιλογή που έχει γίνει αυτή τη στιγμή είναι να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και την ίδια στιγμή να υπάρχει μια χαλαρή νομισματική πολιτική. Είναι σωστή αυτή η επιλογή; Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως θα ήταν σωστό να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή να ακολουθήσουμε μια σφιχτή νομισματική πολιτική για να αποθαρρύνουμε την κερδοσκοπία και να διατηρηθούν οι δαπάνες σε ένα επίπεδο που θα ευνοούν  την ανάπτυξη.

Κοέν
Μια ιδανική ίσως λύση θα ήταν να πάρει η Ελλάδα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος της όσο το δυνατό γρηγορότερα ώστε αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα ώστε να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Αν λοιπόν η Ευρώπη θα ήθελε πραγματικά να δείξει αλληλεγγύη μπορεί να πει: «μειώστε το έλλειμμα μέχρι το 2013 και εμείς γι αυτή την περίοδο θα αυξήσουμε τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα. Όταν θα έχετε μειώσει το έλλειμμα το 2013 θα επανεξετάσουμε την κατάσταση». Αυτή θα ήταν μια πολύ καλύτερη λύση στο πρόβλημα αλλά δυστυχώς  δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

-Θεωρείται ότι το ΔΝΤ είναι καλή λύση για την Ελλάδα;

Κοέν
Είναι καλή λύση μόνο λόγω ανάγκης γιατί η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μια  τέτοια δύσκολη περίπτωση. Προσωπικά είμαι υπέρ της λύσης του «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», καθώς το πρόβλημα τώρα βρίσκεται στην Ευρώπη. Αν δείτε αυτή τη στιγμή τα δύο τρίτα των χωρών στις οποίες έχει παρέμβει το ΔΝΤ βρίσκονται στην Ευρώπη.

Πιγκάς
Συμφωνώ με τον κ. Κοέν  ότι η καλύτερη λύση δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά το «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να  λύσει η Ευρώπη και να δείξει την αλληλεγγύη της. Χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη» και η είσοδος του ΔΝΤ σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

*Ντανιέλ Κοέν
 
Κάτοχος ανωτάτου τίτλου σπουδών στις μαθηματικές, νομικές και οικονομικές επιστήμες και διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, ο Ντανιέλ Κοέν είναι καθηγητής οικονομικών στην Ecole Νormale Superieure – Paris I και στην Ecole d’Economie de Paris. Είναι μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης (CAE) παρά τω πρωθυπουργώ και επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης του OOΣΑΕίναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Le Monde και συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων με θέμα την οικονομία και την παγκοσμιοποίηση . Αρκετά βιβλία τους έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά


*Ματιέ Πιγκάς
 
Ο Ματιέ Πιγκάς σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας.
Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού οικονομικών και  σημερινού διοικητή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, και αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του υπουργού Λοράν Φαμπιούς, ως αρμόδιος οικονομικών και βιομηχανικών θεμάτων.
Το 2002 περνά στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην τράπεζα Lazard. Από το 2006 κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 αναλαμβάνει και τη  θέση του Γενικού Διευθυντή της Lazard France.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 22-2-2010





Read 1012 times