Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 03 Ιουνίου 2012 03:00

Αλεξάντρα Σεβτσένκο*. "Το Εuro είναι η ευκαιρία του κάθε νταβατζή"

Written by

Είναι νέες, όμορφες, μαχητικές και έχουν για όπλο τα στήθια τους. Στην κυριολεξία. Τα κορίτσια της φεμινιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, FEMEN
κλέβουν την παράσταση σε κάθε δημόσια διαμαρτυρία τους αφους εμφανίζονται γυμνόστηθες έχοντας γραμμένα συνθήματα στο κορμί τους.
Η ιστορία της FEMEN, ο λόγος που δημιουργήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο κάνει τις διαμαρτυρίες της, σχετίζεται με τις κοινωνικές εξελίξεις που ακολούθησαν την κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.  
Η αποδυνάμωση της οικονομίας, το φτηνό νόμισμα και οι φτηνές πτήσεις τσάρτερ απ όλη την Ευρώπη έκαναν τη Ουκρανία  προσφιλή προορισμό για αντροπαρέες που είτε ήθελαν να περάσουν καλά με όσες περισσότερες γυναίκες μπορούσαν είτε ακόμη και να παντρευτούν. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια πήρε τον τίτλο της πρωτεύουσας του σεξοτουρισμού στην Ευρώπη. Ή όπως λένε τα κορίτσια της FEMEN : «Γίναμε το πορνείο της Ευρώπης». Η οργάνωση μάχεται σήμερα ενάντια στον σεξισμό, τις διακρίσεις, την κήρυξη της πορνείας ως παράνομη και την εξίσου τιμωρία των πελατών.  Κυρίως όμως μαχεται για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο έξω κόσμος βλέπει την Ουκρανία και τις Ουκρανές.
Το Euro αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες σεξοτουρίστες και όπως λένε οι FEMEN με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης. Γι αυτό και θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να κάνουν δύσκολη τη ζωή των διοργανωτών. Η εκστρατεία κατά του Euro έχει ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες, όπως λέει στον ΤτΚ η εκπρόσωπος της οργάνωσης Αλεξάνδρα Σεβτσένκο, θα κορυφωθεί.

-Έχετε ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία κατά του Euro. Για ποιο λόγο στρέφεστε κατά της διοργάνωσης και κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας;
Πριν από τέσσερα χρόνια προβλέψαμε ότι με το Εuro θα έχουμε έντονο κοινωνικό πρόβλημα  και σήμερα αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να βγάλει χρήματα αδιαφορώντας για τα κοινωνικά προβλήματα και ειδικότερα την πορνεία και  τον σεξοτουρισμό. Αυτό το Euro είναι η «μεγάλη ευκαιρία» για κάθε λογής νταβατζή να πουλήσει «την πραμάτεια του» αφού θα υπάρξει και μεγάλη ζήτηση και το χειρότερο είναι ότι η ίδια η κυβέρνησή μας, φρόντισε να διαφημίσει την εν λόγω «βιομηχανία».
Πέρυσι μάλιστα, ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς κάλεσε τον κόσμο στο Euro για να «θαυμάσει τις ωραίες γυναίκες της Ουκρανίας» και μάλιστα είπε θα είναι ακόμη πιο όμορφες γιατί θα είναι Άνοιξη και θα φορούν… λιγότερα ρούχα. Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα από έναν πρόεδρο.

-Εισακούστηκαν καθόλου οι εκκλήσεις σας; Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε;
Η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις μας για να πάρει μέτρα για την πορνεία και το ρατσισμό. Τώρα έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές από το εξωτερικό για το θέμα του ρατσισμού και των ακροδεξιών οργανώσεων αλλά για το θέμα τις πορνείας ελάχιστα πράγματα. Κάναμε πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και θα συνεχίσουμε. Η εκστρατεία μας φέρει τον τίτλο «Fuck Euro» και κάναμε αυτό που ονομάσαμε το «τριπλό χτύπημα», δηλαδή γυμνή διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του κυπέλου του Euro.  στις τρεις πόλεις που θα γίνουν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες

-Πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις διαμαρτυρίες  σας;
H κυβέρνηση απαντά με βία, με συλλήψεις και παρακολουθήσεις. Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα. Μια ακτιβίστρια από την οργάνωσή μας συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και έμμεινε πέντε μέρες στη φυλακή.

-Παρόλα αυτά, το Euro για τη διοργανώτρια χώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να διαφημιστεί, να βγάλει προς τα έξω την καλύτερη εικόνα της και να προσελκύσει τουρίστες. Δεν συμφωνείτε σε αυτό;
Όχι, δεν είναι καλή ευκαιρία για να προβληθεί η χώρα μας, ακριβώς γι αυτά που ανέφερα παραπάνω. Μετά την πτώση του τείχους η Ουκρανία έγινε το πορνείο της Ευρώπης και αυτό το Euro έρχεται να ενισχύσει αυτή την άποψη και αυτή την πραγματικότητα.
Είναι καλή ευκαιρία για να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως λαός, η φτώχεια και η μιζέρια. Αυτή η ευκαιρία υπάρχει μόνο και αυτό θα κάνουμε.

-Πως κρίνεται την απόφαση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μποϊκοτάρουν πολιτικά το Euro με αφορμή την υπόθεση της φυλάκισης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο;
Μας χαροποιεί η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών που θα μποϊκοτάρουν πολιτικά το Euro. Μας διευκολύνει αλλά με μία διαφορά. Διαφωνούμε με το σκεπτικό της απόφασης. Η Τιμοσένκο δίκαια βρίσκεται στη φυλακή. Είναι κλέφτρα και όταν ήταν στην εξουσία ευνόησε τους ολιγάρχες της Ουκρανίας. Άρα καλώς είναι στη φυλακή. Θα περιμέναμε οι ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν την ίδια ευαισθησία στο μεγάλο πρόβλημα της πορνείας και του τράφικινγκ που βασανίζει τη χώρα μας.

-Θα συνεχίσετε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εντός της περιόδου των αγώνων; Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τον γνωστό τρόπο που ξέρετε, σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα και θα έχουμε ακτιβίστριες και από άλλες χώρες όπως Πολωνία, Βραζιλία, Γαλλία και Ολλανδία.
Θα ήθελα μόνο κλείνοντας, να στείλω ένα μήνυμα στον αντρικό και ποδοσφαιρόφιλο πληθυσμό της Ελλάδας.
Είμαστε μια χώρα όπως όλες, έχουμε ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα και τρέφουμε φιλικά αισθήματα για τους Έλληνες. Δεν θέλουμε να έρθετε στο Euro ως «σεξοτουρίστες».Αν έρχεστε για σεξοτουρισμό η απάντησή μας είναι: «FUCK YOU»

*εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 03-06-2012

Read 909 times