Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009 02:00

Ράταν Τάτα. Ο ντροπαλός Μαχαραγιάς

Written by

Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τον Ράταν Τάτα είναι «ντροπαλός και μοναχικός». Ο 72χρονος Ινδός επιχειρηματίας,  οδηγεί μόνος του κάθε πρωί το αυτοκίνητό του για το γραφείο του και αποφεύγει τους δημοσιογράφους. Το σπίτι του, σε προάστιο του Μουμπάι (πρώην Βομβάη), σωστό παλάτι σχεδιασμένο από τον ίδιο, έχει μέσα μόνο CD, βιβλία και τα σκυλιά του. Δεν είναι  πολύ πλούσιος. Με προσωπική περιουσία 1 δισεκατομμύριο δολάρια δεν βρίσκεται ούτε στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους Ινδούς.

Είναι όμως ο πιο σεβαστός και με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των σύγχρονων μαχαραγιάδων της Ινδίας. Για χρόνια, το κύριο χαρακτηριστικό του ομίλου ΤΑΤΑ, ήταν η εσωστρέφεια. Η εξαγορά όμως πριν από δύο χρόνια της Αγγλο-ολλανδικής χαλυβουργικής Corpo έφερε την ΤΑΤΑ στο διεθνές προσκήνιο κάνοντάς την, την πέμπτη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο.
Πέρυσι βρέθηκε και πάλι στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα με μία εξαγορά που χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν «αντίστροφος ιμπεριαλισμός».

Η ΤΑΤΑ εξαγόρασε τις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Jaguar και Rover για λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο στερλίνες. Έτσι ένα Ινδός, έγινε το αφεντικό 16.000 Βρετανών εργατών κάποιων εκ των οποίων οι παππούδες μπορεί να υπηρετούσαν στο στρατό κατοχής,  της προπολεμικής Ινδίας. Η επιχειρηματική πολιτική του Ράταν Τάτα βασίζεται σε δύο κανόνες. Την επέκταση σε νέες αγορές και κλάδους και την θωράκιση από πιθανή εξαγορά. Γι αυτό και η οικογένεια ΤΑΤΑ διατηρεί υψηλά ποσοστά μετοχών στις επιχειρήσεις της. Σήμερα ο όμιλος ελέγχει πάνω από 110 επιχειρήσεις, από τους κλάδους των αυτοκινήτων και τις υψηλής τεχνολογίας μέχρι του τουρισμού και τις κινητής τηλεφωνίας.

Είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα ένα μέσος Ινδός να μην πληρώσει καθημερινά ένα ποσό για υπηρεσίες ή προϊόντα από κάποια εταιρία του ομίλου ΤΑΤΑ.  Αυτό όμως που θεωρείται το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η επέκταση της αυτοκινητοβιομηχανίας ΤΑΤΑ με αξία σήμερα 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία παρήγαγε αυτοκίνητα σε συνεργασίας με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες από το 1954. Το 1998 λανσάρισε στην αγορά το πρώτο εξ ολοκλήρου ινδικής παραγωγής αυτοκίνητο επινόησης του ίδιου του Ράταν Τάτα, το Indica και δέκα χρόνια μετά έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία με το Nano, το αυτοκίνητο των 2.000 δολαρίων που αναμένεται να γίνει best seller στην Ινδία και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στόχος του ήταν να κάνει προσιτό το αυτοκίνητο στη χώρα του όπου το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν ξεπερνά τα 2800 δολάρια. Τώρα βέβαια τι σημαίνει για τον πλανήτη, το να αποκτήσουν αυτοκίνητο ένα δισεκατομμύριο Ινδοί είναι άλλο θέμα.

Το λανσάρισμα του Νάνο καθώς αι η ανακοίνωση ότι η ΤΑΤΑ πρόκειται να κατασκευάσει μια ειδική έκδοσή του, λίγο ακριβότερη για την Ευρωπαϊκή αγορά, προκάλεσε πανικό στις αυτοκινητοβιομηχανίες. H Renault-Nissan δεν άργησε να ανακοινώσει ότι προχωρά στην κατασκευή του δικού της φθηνού αυτοκινήτου με στόχο, επίσης την ασιατική αγορά.

Ο Ράταν Τάτα, είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε «κατά τύχη εκατομμυριούχος».Ένας ιδιοφυής παρείσακτος σε μια οικογένεια που είχε τα πάντα εκτός από παιδιά. Οι οικογένεια Τάτα ανήκει στη θρησκευτική σέκτα Παρσί, μια Ζωροαστρική κοινότητα με καταβολές από την Περσία. Η επιχειρηματική της δραστηριότητα ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα και το 1917 ήταν ήδη μια από τις ισχυρότερες οικογένειες στην Ινδία. Ο πατέρας του Ράταν Τάτα, Ναβάλ έμεινε ορφανός πολύ μικρός και μεγάλωσε σε ίδρυμα. Από εκεί τον υιοθέτησε η Ναβατζμπάι Τάτα, η τότε κεφαλή της οικογένειας που στα 40 της χρόνια είχε μείνει χήρα και άκληρη.

Ο Ράταν Τάτα μεγάλωσε σε ένα παλάτι με όλες τις ανέσεις και σπούδασε στα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια αρχιτεκτονική και οικονομικά. Στην Αμερική παραλίγο να μείνει μόνιμα για τα μάτια μιας γυναίκας αλλά, η έλλειψη ικανού ηγέτη για την οικογενειακή επιχείρηση τον υποχρέωσε να επιστρέψει στην Ινδία. Οι Τάτα είναι μια οικογένεια αναδομημένη, με πολλά υιοθετημένα παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνει μεγαλύτερη σημασία στο ταλέντο παρά στους δεσμούς αίματος. Όπως είχε πει κάποια στιγμή ο Ράταν Τάτα, «ο διάδοχός μου θα μπορούσε να μην είναι καν Ινδός». Από την οικογένεια Τάτα ό μόνος που δείχνει ότι έχει τα προσόντα να σηκώσει το βάρος το ομίλου είναι ο ετεροθαλής αδερφός του, Νοέλ Τάτα αν και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 όταν θα λήξει η θητεία του Ράταν.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 29-11-2009

Read 1455 times