Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 01:44

Ευκαιρία η κρίση για τα hedgs funds

Written by

Η διεθνής οικονομική κρίση που κορυφώθηκε το 2009 εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ακόμη τη Δύση με ελλείμματα, πληθωρισμό και υψηλή ανεργία αλλά ως γνωστό η κρίση δεν είναι για όλους η ίδια.  Τα αρπακτικά των αγορών επανέρχονται και επωφελούμενα της κρίσης γεμίζουν τα ταμεία τους με δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα δέκα μεγαλύτερα hedge funds, κάποια εκ των οποίων στο πρόσφατο παρελθόν στοιχημάτισαν στην ελληνική κρίση αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια,  στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 είχαν κέρδη 28 δισεκατομμύρια δολάρια (περισσότερα κι απ όσα μας ζητεί να κόψουμε το επικαιροποιημένο μνημόνιο)  κάνοντας τους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ να "καταριούνται" τον  Μπαράκ Ομπάμα για τον πρόσφατο νόμο που πέρασε και που τους απαγορεύει να λειτουργούν ως εταιρίες επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι τραπεζίτες στις ΗΠΑ έδωσαν σκληρή μάχη για μην περάσει ο νόμος, την οποία τελικά έχασαν.
Τα κέρδη των δέκα μεγαλύτερων hedge funds (εταιρίες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων) είναι περισσότερα από τα κέρδη των Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays και  HSBC μαζί.


Κανείς βέβαια δεν μπορεί να πει ότι τα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισε η Goldman Sachs (η οποία επίσης θησαύρισε σε βάρος της χώρας μας) στο δεύτερο εξάμηνο είναι λίγα...
Το κακό για τις τράπεζες είναι όμως ότι ενώ το μεγαλύτερο από τα hedge funds απασχολεί μόλις μερικές εκατοντάδες υπαλλήλους, οι έξι παραπάνω απασχολούν περίπου ένα εκατομμύριο.
Για παράδειγμα το επενδυτικό κεφάλαιο Paulson & Co με προσωπικό 120 άτομα είχε κέρδη 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2010 περισσότερα από τα καθαρά έσοδα της Goldman Sachs που απασχολεί 32.000 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι δέκα εταιρίες έχουν βάλει στα ταμεία του 182 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή τους με την εταιρία του Τζορτζ Σόρος Quantum, να βρίσκεται στην κεφαλή της λίστας με κέρδη 35 δισεκατομμύρια.
Στη δεύτερη θέση έρχεται η Paulson & Co του Τζον Πόλσον και ακολουθούν η Bridgewater’s Pure Alpha και η Baupost.
H Paulson & Co είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση επενδυτικού κεφαλαίου το οποίο αν και ιδρύθηκε το 1994 κατάφερε να αναρριχηθεί σύντομα στην κορυφή της λίστας. H Paulson έκανε μεγάλα κέρδη το 2007 στοιχηματίζοντας στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ. Το 2008 προέβλεψε την κρίση στις τράπεζες αποκομίζοντας επίσης μεγάλα κέρδη, και το 2009 ακολούθησε την ίδια πορεία επενδύοντας στο χρυσό. Η εταιρία έχει περάσει και από την Ελλάδα.

Όπως περιγράφει γλαφυρά στο πρόσφατο βιβλίο του "Η κρίση του 2008" ο νομπελίστας οικονομολόγος οι συντονισμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά μιας χώρας από τα αρπακτικά τω αγορών συμφωνούνται συνήθως σε ένα δείπνο η ένα παιχνίδι γκολφ, καμιά φορά χωρίς καν οι συνδαιτυμόνες να μπουν σε λεπτομέρειες. Ένα σχόλιο ή ένα νεύμα αρκεί. Ένα τέτοιο δείπνο έλαβε χώρα στην Αθήνα λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση με τα ελληνικά ομόλογα.
 Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των Financial Times δυο γνωστά στελέχη της Paulson συμμετείχαν σε δείπνο που είχε οργανώσει η Goldman Sachs στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία για τραπεζίτες και hedge funds, που αφορούσε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή.

Κρίση στην Ελλάδα
Τα γεγονότα που ακολούθησαν το δείπνο με τη κατάρρευση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας πρόσφεραν σε κάποια hedge funds εκατομμύρια δολάρια. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε όμως να προετοιμάσουν το έδαφος. Πριν τον Ιανουάριο του 2010, όταν πλέον ήταν ορατό προς τα που πήγαινε η κατάσταση με την ελληνική οικονομία τα hedge funds ξεκίνησαν τις μαζικές αγορές ελληνικών cds (ασφάλιστρα σε ομόλογα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) σε χαμηλές τιμές, υποθέτοντας ότι σύντομα οι αγορές θα έβλεπαν τα προβλήματα του χρέους και θα στρέφονταν στα cds για να προστατευθούν.
Είχαν δηλαδή κάθε συμφέρον να δουν την ελληνική κρίση να γιγαντώνεται ώστε να πουλήσουν τα cds σε δεκαπλάσιες τιμές στους πανικόβλητους επενδυτές.
Κάποιοι άλλοι πάντως έβγαλαν λεφτά σε βάρος της Ελλάδας σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Η Goldman Sachs, είχε εμπλοκή στην υπόθεση του ελληνικού χρέους από τις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας όταν βοήθησε την κυβέρνηση Σημίτη να αποκρύψει χρέος ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν τότε την Goldman Sachs για τις υπηρεσίες της, 300 εκατομμύρια ευρώ....

Paulson και Goldman Sachs έχον αγαστή συνεργασία αν και όχι πάντα πολύ καθαρή....Μια από αυτές τις συνεργασίες έφεραν πέρυσι την Άνοιξη την αμερικανική τράπεζα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραπλάνηση επενδυτών.  Η Paulson, σε συνεργασία με την Goldman Sachs είχε δημιουργήσει επενδυτικό προϊόν δομημένο πάνω σε επισφαλή δάνεια το οποίο είχε πουλήσει σε πελάτες της μεταξύ αυτών η Royal Bank of Scotland και η γερμανική τράπεζα ΙΚΒ. Η συμμετοχή της Paulson είχε αποκρυφτεί στους αγοραστές και το hedge fund στη συνέχεια αποκόμισε τεράστια κέρδη κάνοντας υποτιμητική κερδοσκοπία.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 03-03-2011


 

Read 1181 times