Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 05 Ιουνίου 2011 12:45

Η κρίση κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους

Written by
Η κρίση κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους Photo by Viacheslav Bublyk on Unsplash

Τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δίκιο… Όταν πριν από δύο χρόνια διατυμπανιζε προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουν» κάτι ήξερε. Μόνο που δεν διευκρίνιζε πού υπάρχουν αυτά τα λεφτά και για ποιούς προορίζονται.
Παρά την κρίση, κυρίως στις δυτικές οικονομίες που ακόμη προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά την ύφεση το 2010, ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 12%.
Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group 12,5 εκατομμύρια πολίτες έγιναν τη χρονιά που μας πέρασε εκατομμυριούχοι, είχαν δηλαδή επενδύσεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Πρώτη χώρα στην «παραγωγή» νέων εκατομμυριούχων αναδεικνύεται η Σιγκαπούρη όπου ο αριθμός τους αυξήθηκε το 2010 κατά 33%. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η χώρα με τους περισσότερους εκατομμυριούχος με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τα 5,2 εκατομμύρια.

Ο πλούτος παγκοσμίως το 2010 αυξήθηκε κατά 8%  ή 9 τρισεκατομμύρια δολάρια φτάνοντας τα 121,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι κατά 20 δισεκατομμύρια υψηλότερο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια εν μέσω της ύφεσης. Η αύξηση όμως αυτή του παγκόσμιου πλούτου, όπως τονίζουν στελέχη της ΒCG οφείλεται περισσότερο στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών και των αγορών χρεογράφων και δεν αποτελεί δημιουργία νέου πλούτου μέσω ανάπτυξης.

Η μελέτη έγινε σε 62 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η Βόρειος Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) είναι η περιοχή με τα μεγαλύτερα κέρδη σε απόλυτο νούμερο (3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρείται εκατομμυριούχος και το 2010 βρέθηκε να ελέγχει το 39% του παγκόσμιου πλούτου (εξαιρουμένου των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων όπως  έργα τέχνης).
Η Σιγκαπούρη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων αναλογικά με τον πληθυσμό τηςκαι ακολουθείται από την Ελβετία και το Κατάρ.
Σε απόλυτα νούμερα πρώτες έρχονται οι ΗΠΑ  και ακολουθούν η Ιαπωνία, η Κίνα ,η Βρετανία και η Γερμανία.

Η Ευρώπη μπορεί να βιώνει μια  άνευ προηγουμένου κρίση χρέους ωστόσο ο πλούτος στη γηραιά ήπειρο αυξήθηκε κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. τα λεφτά αυτά πάντως δεν πρόκειται να βοηθήσουν καμιά από τις υπερχρεωμένες χώρες…
Τα στοιχεία της ΒCG δείχνουν ξεκάθαρα ότι το χρηματιστηριακό κεφάλαιο συνεχίζει ακάθεκτο τη συσσώρευση πλούτου. Στη διετία 2008 -2010 το ποσοστού του παγκόσμιου πλούτου σε μορφή χρεογράφων αυξήθηκε από 29% σε 35%.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 05-06-2011
 

Read 1386 times