Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 03:00

Η μάχη του Κομπάνι σε 6 ερωτήσεις και απαντήσεις

Written by
Πόσο κοντά βρίσκονται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβουν το Κομπάνι;
Η πολιορκία του Κομπάνι έχει μπει στην τρίτη εβδομάδα και μετά την προέλαση των τζιχαντιστών οι Κούρδοι μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη κατάφεραν να τους σταματήσουν και να ανακτήσουν μέρος των εδαφών. Η υπεράσπιση της πόλης είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς ο ISIS επιτίθεται ταυτόχρονα από τρία σημεία.

Ποιοί υπερασπίζονται το Κομπάνι;
Η μεγάλη πλειοψηφία του Κομπάνι είναι Κούρδοι. Την περιοχή ελέγχει η οργάνωση PYD που αποτελεί παρακλάδι του PKK αλλά στην περιοχή έχει δύναμη και η οργάνωση KNC, που ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία

Γιατί το Κομπάνι είναι σημαντικό για την ανάσχεση των τζιχαντιστών;
Είναι η τελευταία Κουρδική πόλη πριν τα σύνορα και η κατάληψή της από τους τζιχαντιστές θα τους δώσει τον έλεγχο σε μια έκταση κατά μήκος των συνόρων, εκατοντάδων χιλιομέτρων. Η κατάληψή της από τους τζιχαντιστές βάζει σχεδόν ταφόπλακα στις ελπίδες των Κούρδων της Συρίας για την δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής σε αυτό που αποκαλείται Συριακό Κουρδιστάν. Αν οι τζιχαντιστές επικρατήσουν στη Βόρεια Συρία οι Κούρδοι της περιοχής στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν πρόσφυγες και στη χειρότερη θα σφαγιαστούν. Ενδεχόμενη απώθηση των τζιχαντιστών θα είναι νίκη και για τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Γιατί η Τουρκία κρατά στάση παρατηρητή ευνοώντας ουσιαστικά τους τζιχαντιστές;
Υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος είπε πρόσφατα αναφερόμενο στη μάχη του Κομπάνι ότι «το μόνο που γίνεται εκεί είναι ότι δύο τρομοκρατικές ομάδες πολεμούν μεταξύ τους». Η φράση αυτή αποκαλύπτει πως πραγματικά αντιμετωπίζει η Τουρκία το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας. Σαν μια ενοχλητική μειονότητα που θα πρέπει να υποταχθεί ή να διασκορπιστεί ώστε να μην συνεχίζει να είναι πρόβλημα. Για την Τουρκία θα ήταν ευχής έργο αν επικρατούσε το KNC στη Βόρεια Συρία καθώς θα έμπαινε υπό τον έλεγχο του Μπαρζανί. Ωστόσο η επιρροή του PKK είναι ισχυρότερη και αν τελικά οι Κούρδοι επικρατήσουν στο Κομπάνι και γενικότερα στην βόρεια Συρία, η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει στα νότια σύνορά της αυτό που δεκαετίες προσπαθεί να αποφύγει. Ένα ντε φάκτο Κουρδικό Κράτος. Η διάλυση του PYD ακόμη και αν είναι από τους τζιχαντιστές θα ήταν κάτι ευπρόσδεκτο από την Άγκυρα. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει η παροιμία που λέει ότι «αν ο κροκόδειλος φάει τον εχθρό σου, δεν σημαίνει ότι έγινε και φίλος σου».

Γιατί οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν σταματούν την προέλαση των τζιχανιστών;
Η εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Κομπάνι έχει δύο ερμηνείες. Ή ότι η αμερικανική αεροπορία έχει φτάσει στα όριά της όσων αφορά την επιχειρησιακή της ικανότητα, ή ότι οι Αμερικανοί θέλουν μεν να σταματήσουν τον ISIS, αλλά δεν θέλουν και ένα Κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το καθεστώς του Άσαντ.
Ακόμη και αν η δεύτερη εκδοχή έχει βάση, η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν φτάσει στο όριο τους. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν υποδομές του ISIS αλλά σε ένα αντάρτικο πόλης δεν μπορούν να κάνουν πολλά από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν πληροφορίες από το έδαφος.

Θα εισβάλει η Τουρκία στη Συρία για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης;
Η Τουρκία θα ήθελε αλλά θα πρέπει να σταθμίσει τις συνέπειες. Πρώτον θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό η Ουάσιγκτον. Δεύτερον μια τουρκική εισβολή σημαίνει άμεσα κήρυξη πολέμου στον Άσαντ και στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Τέλος υπάρχουν ακόμη δύο σημαντικά εμπόδια. Η Ρωσία και το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει καταγγείλει επίσημα ότι η αμερικανική εμπλοκή κη στη Συρία στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει τον Άσαντ και δεύτερον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επιχειρήσει να στείλει στρατό στη Συρία γιατί τότε θα στείλει με το σειρά της και αυτή. Η Ρωσία τέλος την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε το πρώτο μήνυμα στην Τουρκία υποδεικνύοντάς να μην κάνει σχέδια χωρίς να την λαμβάνει υπόψη της.
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 13-10-2014
 
Read 1364 times