Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 03:00

To Κομπάνι κινδυνεύει να γίνει «νέα Σρεμπρένιτσα»

Written by
Τον κίνδυνο να γίνει η ανθρωπότητα μάρτυρας μιας «νέας Σρεμπρένιτσα» επεσήμανε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρίας Στάφαν ντε Μιστούρα, τονίζοντας ότι τουλάχιστον 700 ηλικιωμένοι έχουν παγιδευτεί μεταξύ δύο πυρών στην πόλη Κομπάνι.
Ο Ντε Μιστούρα σε μια ύστατη έκκληση προς την Τουρκία ζήτησε να επιτραπεί σε εθελοντές να περάσουν τα σύνορα για να υπερασπιστούν την πόλη. Από την άλλη προκαλεί εντύπωση η κυνικότητα της Τουρκίας που διαμηνύει , διαμέσου του αντιπροέδρου του κυβερνόντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Γιασίν Ακτάι, ότι «δεν υπάρχει καμία τραγωδία στο Κομπάνι. Οι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Το μόνο που γίνεται είναι ότι δύο τρομοκρατικές ομάδες πολεμούν μεταξύ τους», βάζοντας στην ουσία τους Κούρδους μαχητές στην ίδια κατηγορία με τους τζιχαντιστές.

Η πόλη πολιορκείται εδώ και τρείς εβδομάδες με τους Κούρδους να προβάλουν λυσσαλέα αντίσταση κατά των τζιχαντιστών που ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης.
Οι κουρδικές δυνάμεις στην πόλη κάνουν έκκληση για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί θέσεων των τζιχαντιστών από την αεροπορία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Στις δηλώσεις του ο Ντε Μιστούρα τόνισε ότι η πόλη έχει περικυκλωθεί από τους τζιχαντιστές και πάνω από 10.000 άμαχοι βρίσκονται περιμετρικά της. Είπε τέλος ότι αν η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχανντιστών όλοι αυτοί οι πολίτες θα σφραγιστούν προειδοποιώντας ότι ο ΟΗΕ δεν θέλει να δει μια δεύτερη Σρεμπρένιτσα.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 10-10-2014
 
Read 1338 times