Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 21:41

Ο διάδοχος του Μπιν Λάντεν

Written by
Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, η Αλ Κάιντα ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παγκόσμιας τζιχάντ. Ακόμη και μετά το θάνατο του ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι ακόλουθοί του συνέχισαν να επεκτείνουν την ισχύ της οργάνωσης στην Αλγερία, την Υεμένη, το Ιράκ και αλλού.
Ένα από τα κεφάλια αυτής της Λερναίας Ύδρας τα τελευταία χρόνια αυτονομήθηκε κάνοντας άνω κάτω την Μέση Ανατολή.
Οι ρίζες του ISIS, του "Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε" όπως είναι το πλήρες όνομα της οργάνωσης που ελέγχει σήμερα το μισό Ιράκ, βρίσκονται σε μια μικρή ομάδα ισλαμιστών καθοδηγούμενη από Ιορδανούς εξτρεμιστές και η οποία ιδρύθηκε το 1999. Το 2004 ανακηρύχθηκε σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και ο ιρακινός στρατός κατατρόπωσαν την οργάνωση το 2008, μικροί πυρήνες της συνέχισαν την συστηματική δουλειά για την επανασύσταση της και τη στρατολόγηση νέων μελών.
Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι αναδείχθηκε σε ηγέτη της οργάνωσης το 2010. Τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά γι αυτόν είναι ότι γεννήθηκε στην Σαμάρα του Ιράκ και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.
Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής ήταν ένας άγνωστος κληρικός. Σταδιακά έφτιαξε τη δική του ένοπλη ομάδα με μαχητές που περνούσαν στο Ιράκ από τη Συρία και γρήγορα κατάφερε να γίνει υπολογίσιμη δύναμη έχοντας τα διαπιστευτήρια της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Η ειρωνεία είναι ότι οι Αμερικανοί είχαν τον Αλ Μπαγκντάντι στα χέρια τους από το 2005 έως το 2009 κατηγορούμενο για τρομοκρατία, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι ένας από τους 25.000 κρατούμενους που σάπιζαν στις ιρακινές φυλακές, πολύ σύντομα θα γινόταν ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, για κάποιους ήδη, ο "νέος Οσάμα Μπιν Λάντεν"
Όταν οι Αμερικανοί αποχώρησαν εντελώς από το Ιράκ ο Αλ Μπαγκντάντι βρήκε ευκαιρία να διευρύνει την επιρροή του και να προκαλέσει ανοιχτά την ιρακινή σιιτική ηγεσία. Το 2011 επέκτεινε τη δράση του στη Συρία, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος και ταυτόχρονα μια καλή ευκαιρία να αυξήσει αριθμητικά τον στρατό του. Ήταν η στιγμή που ο Αλ Μπαγκντάντι θα έσπαγε τους δεσμούς με την Ακ Κάιντα παραβιάζοντας την εντολή του ηγέτη της Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι να μην εισβάλει στη Συρία. Ταυτόχρονα επέκτεινε τη δραστηριότητα του στο Ιράκ και πριν από ένα μήνα έκανε το αποφασιστικό βήμα, έχοντας ήδη στον έλεγχό του την δυτική επαρχία Ανμπάρ, να καταλάβει τη Μοσούλη και το Τικρίτ. Το μόνο που να του απομένει πλέον για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο είναι η Βαγδάτη.
Έχοντας πλέον κόψει το Ιράκ στα δύο και επιλέγοντας να μην προκαλέσει τους Κούρδους του βορρά, την περασμένη εβδομάδα κήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου, του παγκόσμιου μουσουλμανικού κράτους.
Ο αινιγματικός Αλ Μπαγκντάντι, αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης των επί γης μουσουλμάνων και συνεχιστής της Αλ Κάιντα.
Ο Αλ Ζαουάχρι ως ηγέτης της Αλ Κάιντα τον Φεβρουάριο έδιωξε τον ISIS από την οργάνωση γιατί παράκουσε τις εντολές του για την Συρία αλλά στα μάτια των φονταμενταλιστών ο Αλ Μπαγκντάντι είναι πλέον ο ντεφάκτο νέος ηγέτης.
Ο Μπιν Λάντεν στρατολογούσε πολεμιστές με τους πύρινους λόγους του και τον μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του. Ο Αλ Μπαγκντάντι δεν έχει αναρτήσει μέχρι σήμερα βίντεο με μήνυμά του και ότι φήμη έχει αποκτήσει είναι από τη δράση του στα πεδία των μαχών.
Ο Αλ Ζαουάχρι ο διάδοχος του Μπιν Λάντεν είναι ένα θεωρητικός ηγέτης που κρύβεται κάπου στο Πακιστάν. Ο Αλ Μπαγκντάντι ένας πολεμιστής που έχει διασύρει τον ιρακινό στρατό, ένας από τους ισχυρότερους στον αραβικό κόσμο. Ούτε ο Μπιν Λάντεν, ούτε ο Αλ Ζαουάχρι κατέλαβαν ποτέ εδάφη. Ο Αλ Μπαγκντάντι ελέγχει μια έκταση όσο η μισή Ελλάδα σε δύο χώρες, απειλώντας να εισβάλει και σε άλλες γειτονικές. Τέλος ο ISIS είναι το πλουσιότερο αντάρτικο κίνημα στην ιστορία έχοντας συγκεντρώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια και έχει καταφέρει να στρατολογήσει πολεμιστές απ όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και 500 Βρετναών.
Ο ISIS είναι ένα κίνημα που στηρίχθηκε στις συμμαχίες. Ο Αλ Μπαγκντάντι επένδυσε στην δυσφορία του σουνιτικού στοιχείου της περιοχής για την διακυβέρνηση της χώρας από τους σιίττες και έχτισε συμμαχίες με σουνιτικές φυλές και «μπααθικούς» (πρώην υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσείν). Ως ισλαμιστής ηγέτης παρουσιάζει επίσης ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό από ανάλογες περιπτώσεις. Οι πολεμιστές του στις περιοχές που καταλαμβάνουν δεν δρουν εκδικητικά και δεν τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό. Φροντίζουν να μην διαταραχθούν οι παροχές πρώτης ανάγκης και ο ίδιος ο Αλ Μπαγκντάντι υπόσχεται να παραδώσει την εκμετάλλευση του διυλιστηρίου στην πόλη Μπαϊτζί, στις τοπικές φυλές.
Ωστόσο ο ISIS είναι περικυκλωμένος από εχθρούς που περιμένουν το μοιραίο λάθος. Όσο όμως διατηρεί τον έλεγχο των περιοχών του και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός κράτους θα είναι πολύ δύσκολο να τον εκδιώξει κανείς χωρίς αιματοχυσία με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 6-7-2014
 
Read 1621 times