Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014 03:00

Η Τουρκία μετανιώνει που άνοιξε τα σύνορα στους τζιχαντιστές

Written by
Για πολλά χρόνια η πολιτική που βασιζόταν στο αξίωμα "μηδέν προβλήματα με τους γείτονες", βοήθησε την Τουρκία να γίνει παράδειγμα ισλαμικής δημοκρατίας και οικονομίας. Επιπλέον της έδωσε τη δυνατότητα να γίνει περιφερειακή δύναμη, συχνά με διαιτητικό και μεσολαβητικό ρόλο. Ταυτόχρονα, ξεπερνώντας τα στερεότυπα που αφορούν τους Κούρδους, η κυβέρνηση Ερντογάν άνοιξε τα σύνορά της με το Ιρακινό Κουρδιστάν και επωφελήθηκε όσο καμία άλλη χώρα της περιοχής. Πέρυσι η Τουρκία εξήγαγε στο ιρακινό Κουρδιστάν προϊόντα αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχούν στον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών μετά από αυτόν προς τη Γερμανία.
Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας όμως σήμερα κρέμεται πλέον από μια κλωστή καθώς το Ιράκ έχει κοπεί σα δύο και οι σουνίτες τζιχαντιστές αλωνίζουν στην περιοχή μπαινοβγαίνοντας στη Συρία. Αν συνεχιστεί λίγο ακόμη η αναταραχή οι εξαγωγές της Τουρκίας θα μειωθούν κατά ένα τρίτο ή και περισσότερο εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Τουρκία επένδυσε πολλά στην ανατροπή του Άσαντ στη Συρία. Έτσι έκανε τα στραβά μάτια στους τζιχαντιστές, αφήνοντας τους να περνούν σε τουρκικό έδαφος και να επιχειρούν από εκεί προς τη Συρία.
Η πτώση της Μοσούλης πριν από δύο εβδομάδες στα χέρια των ισλαμιστών του ISIS ήταν και η απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών από τους αντάρτες αποτελεί την επιτομή της αποτυχίας της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή. Η επιδίωξη να πέσει κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία έφερε χιλιάδες πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα για τους οποίους η Άγκυρα μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πολιτική του αστυφύλακα της περιοχής που κράτησε ο κ. Ερντογάν για τον εαυτό του καθώς και υποστήριξη που έδειξε στης αραβικές επαναστάσεις απομόνωσαν την Τουρκία και τον ίδιο προσωπικά.
Τώρα η Τουρκία τρέχει να προλάβει να μαζέψει ότι μπορεί και να ευθυγραμμιστεί με τα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα χαρακτήρισε την οργάνωση Νούσρα της Συρίας που πολεμά στο πλευρό του ISIS, "τρομοκρατική οργάνωση" (ενώ τόσο καιρό άνοιγε τα σύνορά της για να περάσουν οι μαχητές της). Ο κ. Ερντογάν ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη να αποτραπεί η μετακίνηση τζιχαντιστών προς την Τουρκία ενώ οι Τούρκοι διπλωμάτες τέλος, κράτησαν εκκωφαντική σιγή στην κατάληψη του Κιρκούκ από τους Κούρδους του ιρακινού Κουρδιστάν κάτι που σε άλλες εποχές θα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι Τουρκοι πλόεν έχουν ως πιο αξιόπιστους συνομιλητές στην περιοχή τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ κάτι που αν το έλεγε κανείς πριν μερικά χρόνια θα έμοιαζε με ανέκδοτο. Και όχι μόνο αυτό. Σύντομα η Τουρκία θα έχει στα νότια σύνορά της ανεξάρτητο Κουρδιστάν κάτι που σε άλλες εποχές θα ήταν αιτία πολέμου.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 29-6-2014
 
Read 1225 times