Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 23:08

Ισπανικό κόλπο με κατασχεθέντα σπίτια

Written by
Μία δεκαετία πριν, η Ισπανία ζούσε έναν κατασκευαστικό οργασμό με κτιριακά συγκροτήματα να ορθώνονται στη μέση του πουθενά ή εντός αστικών κέντρων όπου υπήρχε και το παραμικρό ελεύθερο οικόπεδο. Με την χώρα να βρίσκεται στο πέμπτο έτος οικονομικής κρίσης και τον κατασκευαστικό τομέα να έχει καταρρεύσει σε βαθμό που παραλίγο να συμπαρασύρει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας, χιλιάδες σπίτια παραμένουν άδεια ή ημιτελή «αναζητώντας» ένοικο ή αγοραστή.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό βρήκαν «πεδίο δόξης λαμπρό» διάφοροι αετονύχηδες μαυραγορίτες που εκμεταλλεύονται τα χιλιάδες άδεια σπίτια και την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για στέγαση και έχουν στήσει μια μαύρη αγορά γύρω από τα ακίνητα που έχουν περάσει πλέον στα χέρια των τραπεζών. Όπως λέει η Ομοσπονδία Περιφερειακών Ενώσεων Κατοίκων Μαδρίτης, το σχέδιο είναι απλό: «Κάποιος πάει και σπάει την πόρτα ενός σπιτιού και στη συνέχεια καλεί μέσα τους νέους ενοίκους. Τόσο απλά»
Οι νέοι ένοικοι μπορούν να αγοράσουν το δικαίωμα χρήσης του σπιτιού σε τιμές που κυμαίνονται από 1000 έως 2000 ευρώ, ενώ όσοι δεν έχουν αυτά τα χρήματα μπορούν να δίνουν νοίκι. Τα σπίτια έχουν ρεύμα, νερό, αέριο καμιά φορά και θέρμανση.
Η όλη διαδικασία είναι φυσικά παράνομη αλλά είναι λύση για χιλιάδες άστεγες οικογένειες. Και μάλιστα όχι και τόσο προσωρινή. Από τη στιγμή που θα κινηθεί η τράπεζα ή ο ιδιώτης για να βγάλει έξω τους «εισβολείς» χρειάζεται μια δικαστική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται το λιγότερο σε δύο χρόνια.
Ο ακριβής αριθμός τω σπιτιών που έχουν «καταληφθεί» είναι άγνωστός καθώς οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν.
Μόνο το 2012 και μόνο στη Μαδρίτη έγιναν 15.000 εξώσεις. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ανεργία που φτάνει στο 28% καθιστούν αδύνατη την εύρεση στέγης για χιλιάδες οικογένειες, κυρίως μετανάστες.

Πίσω από αυτήν την απάτη βρίσκονται τόσο το οργανωμένο έγκλημα όσο και άνθρωποι που απλά αναζητούν ένα μεροκάματο.
Η ισπανική αστυνομία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το πρόβλημα τον περασμένο μήνα όταν οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας διαμαρτυρήθηκαν για κάποιους που είχαν καταλάβει έναν σπίτι. Οι καταληψίες ήταν δύο μετανάστες που πλήρωναν νοίκι 400 ευρώ το μήνα.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα ακατοίκητα σπίτια στην Ισπανία υπολογίζονται σε 3,4 εκατομμύρια ενώ άλλο μισό εκατομμύριο παραμένουν ημιτελή και εγκαταλελειμμένα. Στη Μαδρίτη τα άδεια σπίτια υπολογίζονται σε 300.000.
Παρόλα αυτά οι κατασχέσεις και οι εξώσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο Μανουέλ Σαν Παστόρ, δικηγόρος της οργάνωσης των «θυμάτων των υποθηκών» μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian κατηγορεί αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση των φτωχών ανθρώπων για να βγάλουν χρήματα αλλά τονίζει πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνει άλλα περιθώρια σε αυτούς που αναζητούν φθηνή στέγη από το να παρανομήσουν.
Σύλλογοι πολιτών στη Μαδρίτη καλούν τους ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να νοικιάσουν τα σπίτια που μένουν άδεια σε χαμηλότερες τιμές. Κάποιοι δήμοι μάλιστα όπως της Βαρκελώνης σκέπτονται να επιβάλουν πρόστιμα με τη μορφή φόρων στους ιδιοκτήτες που διατηρούν άδεια σπίτια.

Έντεκα εκατομμύρια άδεια σπίτια 
Την ώρα που εκατομμύρια ευρωπαίοι είναι άστεγοι, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα τoυ Guardian σύμφωνα με το οποία 11 εκατομμύρια σπίτια σε όλη την Ευρώπη παραμένουν άδεια. Η Ισπανία έχει την πρωτιά με 3,4 εκατομμύρια και ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία με δύο εκατομμύρια σπίτια η κάθε μια. Στη Γερμανία τα άδεια σπίτια είναι 1,8 εκατομμύρια και στη Βρετανία 700.000.
Χιλιάδες άδεια σπίτια υπάρχουν ακόμη σε Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Guardian. Πολλά από αυτά κτίστηκαν σε τουριστικές περιοχές την περίοδο της κατασκευαστικής έξαρσης το 2007 και το 2008.
Οργανώσεις πολιτών χαρακτηρίζουν το γεγονός σοκαριστικό, τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη χρειάζονται σπίτι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο τα μισά από αυτά τα σπίτια να δίνοντας στους έχοντες ανάγκη, δεν θα υπήρχαν άστεγοι στην Ευρώπη
Δημοσιεύηκε στον Ελεύθερο Τύπο 25-2-2014
 
Read 1059 times