Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 02:00

Εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ για τη Ρωσία

Written by

Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε. Ζήτω ο «νέος ψυχρός πόλεμος…». Είναι γνωστό και αναμενόμενο, προεκλογικά οι ηγέτες και οι υποψήφιοι ηγέτες να πλειοδοτούν  σε παροχές και να προσπαθούν να επηρεάσουν το κοινό αίσθημα κινητοποιώντας διαφόρων ειδών ανακλαστικά.
Όταν όμως ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εξαγγέλλει εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 590 δισεκατομμυρίων ευρώ (μιάμιση φορά και παραπάνω το χρέος της Ελλάδας) έστω κι αν αυτό γίνεται δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, καταλαβαίνει κανείς ότι το θέμα υπερβαίνει την απλή ψηφοθηρία.
Την ίδια στιγμή η ανερχόμενη οικονομική δύναμη του πλανήτη, επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε στρατιωτικό επίπεδο με κύριο θέατρο των δραστηριοτήτων της την Ασία και τον Ειρηνικό. Η Κίνα έχει ήδη κάνει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης στον Ειρηνικό και τη δημιουργία βάσεων σε χώρες της Ασίας όπως στο Πακιστάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα προανήγγειλε την αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής σε βάθος δεκαετίας με κόστος ρεκόρ, κάτι το οποίο επιβάλλεται, όπως είπε, από την πολιτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. «Η Ρωσία πρέπει να εκσυγχρονίσει τη στρατιωτική μηχανή της για να προστατευτεί από ξένες δυνάμεις που θέλουν να αρπάξουν τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Δεν θα πρέπει να προκαλούμε κανέναν με την αδυναμία μας» τονίζει στο άρθρο του.
Η κίνηση του κ. Πούτιν ασφαλώς και έχει προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά μόνο ως προς το χρόνο που επέλεξε να την κάνει. Η ανανέωση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής απαντά στην πρόθεση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη κάτι που η Ρωσία το θεωρεί εχθρική κίνηση αλλά και στην ενίσχυση του κινεζικού στρατού και του ρόλου που επιδιώκει να παίξει στην Ασία και στον Ειρηνικό.
«Η αγορά του αιώνα» για τη Ρωσία, θα περιλαμβάνει 400 διηπειρωτικούς πυραύλους, περισσότερα από 600 μαχητικά αεροπλάνα δεκάδες υποβρύχια και πλοία και χιλιάδες οχήματα.
«Νέοι περιφερειακοί και τοπικοί πόλεμοι ξεσπούν μπροστά στα μάτια μας» θα πει ο κ. Πούτιν, τονίζοντας ότι υπάρχουν προσπάθειες να προκληθούν συρράξεις σε χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ρωσία ή οι σύμμαχοί της» συνεχίζει ο κ. Πούτιν,.
Ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να ανατρέψει την άποψη ότι η κούρσα των εξοπλισμών στον ψυχρό πόλεμο συνετέλεσε στην  οικονομική αποδυνάμωση και τελικά στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, λέγοντας ότι αυτό «είναι ένα μεγάλο λάθος. Η ανανέωση του στρατού θα γίνει όχημα για την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών τομέων της οικονομίας» κατέληξε. Τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι επενδύσεις στο ρωσικό στρατό μειώνονταν διαρκώς και μόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πούτιν το 2000 αντιστράφηκε η τάση. Ο Ρώσος πρωθυπουργός είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 58%.

240 δισ δολάρια ρίχνει η Κίνα στην Άμυνα

Σχεδόν 240 δισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να δαπανήσει στην επόμενη διετία η Κίνα για την άμυνα, ποσό που ξεπερνά τον συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό και των 12 μαζί χωρών της περιοχής Ασίας Ειρηνικού.
Τη στιγμή που οι ΗΠΑ για οικονομικούς λόγους περικόπτουν τις δαπάνες τους για την κατασκευή πολεμικών πλοίων, η Κίνα ξεκινά νέα προγράμματα για ενδυνάμωση του ναυτικού της το οποίο μέχρι σήμερα περιοριζόταν στην κάλυψη των παράκτιων περιοχών της χώρας.
Το Πεκίνο επιδιώκει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού και να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ.
Η Κίνα απέκτησε πρόσφατα το πρώτο αεροπλανοφόρο της από τη Ρωσία και σχεδιάζει να κατασκευάσει και άλλα. Το σημαντικότερο ναυτικό της πρόγραμμα όμως αποτελεί σύμφωνα με αναλυτές η κατασκευή ενός στόλου αμφίβιων πλοίων.
Η πρόθεση της Κίνας έχει προκαλέσει δυσφορία στην Ουάσιγκτον και τα εξοπλιστικά ήταν ένα από τα θέματα της συζήτησης στην πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου στην Ουάσιγκτον Σι Ζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.
Αρχικά θα παραδοθούν 7 αμφίβια πλοία ικανά να μεταφέρουν 800 στρατιώτες και ένα ελικόπτερο ενώ στη συνέχεια θα κατασκευαστούν ακόμη μεγαλύτερα.
Σύμφωνα με το πεντάγωνο η Κίνα διαθέτει σήμερα 75 μεγάλα πολεμικά περισσότερα από 60 υποβρύχια 55 μεσαία αμφίβια και 85 μικρότερα πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους.
Σύγκριση με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει καθώς ο αμερικανικός στόλος διαθέτει 285 βαριά εξοπλισμένα σκάφη συμπεριλαμβανομένων 11 αεροπλανοφόρων, πάνω από 70 πυρηνικά υποβρύχια και 22 καταδρομικά.
Για φέτος όμως με στόχο να εξοικονομηθούν 487 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό το πεντάγωνο θα αποσύρει επτά καταδρομικά και  θα καθυστερήσει τον εκσυγχρονισμό αρκετών πλοίων κάτι που θα ρίξει τη συνολική δύναμη του αμερικανικού στόλου κάτω από τα 250 σκάφη.

Δημοσιεύτηκε 21-02-2012 στον Ελεύθερο Τύπο

Read 970 times