Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 03:00

Γερμανικό debate με άρωμα Ελλάδας

Written by
Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «έσπασε το ταμπού της προεκλογικής περιόδου» ρίχνοντας της μια «υψηλή δόση Ελλάδας».
Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η χώρα μας πιθανότατα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης περίπου, 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ευθυγραμμιζόμενος στην ουσία με την εκτίμηση του ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου ότι η Ελλάδα θα έχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι βασικοί αντίπαλοι της κυρίας Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, προσπαθούσαν εδώ και καιρό να βάλουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ειδικότερα την Ελλάδα στο προεκλογικό παιχνίδι θεωρώντας ότι αυτό θα εξαναγκάσει την κυρία Μέρκελ σε ομολογία τια την ανάγκη νέου πακέτου προς τη χώρα μας και άρα –κατά τη λογική του SPD – μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτηση στην τηλεμαχία της κυρίας Μέρκελ με τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD Πέερ Στάινμπρουκ στη σημερινή τηλεμαχία.
Ο κ. Στάινμπρουκ δήλωσε άλλωστε ότι στην τηλεμαχία θα πιέσει την Γερμανίδα καγκελάριο να αποκαλύψει τις αληθινές προθέσεις της για την Ελλάδα.
«Η κυρία Μέρκελ προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η σταθεροποίηση του ευρώ θα στοιχίσει στους Γερμανούς» επανέλαβε σε αρκετές συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα ο κ. Στάινμπρουκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες επιστράτευσαν ακόμη και τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για να χτυπήσουν την Μέρκελ ο οποίος σε προεκλογική συγκέντρωση υπερέβη τα όρια του πατριωτισμού λέγοντας ότι η «Γερμανία θα πληρώσει για μια Ευρώπη που δεν στέκεται στα πόδια της όπως εμείς» (σσ η Γερμανία)

Αυτό το, «η σταθεροποίηση του ευρώ θα στοιχίσει στους Γερμανούς», η κυρία Μέρκελ αποφάσισε να το ανατρέψει και να το κάνει: «η σταθεροποίηση του ευρώ θα στοιχίσει στους Γερμανούς, αν κερδίσουν τις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες»
Κατ αυτή την έννοια, η «ρουκέτα» που εξαπέλυσε ο κ. Σόιμπλε περί νέου πακέτου δεν ήταν τυχαία, αλλά ήρθε για να προστατέψει την κυρία Μέρκελ από την κατηγορία του SPD ότι κρύβει την αλήθεια.

Πολιτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε δεν είπε τίποτα καινούργιο με αυτά περί νέου πακέτου λέγοντας ότι η καγκελάριος έχει πει ότι θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της του χρόνου για το αν και πόσα χρήματα χρειάζεται η Αθήνα.
Στην Ευρώπη οι ηγέτες των χωρών του νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποφεύγουν να συζητούν δημόσια τα σενάρια για νέα βοήθεια στην Ελλάδα.
Όπως όμως σχολιάζει το Reuters όλοι οι ηγέτες θεωρούν ότι μετά τις εκλογές η Γερμανίδα καγκελάριος που μέχρι τώρα τους έχει «κεράσει λιτότητα και πόνο» θα δείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα. «Νομίζω ότι θα είναι διαφορετική μετά τις εκλογές, είπε πρόσφατα σε σχετική ερώτηση ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης». Το Reuters επικαλούμενο πηγές του αναφέρει ότι και η ίδια η Μέρκελ σε off the record συζητήσεις με ηγέτες έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης.

Το πιθανότερο είναι, η κίνηση του κ. Σόιμπλε να ήθελε να βάλει ένα τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν για την Ελλάδα και μάλιστα θα σκέφτηκε ότι, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για την κυρία Μέρκελ.
Το γεγονός αυτό μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην είναι θετικό για την κυρία Μέρκελ καθώς οι ευρωπαϊκές διασώσεις είναι πολύ αντιδημοφιλείς στη Γερμανία, της έδωσε όμως την δυνατότητα να περάσει στην αντεπίθεση και να πληρώσει τους Σοσιαλδημοκράτες με το ίδιο νόμισμα.
Η κυρία Μέρκελ αυτή πριν μερικές ημέρες κατηγόρησε τους σοσιαλδημοκράτες και τον κ. Σρέντερ ότι ευθύνεται για την αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι δεν έπρεπε να είχε αφήσει την Ελλάδα να μπει στο ευρώ.
Έτσι η κυρία Μέρκελ κατάφερε σε ένα βαθμό να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της συζήτησης για το ελληνικό χρέος και προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ευρωδιάσωση θα κοστίσει περισσότερα στους Γερμανούς μόνο αν οι Σοσιαλδημοκράτες πάρουν δύναμη.
Στην ουσία, όπως σχολίαζαν οι Financial Times, πίσω από αυτή την κόντρα κρύβεται το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν στην ουσία την ίδια πολιτική και απόψεις για την κρίση χρέους. Άλλωστε ποτέ δεν ακούστηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες κάποια εκ διαμέτρου αντίθετη πρόταση για την Ελλάδα.
Η μεν κυρία Μέρκελ προσπάθησε να περιορίσει όσο το δυνατό μπορεί τους σοσιαλδημοκράτες για να αποφύγει τον μεγάλο συνασπισμό και οι δε σοσιαλδημοκράτες να μπουν στην κυβέρνηση με όσο το δυνατό καλύτερες προϋποθέσεις, αφού δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την αριστερά
ΟΙ τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στη Μέρκελ 41% με το SPD στο 26%. ΟΙ Πράσινοι βρίσκονται στο 12%, η Αριστερά στο 7% και η Φιλελεύθεροι στο 6%, ποσοστό που δεν αρκεί για να επαναληφθεί ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 1-9-2013
Read 1106 times