Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 16:46

Έφοδος πρακτόρων στον Guardian

Written by
Οι αποκαλύψεις του Guardian για την υπόθεση των υποκλοπών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας με την βοήθεια του πρώην πράκτορα Έντουαντ Σνόουντεν χτύπησαν το ευαίσθητο νεύρο των μυστικών υπηρεσιών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στη Βρετανία όπως φαίνεται όμως, η υπόθεση Σνόουντεν θα αποτελέσει μια σκληρή δοκιμασία για την ελευθερία του τύπου και τις ατομικές ελευθερίες γενικότερα.
Η χώρα η οποία αποτελούσε πάντοτε σύμβολο για την ελευθερία του τύπου εφαρμόζει σήμερα πρακτικές που συναντά κανείς σε απολυταρχικά καθεστώτα. Ο διευθυντής του Guardian Άλαν Ράσμπριτζερ αποκαλύπτει σε χθεσινό άρθρο του τη σκοτεινή πλευρά της εξουσίας όταν ο τύπος στέκεται εμπόδιο στις προθέσεις της. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, οι βρετανική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του Guardian πριν λίγο καιρό και κατέστρεψε υπολογιστές και σκληρούς δίσκους που είχαν στοιχεία για την υπόθεση της NSA.
To γεγονός δείχνει όχι μόνο την φασίζουσα λογική μιας εξουσίας όταν νιώθει ότι απειλείται αλλά και την άγνοιά της για την ψηφιακή εποχή στην οποία τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι άυλες, και μπορούν μπορούν να υπάρχουν σε ψηφιακά αντίγραφα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου
Ο Ράσμπριτζερ συναντήθηκε πριν από δύο μήνες με Βρετανό πολιτικό του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Αυτός του ζήτησε να παραδώσει ή να καταστρέψει τα στοιχεία της υπόθεσης Σνόουντεν. Το είπε μάλιστα ότι του το ζητεί ευγενικά ενώ κάποιοι άλλοι στην κυβέρνηση τάσσονται υπέρ πιο «δραστικών μέτρων».

Ένα μήνα μετά ο Ράσμπριγκερ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος του είπε επί λέξη: «Εντάξει παίξατε. Τώρα φέρτε πίσω το υλικό». Ακολούθησαν συναντήσεις με ανθρώπους της κυβέρνησης οι οποιοι ζήτησαν από τον Ράσμπριτζερ να σταματήσουν τα δημοσιεύματα για την υπόθεση.
Του είπαν μάλιστα οι η κυβέρνηση θα πάει την εφημερίδα στα δικαστήρια για να την υποχρεώσει να σταματήσει την έρευνα. Ο Ράσμπριτζερ αφού επισημαίνει ότι προληπτική απαγόρευση δημοσίευσης πληροφοριών είναι κάτι ανήκουστο σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και έχοντας την προηγούμενη εμπειρία με τη δημοσίευση πληροφοριών από το Wikileaks προσπαθεί να δώσει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να καταλάβουν ότι στην ψηφιακή εποχή τα συγκροτήματα τύπου μπορούν να εργάζονται και να παράγουν περιεχόμενο από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι αποκαλύψεις για την NSA, επεξεργάστηκαν και γράφτηκαν σε άγνωστο σημείο του πλανήτη και σίγουρα όχι στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη.
Οι «άνδρες με τα μαύρα» ήταν ανένδοτοι και με την παρουσία δύο υπαλλήλων της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών κατέβηκαν στο υπόγειο της εφημερίδας και κατάστρεψαν τους σκληρούς δίσκους και έναν φορητό υπολογιστή, μέχρι να σιγουρευτούν ότι από τα συντρίμμια δεν θα μπορούσε να ανακτηθεί καμία πληροφορία, «από τους Κινέζους» σχολιάζει σκωπτικά ο Ράσμπριτζερ.
Και μετά ήρθε η κράτηση του Ντέιβιντ Μιράντα. Ο σύντροφος του δημοσιογράφου του Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ που αποκάλυψε το σκάνδαλο NSA, κρατήθηκε το σαββατοκύριακο για εννέα ώρες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με την υποψία ότι μετέφερε σε ψηφιακή μορφή υλικό για την υπόθεση της NSA. Ο Βραζιλιάνος Ντέιβιντ Μιράντα δεν είναι δημοσιογράφος και η κράτησή του με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο έχει προκαλέσει σάλο στη Βρετανία με τον Guardian να σχολιάζει ότι «το Χίθροου είναι τελικά επικίνδυνο μέρος». Χθες διέρρευσε ότι και το πρωθυπουργικό γραφείο γνώριζε εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί στον Μιράντα ο οποίος μάλιστα ταξίδευε τράνζιτ με προορισμό τη Βραζιλία.
Η αστυνομία κατέσχεσε τον υπολογιστή και την κάμερα του Μιράντα ο οποίος θα προσφύγει στη βρετανική δικαιοσύνη για να μην ερευνηθούν ή κλαπούν τα στοιχεία που είχε στον υπολογιστή και στην κάμερά του.
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 21-8-2013
 
Read 1458 times