Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 02:00

Κάρμεν Καφαρέλ: "Να νιώσουν οι Έλληνες την ισπανική κουλτούρα"

Written by

Αγαπάει την Ελλάδα, λατρεύει τους κλασικούς θέλει να κάνει τα ισπανικά δεύτερη ξένη γλώσσα στη χώρα μας και θεωρεί το αίτημα για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα λογικό και δίκαιο.
Η κυρία Κάρμεν Καφαρέλ, μετά από μια επιτυχημένη θητεία  ως γενική διευθύντρια της κρατικής ισπανικής ραδιοτηλεόρασης ανέλαβε πριν τρεις μήνες τη διεύθυνση Ινστιτούτου Θερβάντες. Για το πρώτο της ταξίδι με την νέα της ιδιότητα,  από τις 41 χώρες που έχει παρουσία το Θερβάντες, επέλεξε την Ελλάδα.. Μιλήσαμε μαζί της λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας «Ελ Γκρέκο».

- Ποιοί είναι οι στόχοι του Ινστιτούτου Θερβάντες για την Ελλάδα;Στόχος είναι η διάδοση της ισπανικής γλώσσας και ταυτόχρονα η υποστήριξη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Ισπανίας και των ισπανόφωνων χωρών. Έχουμε ήδη δει το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι Έλληνες για την Ισπανική γλώσσα. Θα θέλαμε  να λειτουργήσουμε ως σύνδεσμος για την εκμάθηση της και να δούμε τα ισπανικά να παίρνουν θέση δεύτερης γλώσσας στην Ελλάδα.

-Τι πολιτιστικές εκδηλώσεις προγραμματίζεται για την επόμενη περίοδο;Το Ινστιτούτο της Αθήνας είναι υπεύθυνο για το πολιτιστικό πρόγραμμα της κάθε περιόδου. Πολλές όμως εκδηλώσεις οργανώνονται κατευθείαν από την Μαδρίτη. Για παράδειγμα φέτος θέλουμε  να παρουσιάσουμε την ιστορία της ισπανικής κουλτούρας και τέχνης μέσα από το σινεμά, μια σειρά προβολών που θα πάρουν  τη σκυτάλη από την εβδομάδα ισπανικού κινηματογράφου που θα γίνει στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο.

-Γιατί πιστεύεται ότι τα ισπανικά έχουν τόσο μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα;
  Το ινστιτούτο της Αθήνας έχει τους περισσότερους μαθητές από όλα τα Θερβάντες σε όλο τον κόσμο και επιπλέον στη χώρα σας δίνουμε  τα περισσότερα διπλώματα. Επιπλέον τα ισπανικά πέρα από γλώσσα της τέχνης είναι και γλώσσα που δίνει μεγάλες ευκαιρίες ειδικά στους νέους. Ανοίγει πόρτες σε 22 χώρες και μιλιέται από 500 εκατομμύρια ανθρώπους . Τα ισπανικά και τα ελληνικά βρίσκονται πολύ κοντά σαν γλώσσες μεσογειακές και από την άλλη έχουν  πολλά κοινά όσον αφορά το ηχόχρωμά τους, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά σαν λαοί.

- Τα ελληνικά έχουν μπει ως μάθημα επιλογής σε κάποια ισπανικά σχολεία. Στην Ελλάδα επίσης μερικά σχολεία έχουν βάλει τα ισπανικά ως μάθημα επιλογής. Σκέφτεστε να κάνετε κάποια πρόταση γι αυτό;Είναι ένα ζήτημα που το έχουμε συζητήσει και ελπίζουμε ότι με κοινή προσπάθεια με το υπουργείο εξωτερικών της Ισπανίας να μπορέσουμε να επηρεάσουμε θετικά την ελληνική πλευρά ώστε να μπουν τα ισπανικά σε πολύ περισσότερα σχολεία. Από τα στοιχεία που έχουμε , πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση και φροντίζουμε να στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία.

-Ήσασταν για χρόνια διευθύντρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Ισπανίας. Πιστεύετε ότι η τηλεόραση σήμερα εκπαιδεύει?

Πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Άλλο κρατική και άλλο ιδιωτική τηλεόραση. Η εμπειρία μου λέει ότι η κρατική τηλεόραση μπορεί να εκπαιδεύσει, να επιμορφώσει αλλά και να ψυχαγωγήσει. Τα ιδιωτικά κανάλια δεν μπορούν. Τουλάχιστον όχι στη χώρα μου.

-Παρακολουθήσατε τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο. Πιστεύετε ότι ήρθε ο καιρός να επιστραφούν  στην Ελλάδα;

Η δημιουργία του νέου Μουσείου είναι μια καταπληκτική ιδέα και ελπίζω την επόμενη φορά που θα έρθω να το επισκεφθώ. Όσο για το αίτημα για επιστροφή των μαρμάρων νομίζω ότι είναι λογικό και δίκαιο.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 6-11-2007

Read 1257 times