Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 03:00

Προϊόντα έχουμε, καταναλωτές έχουμε;

Written by

Η πρόθεση της Κίνας να χαλαρώσει την ισοτιμία του νομίσματός της έτυχε θερμής υποδοχής από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που βλέπουν τώρα την ευκαιρία να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα. Τα κινεζικά προϊόντα σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα γίνουν ακριβότερα και αντίστοιχα τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα θεωρητικά θα γίνουν στην Κίνα φθηνότερα αφού η αγοραστική δύναμη των Κινέζων θα αυξηθεί..
Είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική απόφαση που μεσοπρόθεσμα και ανάλογα με το πόσο θα ανατιμηθεί το κινεζικό νόμισμα, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο και στις οικονομίες των τριών μεγαλύτερων πυλώνων της παγκόσμιας οικονομίας.
Το νέο σκηνικό όμως που επιχειρείται να στηθεί περιέχει σοβαρές αντιφάσεις. Όπως σημείωνε πρόσφατα το Bloomberg «οι πιέσεις που έχουν ξεκινήσει στην Κίνα για αύξηση των ημερομισθίων οδηγεί τις μεγάλες βιομηχανίες να αυτοματοποιούν περισσότερο την παραγωγή προκειμένου να ελέγξουν κόστος» το οποίο σημειωτέων είναι ήδη πολύ χαμηλά. Έτσι όμως θα δημιουργήσουν νέες στρατιές ανέργων ή κακοπληρωμένων εργατών ανήμπορων να καταναλώσουν. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται συνολικά σε τροχιά λιτότητας με μέτρα που εξανεμίζουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Ο «νεοκαπιταλισμός» έχει σήμερα τεράστια νεκρά κεφάλαια και  τη δυνατότητα υψηλής παραγωγής αλλά την ίδια στιγμή κινδυνεύει σταδιακά να βρεθεί χωρίς καταναλωτές για τα προϊόντα που παράγει. Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Κίνας θα διαταράξει τις ισορροπίες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Θα  βγει η Δύση ωφελημένη από αυτή την αλλαγή; Ας μη βιαστούμε να το προβλέψουμε.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 23-06-2010

Read 960 times