Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 03:00

Ομπάμα κατά κερδοσκόπων

Written by

Η υπόθεση της προσφυγής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εναντίων της Goldman Sachs, παραμονές της κατάθεσης στο Κογκρέσο το νομοσχεδίου για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στη Γουόλ Στρίτ, δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αρχίσει να ξεπερνά την λεπτή κόκκινη γραμμή που μέχρι σήμερα εγγυόταν την «ειρηνική συνύπαρξη», πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Η εταιρία –που σημειωτέον εμπλέκεται και στην περίπτωση του μαγειρέματος του ελληνικού χρέους- κατηγορείται ότι εξαπάτησε του επενδυτές της μη παρέχοντας τους ακριβείς πληροφορίες  για πολύπλοκο επενδυτικό προϊόν χτισμένο πάνω σε υποθήκες στεγαστικών δανείων. Η εταιρία αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη αμερικανική αρχή στο δικαστήριο, θεωρώντας ότι δεν έχει κάνει τίποτα επιλήψιμο..

Αυτό που καταδεικνύει η υπόθεση της Goldman είναι ότι τα προβλήματα που οδήγησαν στην διεθνή οικονομική κρίση παραμένουν άλυτα.  Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αρνούνται να δεχθούν το μερίδιο ευθύνης τους στην οικονομική κρίση και κάνουν ότι είναι δυνατό δημιουργώντας ομάδες πίεσης στη αμερικανική πολιτική σκηνή ώστε να παραμείνει απορυθμισμένη η αγορά. Και, παρά το ότι εισέπραξαν πακτωλούς χρημάτων από το αμερικανικό δημόσιο για να μην καταρρεύσουν συνεχίζουν να προκαλούν μοιράζοντας τεράστια μπόνους στα στελέχη τους, ανακοινώνοντας με κομπασμό διαρκή αύξηση κερδών. Η Goldman για παράδειγμα το πρώτο τρίμηνο πέτυχε διπλασιασμό των κερδών της και ακολουθούν οι JP Morgan και η Citibank γεγονός που δείχνει ότι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα η κρίση μάλλον αποτελεί παρελθόν.

Η αντιπαράθεση  με την Goldman θα λυθεί στο δικαστήριο, αλλά το πρόβλημα που δημιούργησε η εταιρία και κάθε εταιρία σαν αυτή, απαιτεί μια πολιτική απάντηση. Οι πολιτικές επιλογές προηγούμενων κυβερνήσεων δημιούργησαν ένα τέρας, το οποίο σήμερα απειλεί να καταπιεί όλο το οικονομικό σύστημα και αυτό πρέπει να σταματήσει πριν είναι αργά. Αν ο κ. Ομπάμα καταφέρει να περάσει ένα αυστηρό νομοσχέδιο, θα έχει κάνει μια καλή αρχή.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 21-4-2010

Read 849 times