Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 02:00

Φρανσουά Πινό. Ο μάγος της χλιδής

Written by

Είναι φυσικό να ζηλεύει κανείς τη ζωή του Φρανσουά Ανρί Πινό. Είναι γόνος οικογενείας με  περιουσία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων - για την οποία δούλεψε ο πατέρας του - και που στη λίστα των εταιριών που ελέγχει περιλαμβάνονται ο οίκος δημοπρασιών Christie's, o οίκος μόδας Gucci και η Chateau Latour,   η φημισμένη μάρκα κρασιών Bordeaux.
Από το 2003 διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση, έναν όμιλο αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μερικές από τις μεγαλύτερες φίρμες ειδών πολυτελείας, ενώ η προσωπική του ζωή είναι εξίσου λαμπερή όπως ταιριάζει σε έναν Γάλλο bon vivant. Νωρίτερα φέτος στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου παντρεύτηκε τη σταρ του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και στη συνέχεια οργάνωσε ένα πάρτι στη Βενετία μόνο για τους φίλους του, μεταξύ αυτών, ο Μπόνο, ο Έντουαρντ Νόρτον, η Σαρλίζ Θερόν και η Πενέλοπε Κρούς.

Μπορεί εκ πρώτης ο Πινό να μοιάζει με ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, ωστόσο μέσα σε πολύ λίγο χρόνο από τότε που πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον πατέρα του Φρανσούα Πινό, απέδειξε ότι είναι αυτόφωτος και απόλυτα ικανός. Πριν ακόμη η οικονομική κρίση δείξει τα δόντια της, ο Πινό τρέλανε τις αγορές αγοράζοντας την εταιρία  αθλητικών ειδών Puma αντί 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνησή του αποδείχθηκε σωτήρια για τον όμιλο Pinault-Printemps-Redoute καθώς συγκράτησε τα έσοδα από την καθίζηση που υπέστη συνολικά ο κλάδος των ειδών πολυτελείας. Επιπλέον προέβλεψε από νωρίς την κρίση που πλησίαζε και έτσι την Άνοιξη του 2008 αναθεώρησε όλους του προϋπολογισμούς των εταιριών και  επέβαλε σημαντικές μειώσεις στο κόστος παραγωγής.
Η Gucci κατόπιν οδηγιών του προχώρησε σε περιορισμό του κόστους κατά 30% αλλά επιλεκτικά, γεγονός που τις επέτρεψε να ανοίξει νέα καταστήματα σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα. Επιπλέον πάγωσε τις προσλήψεις και τις αυξήσεις μισθών και έκοψε τα μπόνους στο μισό. Ο Ρόμπερτ Πόλετ, διευθύνοντας σύμβουλος της Gucci, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Forbes θυμάται ότι, σε μια επίσκεψή του στα γραφεία της Botteqa Veneta  στη Νέα Υόρκη, είδε τους μάνατζερς της εταιρίας στο πάτωμα με δεκάδες δείγματα δερμάτων προσπαθώντας να ξεχωρίσουν ποια υλικά είχαν ήδη σε μεγάλο στοκ, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στις επόμενες συλλογές.

Με αυτή τη σφικτή πολιτική ο Πινό κατάφερε να εκπλήξει  τη Γουόλ Στριτ ανακοινώνοντας φέτος έσοδα 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόλις 3,6% χαμηλότερα από ότι την προηγούμενη χρονιά.  Κι αυτό σε μια  στιγμή που ο κλάδος εμφανίζει απώλειες 15-20% και αναμένει περαιτέρω κάμψη 10% το 2010.
Ο Πινό όμως είχε δείξει τις αρετές του αρκετά πριν αναλάβει τα ηνία της PPR. Πίσω στη δεκαετία του '90 προέβλεψε τη μεγάλη διείσδυση που θα είχε το Ίντερνετ και έτσι με δική του πρωτουβουλία η PPR απέκτησε τη FNAC, το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και κατάστημα πωλήσεων CD, η οποία ακόμη και σήμερα εξακολουθεί στη Γαλλία να κάνει μεγαλύτερους τζίρους απ ότι το Amazon. Σήμερα το 8% των συνολικών εσόδων της PPR προέρχεται από πωλήσεις μέσω Ιντερνετ.
Όταν δεν ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για να δεί τη Σάλμα Χάγιεκ και την κόρη τους ή δεν γυρνά στο Παρίσι με τα πολυτελή αυτοκίνητά του ο Πινό καταστρώνει τα επόμενα σχέδια του. Σε αντίθεση με τον πατέρα του που ακολουθούσε επιθετική στρατηγική  είναι ρεαλιστής και προσεκτικός στις κινήσεις του. Μοιράζεται όμως την ίδια φιλοσοφία που λέει ότι “η νοσταλγία σκοτώνει τη χαρά”.
Οι Πινό δεν νιώθουν κανένα συναισθηματικό δέσιμο με τις επιχειρήσεις που δημιουργούν. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Πινό τζούνιορ όταν ανέλαβε την εταιρία  ήταν να πουλήσει την Printemps το μεσαίο “P” της PPR. “Δεν είναι στη φιλοσοφία του ομίλου μας να μένουμε αμετάβλητοι” θα πει κάποια στιγμη ο Πινό. “Βρισκόμαστε στις θέσεις μας για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική και μετά να αναπτύξουμε την εταιρία για 10 με 15 χρόνια”.
Ο Πινό πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία της  Printemps λίγο πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων. Από την πώληση πήρε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το οποίο το χρησιμοποίησε για να αντικαταστήσει το “P” στην PPR με ένα άλλο “P”  αυτό της Puma.

Σήμερα και καθώς η οικονομική κρίση εξακολουθεί να βασανίζει τις αγορές και τους καταναλωτές, ο Πινό ετοιμάζεται να αποχωριστεί τη FNAC και μερικές ακόμη επιχειρήσεις λιανικής, με σκοπό να επικεντρωθεί στις εταιρίες ειδών πολυτελείας όπως η Gucci και η Yves Saint Laurent. Η κίνησή του κρύβει υψηλό ρίσκο, σχολίαζε πρόσφατα η Wall Steet Journal αλλά ο Πίνο εκτιμά ότι μπορεί να βάλει στα ταμεία του περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα που θα τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει τα δικαιώματα σε περισσότερες φίρμες ρούχων και ειδών πολυτελείας. Όσο τώρα για το ότι θα αποχωριστεί την πρώτη του επιχειρηματική επιτυχία, ο Πινό πιστός στην φιλοσοφία της οικογένειας, δεν αφήνει τη “νοσταλγία να σκοτώσει τη χαρά” και πιθανότατα, το μεγαλύτερο κέρδος.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 17-11-2009

Read 1522 times