Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 02:00

Ντουμπάι. Κραχ στον παράδεισο, κόλαση στις αγορές

Written by

Στην Παλαιά Διαθήκη, και συγκεκριμένα στη ιστορία του Πύργου της Βαβέλ ο Θεός τιμώρησε τους ανθρώπους για την αλαζονεία τους να θέλουν να φτάσουν «μέχρι τον ουράνο», δίνοντας στον καθένα διαφορετική γλώσσα. Η ιστορία, ή ο μύθος για όσους το προτιμούν, μοιάζει να επαναλαμβάνεται σήμερα μαζί με το δίδαγμα της, στο Ντουμπάι. Το Εμιράτο –πρότυπο για την οικονομική του ανάπτυξη, τιμωρείται για την αλαζονεία του να θεωρεί ότι μπορεί να «φτάσει τον ουρανό» βασιζόμενο μόνο σε ξένα κεφάλαια και στις κατασκευές. Οι ουρανοξύστες του, σαν άλλοι Πύργοι της Βαβέλ, χάσκουν ημιτελής, τα εργοτάξια είναι μισοάδεια και η «θεία τιμωρία» με τη μορφή της χρεοκοπίας πλησιάζει απειλητικά.

Η είδηση ότι Dubai World μία από τις μεγάλες κρατικές εταιρίες του Εμιράτου αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις ζητώντας από τις πιστώτριες τράπεζες παράταση έξι μηνών, έπεσε σαν βόμβα στις αγορές αυτή την εβδομάδα. Το γεγονός ότι ο μέχρι χθες επιχειρηματικός παράδεισος έχει άδεια ταμεία δημιούργησε προβληματισμό για ολόκληρο το χρηματοοικονομικό οικοδόμημα  του Αραβικού κόσμου και την ευρωστία του.
Οι αγορές αντέδρασαν αμέσως αρνητικά, με τις τράπεζες και τις επενδυτικές που έχουν δανείσει το Ντουμπάι, να αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις. Tράπεζες όπως οι HSBC, Royal Bank of Scotland και Lloyds είχαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση καθώς είχαν δανείσει μόλις πέρυσι 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Εμιράτο. Οι πιστωτές δεν περιορίζονται μόνος σε αυτές τις τράπεζες και ο κίνδυνος να ακολουθήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις είναι μεγάλος καθώς το ποσό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 59 δισεκατομμύρια που χρωστάει το Dubai World. Τα χρέη του Ντουμπάι έχουν μεταπωληθεί στη δευτερογενή αγορά δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερα χρέη και πολύ περισσότερους πιστωτές.

Μετά από ένα εξάμηνο μεγάλης ανάπτυξης, η οικονομία του Ντουμπάι, άρχισε να υποχωρεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Αιτία, η ταχεία πτώση στις τιμές των ακινήτων που δημιούργησε πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση των κατασκευών και την αποπληρωμή των δανείων. Τα σπίτια στα τεχνητά νησιά και τα γραφεία στους ουρανοξύστες έχουν χάσει μέχρι και 50% της αρχικής αξίας τους και παρόλα αυτά μένουν απούλητα. Τα δάνεια όμως που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους τρέχουν.
Το Ντουμπάι δεν διαθέτει πετρέλαιο. Ανέπτυξε μια οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες και τον τουρισμό με δανεικά κεφάλαια και στην ουσία τα έσοδά του προέρχονταν από τον κατασκευαστικό τομέα και την πώληση γης. Για να πάρει δάνεια το Ντουμπάι πωλούσε προκαταβολικά τα ακίνητα και έτσι χρηματοδοτούσε νέες επενδύσεις και εξυπηρετούσε τα δάνειά του. Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση οι τιμές των ακινήτων άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν.

Οι τράπεζες δεν ανανέωσαν τις εγγυητικές επιστολές τους και έτσι το Ντουμπάι βρέθηκε χωρίς κεφάλαια και με τη ζήτηση βαριά πληγωμένη. Όπως αναφέρει στον ΕΤ Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, και που δεν θέλησε αν κατονομαστεί, έγιναν λάθη σε πολιτικό επίπεδο και σε επενδυτικές επιλογές με αποτέλεσμα το χρέος να εκτοξευθεί στο ύψη. Επίσημα το χρέος είναι 80 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή το νούμερο που συζητιέται στην αγορά του Ντουμπάι είναι 300 δισεκατομμύρια. Το Ντουμπάι πήγε φέτος στο Άμπου Ντάμπι και  πήρε οικονομική βοήθεια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων δίνοντας κρατικά ομόλογα. Το Άμπου Ντάμπι όμως ζητεί ανταλλάγματα, τα οποία μπορεί να είναι όπως τονίζει στον ΕΤ ο ίδιος επιχειρηματίας, ποσοστά από την Emirates, την αεροπορική εταιρία του Ντουμπάι ή ποσοστά από το μετρό ή άλλες υποδομές. Αυτή τη φορά το Ντουμπάι δεν θέλει να καταφύγει πάλι στη λύση του δανεισμού από το Άμπου Ντάμπι, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί με τις τράπεζες. Παρά τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση για περίοδο χάρητος στην εξόφληση των δανείων, η οικονομία του Ντουμπάι από το καλοκαίρι δείχνει στοιχεία ανάκαμψης.

Όπως λέει στον ΕΤ ο  κ. Νικόλαος Στρατηγέας, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα, η κυβέρνηση του Ντουμπάι προγραμματίζει την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής 1200 χιλιομέτρων, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια και μαρίνες, με σκοπό να δώσει νέα πνοή στο εμπόριο και τον τουρισμό. Τονίζει όμως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να ισορροπήσει και πάλι η οικονομική κατάσταση.

Το who is who του Ντουμπάι

Ποιος κυβερνά το Ντουμπάι;
Κάθε ένα από τα επτά Αραβικά Εμιράτα διοικείται από μια οικογένεια, πολλά από τα μέλη των οποίων έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε επιχειρήσεις εντός και εκτός του Εμιράτου. Το Ντουμπάι κυβερνάται από την οικογένεια Αλ Μακτούμ.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Ντουμπάι;
Η κυβέρνηση του Εμιράτου ελέγχει τρεις μεγάλες επιχειρήσεις συμμετοχών. Την Dubai Holding, την Dubai World και την Investment Corporation of Dubai. Κάθε μία από αυτές διαθέτει αρκετές θυγατρικές.

Ποια η σχέση του Ντουμπάι με το Άμπου Ντάμπι;
Το Ντουμπάι δεν διαθέτει πετρέλαιο σε αντίθεση με το Αμπου Ντάμπι, και προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία του στις υπηρεσίες και στο εμπόριο. Ωστόσο το Άμπου Ντάμπι έχει αγοράσει μεγάλο αριθμό ομολόγων του Ντουμπάι και έχει αποκτήσει μερίδιο σε σημαντικά έργα υποδομής 

Κτηματαγορά

Η τεράστια οικονομική ανάπτυξη του Ντουμπάι και η πρόθεση της οικογένειας Αλ Μαχτούμ, να κατασκευάσει τη Μέκκα της πολυτέλειες, τράβηξε το ενδιαφέρον των διάσημων με τα βαριά πορτοφόλια. Το Εμιράτο δεν άργησε να γίνει η πιο «πολυτελής παιδική χαρά» του κόσμου, έτοιμο να ικανοποιήσει και τις πιο ακραίες απαιτήσεις των πλουσίων. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η πρώην spice girl σύζυγός του Βικτόρια , αγόρασαν πριν επτά χρόνια μια βίλα στο Παλμ Τζουμέιρα, το τεχνητό νησί σε σχήμα φοίνικα, αντί 10 εκατομμυρίων ευρώ.  Λόγω πολλών υποχρεώσεων όμως σπάνια πάει στο Ντουμπάι και γι αυτό έχει παραδώσει το κλειδί της βίλας του στα πεθερικά του. Το ζεύγος Μπαντ Πιτ Αντζελίνα Τζολί, αγόρασε ένα ολόκληρο νησί –καθότι και πολυμελής οικογένεια. Πολλοί Άγγλοι διεθνείς ποδοσφαιριστές έχουν επίσης αγοράσει ακίνητα στο Παλμ Τζουμέιρα, ενώ στον «Κόσμο» τα τεχνητά νησιά που προσομοιάζουν τις πέντε ηπείρους, έχει μία βίλα 9 εκατομμυρίων ευρώ ο Μίκαελ Σουμάχερ. Η σπουδή των σελέμπιριτις να αγοράζουν ακίνητα στο παραδεισένιο εμιράτο δεν ήταν απλά και μόνο μόδα, αλλά μια επένδυση που μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον φαινόταν σίγουρη. Η κρίση έχει πλήξει σοβαρά την κτηματαγορά αλλά για όσους δεν έχουν ανάγκη να πουλήσουν το ακίνητό τους οι ζημιές είναι έως τώρα τουλάχιστον, μόνο λογιστικές, όπως λένε και οι οικονομολόγοι.  Η αγορά ακινήτων είναι άλλωστε ένα χρηματιστήριο. Αργά ή γρήγορα θα ξαναπάρει τα πάνω της.

Read 1526 times