Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:00

Η μόδα στα χρόνια της χολέρας

Written by

Τα φετινά ντεφιλέ και οι δημιουργίες των οίκων μόδας και των ειδών πολυτελείας, είχαν ελάχιστο κόκκινο χρώμα. Μάλλον για να μην θυμίζει στους σχεδιαστές και στους ανθρώπους του χώρου, τους ισολογισμούς των εταιριών τους. Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, περίοδος που παραδοσιακά ο κόσμος «ακουμπά χρήματα» στη συγκεκριμένη αγορά, τα στελέχη των οίκων μόδας ελπίζουν να ρεφάρουν αλλά οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.
Η αγορά της μόδας και των ειδών πολυτελείας δεν πρόκειται να πάρει ανάσα τουλάχιστον μέχρι το 2012. Σύμφωνα με μελέτη της Bain & Co ο κλάδος θα έχει στο τέλος του έτους απώλειες περίπου 8% σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που μεταφράζεται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γυναίκες, επέλεξαν φέτος να μην ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους και έτσι ο κλάδος του ρουχισμού θα καταγράψει πτώση 12,5%. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις παπουτσιών-διαχρονικό φετίχ για τις κυρίες- παραμένουν σταθερές.

Το 2009 ήταν μια εφιαλτική χρονιά για τη μόδα. Το μεγαλύτερο κανόνι ακούστηκε από το Μιλάνο όταν ο οίκος Ferre στις αρχές του χρόνου κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Το γεγονός αυτό είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά της μόδας καθώς μεγάλοι οίκοι όπως Cavali, Versace και Galliano πάγωσαν τα συμβόλαιά τους με τον Ferre, στον οποίο είχαν εκχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης της φίρμας τους. Τον περασμένο Αύγουστο έσκασε  ένα ακόμη κανόνι, αυτή τη φορά από τη Γερμανία. Ο οίκος Escada, γνωστός για τα γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ δεν κατάφερε να βρει δανειστές μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων και υποχρεώθηκε να υπαχθεί και αυτός σε καθεστώς χρεοκοπίας. Ο «λευκός ιππότης» για τον οίκο Escada ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες από την Ινδία στο πρόσωπο της Μέγκα Μιτάλ, της νύφης του «μαχαραγιά του χάλυβα» Λακσμί Μιτάλ.

Ο όμιλος Μιτάλ αγόρασε την εταιρία και φιλοδοξεί τώρα, να την ξανακάνει κερδοφόρα.
Τον προηγούμενο μήνα, θύμα της κρίσης έπεσε ο ιαπωνικός οίκος Γιαμαμότο, του οποίου τα χρέη έφτασαν τα 67 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, Ο Ferre βυθίζεται ακόμη πιο βαθειά στα χρέη, καταγράφοντας στο τρίτο τρίμηνο ζημιές 23 εκατομμύρια ευρώ, ο οίκος Malo 8 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι περισσότερες εταιρίες κόβουν κόστος απ' όπου μπορούν και αναβάλουν επ’ αόριστο τα επενδυτικά τους σχέδια. Οι οίκοι Valantino και Fendi έχουν σταματήσει τα πολυδάπανα σόου και ο Versace προχωρά στο κλείσιμο καταστημάτων του στην Ιαπωνία καθώς η οικονομική κρίση περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες των Ιαπώνων, που αποτελούν τους καλύτερους πελάτες των luxury προιόντων. Ο οίκος Luis Vuitton (LVMH) ματαίωσε τα σχέδια του για άνοιγμα πολυώροφου καταστήματος στο Τόκιο και οι πωλήσεις του συνολικά μειώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,6%. Το ποσοστό μπορεί να ακούγεται μικρό, αντανακλά όμως την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο χώρος της μόδας αν αναλογιστούμε ότι η LVMH στην καρδιά της οικονομικής κρίσης πριν από μερικούς μήνες, ήταν η μόνη εταιρεία που είχε αύξηση κερδών και μάλιστα σχεδίαζε και άνοιγμα 25 νέων καταστημάτων.

Τελευταίο θύμα ο Cristian Lacroix. O αμερικανικών συμφερόντων οίκος μόδας πήρε δικαστική απόφαση για τη συνέχιση παραγωγής μόνο των αρωμάτων και των αξεσουάρ, ενώ το συνολικό προσωπικό του θα μειωθεί στα 16 άτομα.
Η αμερικανική αγορά, όπου η βιομηχανία της μόδας και των ειδών πολυτελείας χρωστά το ένα τρίτο των πωλήσεών της παγκοσμίως, είναι αυτή που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση. Οι πωλήσεις ρούχων, αξεσουάρ και κοσμημάτων έχουν υποχωρήσει κατά 16% φέτος ενώ η LVMH το πρώτο εννιάμηνο είχε πτώση τζίρου 12%. Την ίδια στιγμή οι εταιρίες περιμένουν απώλειες κερδών 10% στην Ιαπωνία και 8% στην Ευρώπη. Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας έχουν δημιουργήσει μια νέα αστική τάξη έτοιμη να καταναλώσει πολυτελή προϊόντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο κατάστημα του οίκου Chanel που έκανε τα εγκαίνιά του στη Σαγκάη την περασμένη εβδομάδα ξεπούλησε όλο το στοκ του σε 48 ώρες. Οι πωλήσεις ρούχων υψηλής ραπτικής και αξεσουάρ στην Κίνα το 2009 θα είναι αυξημένες κατά 12% ποσοστό όμως που δεν αρκεί για να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση καθώς το 80% των πωλήσεων παγκοσμίως μοιράζονται οι ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη.

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο για τις περισσότερες εταιρίες, ειδικότερα για τις μικρές, καθώς έχουν μπροστά τους δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Όσο για τις ανοιξιάτικες κολεξιόν που θα παρουσιαστούν το χειμώνα, εκτός του ότι θα είναι λιγότερο δαπανηρές θα απουσιάζει για μία ακόμη φορά το κόκκινο χρώμα.

Read 1269 times