Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 03:00

Η φούσκα της κινεζικής οικονομίας

Written by

Τι θα συμβεί αν καταρρεύσει το ευρώ;  Τι θα συμβεί αν η αμερικανική οικονομία διολισθήσει σε βαθειά ύφεση. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν πολιτικούς και οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο καθώς η κρίση επιμένει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Υπάρχει όμως ακόμη ένα κρίσιμο ο ερώτημα και ίσος σημαντικότερο μακροπρόθεσμα: Θα μπορέσει η Κίνα να "σώσει" τον κόσμο ή η οικονομία της είναι μια φούσκα 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αν σκάσει δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.

Η Κίνα αποτελεί το εργοστάσιο της υφηλίου, με φτηνό εργατικό δυναμικό, ωστόσο η αλματώδης ανάπτυξή της βασίστηκε τα τελευταία χρόνια  περισσότερο στον κατασκευαστικό τομέα. Ουρανοξύστες και πολυτελή οικιστικά τετράγωνα ξεπήδησαν σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα ενώ η πιστωτική επέκταση οδήγησε υψηλότερα δημιουργώντας στρεβλώσεις και υπερβολές. Το 2009 μόνο, κατασκευάστηκαν συνολικά 5 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών και επαγγελματικών χώρων σε ολόκληρη την Κίνα που με βάση τον πληθυσμό της αντιστοιχούν σε περίπου 4 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κάτοικο της.
Στις μεγάλες κινεζικές πόλεις, Πεκίνο, Σανγκάι, Γκουανζού και Σεντζέν, υπάρχουν τεράστια μπλοκ κατοικιών τα οποία παραμένουν ακατοίκητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 60% του ΑΕΠ της Κίνας αντιστοιχεί  σε πάγια στοιχεία και το ένα τέταρτο αυτού το ποσοστού σε νέα ακίνητα. Το 2009 οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 44% σε σχέση με το 2008
Η κινεζική κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συγκράτησης των τιμών με αυξήσεις επιτοκίων και περιορισμό των στεγαστικών δανείων.
Οι τιμές έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό χαστούκι για τους 50.000 κατασκευαστές της χώρας αλλά και εν δυνάμει κίνδυνο για την οικονομία της Κίνας μιας και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα αντιστοιχούν περίπου στο μισό ΑΕΠ.

Μια κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο κυρίως λόγω της πτώσης της ζήτησης σε πρώτες ύλες.
Εταιρίες όπως η βραζιλιάνικη παραγωγός σιδήρου Vale και η Αυστραλιανή Rio Tinto θα είναι από τα πρώτα θύματα καθώς η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εισαγωγέας μεταλλευμάτων.  
Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος. Η Moody’s αν και αναγνωρίζει ότι το προηγούμενο διάστημα η αγορά ακινήτων στην Κίνα εμφάνιζε χαρακτηριστικά φούσκας θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης μειώνουν τον κίνδυνο μεγάλης διόρθωσης. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι σύμφωνα με το διεθνή οίκο η υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν οι Κινέζοι κατασκευαστές. Ακόμη και μια μείωση των τιμών κατά 20% είναι διαχειρίσιμη σύμφωνα με τη Moody’s.
Όχι όμως μεγαλύτερη σημειώνει η Standard & Poors σε έκθεσή της τονίζοντας ότι μια πτώση της τάξης του 30% θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη ρευστότητα των κατασκευαστών και για την οικονομία της χώρας καθώς θα πυροδοτήσει σπιράλ κρίσεων στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με το περιοδικό TIME οι κινεζικές τράπεζες έχουν ήδη στου χαρτοφυλάκιό τους αρκετά τοξικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή η πληθωρισμός και η ανεργία κινούνται διαρκώς ανοδικά. Πιθανό σκάσιμο της φούσκας θα πλήξει σοβαρά την κινεζική οικονομία και θα βυθίσει τις ΗΠΑ και πάλι στην ύφεση.

Προοριζόταν για τον Ελεύθερο Τύπο
 

Read 1077 times