Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 03:00

To δίκτυο του παγκόσμιου καπιταλισμού

Written by

Στο γνωστό τους βιβλίο «Η Αυτοκρατορία» οι Αντόνιο Νέγκρι και Μάικλ Χάρντ ισχυρίζονται ότι στο σύγχρονο καπιταλισμό τα κράτη έχουν παραχωρήσει μέρος της κυριαρχία τους σε ένα υπερεθνικό δίκτυο εξουσίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις τις αγοράς. Το μόρφωμα αυτό στην ουσία ελέγχει τον κόσμο με εργαλείο τις πολιτικές δυνάμεις και τη στρατιωτική μηχανή χωρών όπως η ΗΠΑ.
Οι Νέγκρι και Χαρντ δεν έχουν πέσει έξω και μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να σκιαγραφήσει την λογική της «Αυτοκρατορίας» που περιγράφουν στο έργο τους.

Το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έφτιαξε το χάρτη του παγκόσμιου καπιταλισμού ο οποίος αποτελείται από ένα δίκτυο διασυνδεμένων μεταξύ τους επιχειρήσεων,.
Αρχικά οι επιστήμονες πήραν ένα δείγμα 43.069 επιχειρήσεων και κατέληξαν σε 1318 από αυτές, οι οποίες βρίσκονται στην καρδία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μελέτη μπορεί να μην συμπεραίνει αυτό που πιστεύουν οι «αγανακτισμένοι της Νέας Υόρκης» ωστόσο αποκαλύπτει ότι έχουν τεράστια δύναμη.  Από τις 1318 εταιρίες κάθε μία είναι συνδεδεμένη με τουλάχιστον άλλες δύο και κατά μέσο όρο με 20.  Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο 147 εταιρίες  βρίσκονται στον πυρήνα του ελέγχοντας το 40% των συνολικών του εσόδων. Δηλαδή το 1% των εταιριών έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ολόκληρο το δίκτυο.
Μεταξύ των 20 μεγαλύτερων περιλαμβάνονται τρεις τραπεζικοί κολοσσοί, η Barclays, η JP Morgan και η Goldman Sachs. H μελέτη συμπεραίνει δίκτυα σαν κι αυτό με μεγάλη συγκέντρωση δύναμης είναι ασταθή και ότι αν μια από αυτές τις εταιρίες καταρρεύσει το πρόβλημα θα μεταδοθεί και στις υπόλοιπες.
Τέλος επισημαίνει ότι η διασύνδεση μεταξύ τους καταρρίπτει τις θεωρίες συνομωσίας για την δημιουργία μιας οντότητας που κυβερνά τον κόσμο. ΟΙ εταιρίες συνδέονται μεταξύ τους για οικονομικούς λόγους καταλήγει η έρευαν και όχι για παγκόσμια κυριαρχία. Το αποτέλεσμα ωστόσο λίγο απέχει από την «Αυτοκρατορία» των Νέγκρι και Χάρντ

Προοριζόταν για τον Ελεύθερο Τύπο

Read 1539 times