Οι απόψεις στο blog μου είναι προσωπικές και
δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές των εργοδοτών μου.


Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 02:00

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ: Κέρδισαν "Πατρίδα" και Κονγκό

Written by
Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός τον οποίο έχει αγκαλιάσει η πόλη και ο οποίος στα χρόνια της λειτουργίας του έχει δώσει βήμα σε δεκάδες δημιουργούς από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη και το βλέπει κανείς από την ποιότητα των ταινιών που προβάλει κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει από ξένους δημιουργούς αλλά και από τη συμμετοχή του κοινού καθώς οι αίθουσες ήταν σχεδόν γεμάτες και τα εκδοτήρια εισιτηρίων δούλευαν πυρετωδώς.
Στα των βραβείων τώρα, τα Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45 λεπτών απόνεμήθηκαν: α) για ελληνική παραγωγή στην ταινία Παράδοξη Πατρίδα σε σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη. Η ταινία ακολουθεί την πορεία της ζωής του Στάθη, ο οποίος σε ηλικία οκτώ ετών έζησε τη ναζιστική θηριωδία, στη συνέχεια το δράμα του εμφυλίου για να καταλήξει στη Γερμανία όπου σπουδάζει οδοντιατρική.

Γι την ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») το βραβείο κοινού πήγε στην ταινία Βιρούνγκα σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία). Είχαμε γράψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τη συγκεκριμένη ταινία και την αίσθηση που έκανε στο κοινό. Η ταινία περιγράφει την ζωή και την καθημερινότητα μιας ομάδας σκληροτράχηλων φυλάκων του εθνικού πάρκου Βιρούγκα στο Κογκό, καταφύγιο των τελευταίων κοινοτήτων του ορεσίβιου γορίλα, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν το πάρκο από λαθροθήρες, αντάρτες και πετρελαϊκές εταιρίες που θέλουν να το μετατρέψουν σε πετρελαϊκό ελντοράντο.

Το Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45 λεπτών απονεμήθηκε:
α) Για ελληνική παραγωγή στην συγκινητική ταινία Ολυμπία σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη και β) για ξένη παραγωγή στην ταινία Φλόγα σε σκηνοθεσία των Dress Code - Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ, (ΗΠΑ-Βουλγαρία)
Τα βραβεία FIPRESCI, δηλαδή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκαν ως εξής: α). Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Αρκαδία χαίρε του Φίλιππου Κουτσαφτή. β) Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κάθε πρόσωπο έχει όνομα σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν (Σουηδία)

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζετο από τους:
Μάσιμο Λέκι –Πρόεδρος (Ιταλία), Γιοάνα Πάβλοβα (Βουλγαρία), Μο Άμπντι (Μεγάλη Βρετανία), Κίρστεν Κίνινγκερ (Γερμανία) και Τζία Γιοβάνη (Ελλάδα)
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία)
Το βραβείο της WWF απονεμήηκε στην ταινία Βιρούνγκα σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία)

Το βραβείο Docs in Progress 2015 απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία:
Ο πιο μακρύς δρόμος, εταιρία παραγωγής: Stefi & Lynx, σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, παραγωγή: Δάφνη Πανοπούλου, συμπαραγωγή: Taavi Vartia (Taavia Productions), με την υποστήριξη: ΝΕΡΙΤ (Ελλάδα/ Φινλανδία).
Το βραβείο Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες.
Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρριζόταν από τους: Πίτερ Χάμιλτον (documentarytelevision.com, ΗΠΑ), Μαντλέν Αβραμούσις (ARTE, Γαλλία), Αλέξανδρος Χριστογιάννης (ΟTE TV, Ελλάδα).
Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Κάσπαρ Ζόνεν, new media coordinator του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ) και επιμελητή του DocLab του IDFA

Το φεστιβάλ εκτός από τις προβολές είχε πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με σημαντικότερη το pitching forum του EDN, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν 20 προτάσεις για ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναζητούν συμπαραγωγή, διανομείς και συμφωνίες για πωλήσεις.
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 23-3-2015
Read 1972 times