Οι απόψεις στο blog μου είναι προσωπικές και
δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές των εργοδοτών μου.


Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014 03:00

Το καυτό καλοκαίρι του Πούτιν

Written by
Πόσο εύκολο είναι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης να απομονώσει η Δύση τη Ρωσία; Καθόλου εύκολο, εκτός και αν αποδεχθεί τις οικονομικές συνέπειες στην «τσέπη της». Η κρίση στην Ουκρανία δημιούργησε τις προϋποθέσεις ενός νέου ψυχρού πολέμου, οι οποίες ενισχύθηκαν μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού boeing και το θάνατο 298 επιβάτες.
Μπορεί η έρευνα να μην έχει ολοκληρωθεί -αν ποτέ ολοκληρωθεί-, ώστε να υπάρχει επίσημα καταλογισμός των ευθυνών ωστόσο από την πρώτη κιόλας στιγμή η διεθνής κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από τα μηνύματα των δυτικών μέσων ενημέρωσης, κυρίως των αμερικανικών, που δείχνουν ως υπεύθυνους για την τραγωδία τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που έδρασαν με όπλα που πήραν από τη Ρωσία. Μικρή σημασία έχει το γεγονός ότι οι Ρώσοι αντικρούουν, με τα δικά τους επιχειρήματα τις καταγγελίες των Αμερικανών. Φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι όσων αφορά το μοιραίο Boeing μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει ένα πόρισμα που να βασίζεται σε αποδείξεις. Να πούμε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί δεν έχουν παρουσιάσει καμία απόδειξη.
Με αφορμή λοιπόν το μαλαισιανό boeing η ΕΕ επιχείρησε να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία που να περιλαμβάνουν και εμπάργκο στα οπλικά συστήματα αλλά μάταια.
Μετά την αντίδραση της Γαλλίας η συζήτηση για νέες κυρώσεις μεταφέρεται για το τέλος του μήνα και με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα είναι συνεργάσιμη. Στην ουσία η ΕΕ αφήνει παράθυρο εξομάλισης των σχέσεων με τη Μόσχα παρά την πίεση της Ουάσιγκτον για άμεσες κυρώσεις. Η Γαλλία έχει συμφωνία πώλησης 2 πλοίων τύπου Mistral στη Μόσχα την οποία δεν σκοπεύει να αθετήσει.
Και δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ευρώπη ως μοχλό πίεσης προς τη Μόσχα αλλά το στοίχημα είναι πολύ πιο μεγάλο για τους Ευρωπαίους, καθώς τα οικονομικά μεγέθη είναι τεράστια.
Οι εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ - Ρωσίας αγγίζουν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αλλά πολύ μικρό σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές ΕΕ Ρωσίας που φτάνουν στα 460 δισεκατομμύρια δολάρια και μεγάλο μέρος αυτών στην ευαίσθητο τομέα της ενέργειας.
Επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία σημαίνει ότι τίθενται σε κίνδυνο εμπορικές συμφωνίες εκατομμυρίων και την παρούσα χρονική στιγμή η Ευρώπη δεν μπορεί να διακινδυνέψει απώλειες εσόδων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Μετά από μια σειρά διπλωματικών νικών κατά των ΗΠΑ, (Συρία, Σνόουντεν, Κριμαία) φαίνεται να χάνει την μάχη στην ανατολική Ουκρανία με την υπόθεση του μοιραίου boeing να αποτελεί καθοριστικό χτύπημα
Για τον Ρώσο πρόεδρο οι κυρώσεις, όσες έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί αλλά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς για επερχόμενες κυρώσεις, δημιουργεί πέρα από το προφανές οικονομικό πρόβλημα, και πολιτικό.
Ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πούτιν και πρώην υπουργός οικονομικών, ο Αλεξέι Κούντιριν κατηγόρησε μερίδα των συμβούλων του προέδρου και μέλη της κυβέρνησης ότι με τη στάση τους οδηγούν τη Ρωσία σε απομόνωση.
«Έχουμε γίνει ξανά ο αντίπαλος της Δύσης» θα πει πρόσφατα ο Κούντριν σε συνέντευξή του στο Itar Tass.
H απειλή για νέες κυρώσεις ανατρέπει την ισορροπία με την οποία ο Πούτιν κυβερνά όλα αυτά τα χρόνια. Από την μία έχει τους σκληροπυρηνικούς που εκφράζουν μια εθνικιστική γραμμή και από την άλλη μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών και ολιγαρχών που βλέπει τα συμφέροντα της να κινδυνεύουν . Ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χάνουν κεφάλαια τα οποία φεύγουν από τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης με τη Δύση. Από την αρχή του έτους οι επενδυτές έχουν πάρει από τη Ρωσία κεφάλαια ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων περισσότερα δηλαδή απ ότι ολόκληρο το 2013. Το ΑΕΠ φέτος θα τρέξει με ρυθμό κάτω του 1% από 1,3% που ήταν πέρυσι. Αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σταματάει τις πιστώσεις προς τη Ρωσία.
Συντηρητικοί κύκλοι στην κυβέρνηση πιέζουν τον Πούτιν να προχωρήσει σε πλήρη «αποδολαριοποίηση» της οικονομίας αλλά ακόμη και αν αυτό αποτελέσει στρατηγική επιλογή δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Είναι προφανές ότι αυτό που πριν δύο μήνες έλεγε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι «οι κυρώσεις δεν μας επηρεάζουν» προφανώς πλέον δεν ισχύει. Μπορεί οι κυρώσεις να είναι ανεπαίσθητες το επενδυτικό κλίμα όμως για τη Ρωσία έχει χαλάσει. Οι ολιγάρχες που ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος στη ρωσική οικονομία και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από διεθνή κεφάλαια νιώθουν τη θηλεία της Δύσης να σφίγγει. Προς το παρόν μένουν στο περιθώριο παρατηρητές. Αν όμως οι κινήσεις του Πούτιν απειλήσουν τα συμφέροντά τους είναι σίγουρο ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα τους βρει απέναντί του.
 
Read 1977 times