Οι απόψεις στο blog μου είναι προσωπικές και
δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές των εργοδοτών μου.


Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 20:51

iPhone από χέρια 14χρονου

Written by

Μερικά από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά γκάτζετ που χρησιμοποιούμε καθημερινά και που βγαίνουν από τα εργοστάσια της Foxconnστην Κίνα έχουν κατασκευαστεί από χέρια 14χρονων εργατών.
Η αποκάλυψη ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά σκανδάλων για την εταιρία που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για άθλιες συνθήκες εργασίας στους χώρους των εργοστασίων που  παρομοιάζονταν με στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η ταϊβανέζικη Foxconnη οποία διατηρεί πολλά εργοστάσια στην Κίνα και μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα iPhoneκαι τα iPad, παραδέχτηκε δημόσια ότι απασχολεί 14χρονους εργάτες. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι μερικοί μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, προσλήφθηκαν στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι ήταν 14 χρονών. Η εργατική νομοθεσία στην Κίνα απαγορεύει την απασχόληση εργατών αν αυτοί δεν έχουν κλείσει τα 16 χρόνια.
Τα παιδιά εργάστηκαν στο εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη Γιαντάι της Ανατολικής Κίνας και η εταιρία έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς τα παιδιά βρέθηκαν στην αλυσίδα παραγωγής χωρίς να γίνει έλεγχος των στοιχείων ταυτότητάς τους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την εταιρία ότι σκόπιμα προσλαμβάνει ανήλικους γιατί δυσκολεύεται να βρει ενήλικους εργάτες λόγω της κακής φήμης που έχει αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες. 

Πριν δύο χρόνια είχε ξεσπάσει το πρώτο σκάνδαλο μετά τις αυτοκτονίες εργατών της. Η εταιρία υποχρεώθηκε να δώσει αυξήσεις και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας (ωράρια, χώροι διαμονής κτλ) αλλά οι διαμαρτυρίες και οι παρατήσεις εργατών συνεχίζονται. Η εταιρία συζητά τώρα να μειώσει τις εβδομαδιαίες υπερωρίες στις 9 ώρες από 20 που είναι σήμερα.

Read 2615 times