Οι απόψεις στο blog μου είναι προσωπικές και
δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές των εργοδοτών μου.


Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 15:27

Ρεβέκα Παπαδοπούλου: Οι ΓΧΣ στην πρώτη γραμμή της μάχης στη Συρία

Written by
Από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η κρίση στη Συρία, έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημες πηγές περίπου 20.000 άνθρωποι. Σχεδόν όλη η χώρα έχει γίνει πεδίο μάχης ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 200.000 πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες με τους περισσότερους απ αυτούς να έχουν περάσει στην Τουρκία.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον διεθνείς οργανώσεις καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για να ανακουφίσουν τον ντόπιο πληθυσμό και μία από αυτές είναι και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο ΤτΚ μίλησε με τη γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ, κυρία Ρεβέκα Παπαδοπούλου η οποία μας μεταφέρει την εικόνα από τα μετώπα και τις προσπάθειες της οργάνωσης

-Από πότε βρίσκονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Συρία, πόσα μέλη αποτελούν την αποστολή σας και πόσοι άνθρωποι νοσηλεύονται την ημέρα στις εγκαταστάσεις σας;
Από τον Απρίλιο του ‘11 αρχίσαμε να παρέχουμε φάρμακα και ιατρικές προμήθειες σε Σύριους γιατρούς, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε περίπου 50 τραυματισμένους Σύριους το μήνα στο πρόγραμμα χειρουργικής αποκατάστασης στην Ιορδανία. Επίσης, παρέχουμε ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης και είδη πρώτης ανάγκης σε Σύριους που καταφθάνουν στο Λίβανο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ομάδα με μέλη από διεθνές και ντόπιο προσωπικό που εργάζεται στο νοσοκομείο μέσα στη Συρία. Έως τα μέσα Αυγούστου η ομάδα μας δέχτηκε περισσότερους από 300 ασθενείς σ’ αυτό το νοσοκομείο, και πραγματοποίησε 150 χειρουργικές επεμβάσεις. 
-Σε ποιες πόλεις έχετε στήσει ιατρεία και κάτω από ποιες συνθήκες; 
Εκτός από το χειρουργικό πρόγραμμα εντός της Συρίας που στήθηκε μέσα σε έξι μέρες και λειτουργεί με πολύ εντατικούς ρυθμούς, διανέμουμε φάρμακα και άλλες ιατρικές προμήθειες στη χώρα. Συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε ένα δίκτυο Σύριων γιατρών και αυτοσχέδιων νοσοκομείων στη Χομς, τη Ντερά, τη Δαμασκό και την Ιντλιμπ, παρέχοντας τους προμήθειες και φάρμακα. 
-Ποια τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αποστολή στη Συρία. Είναι γνωστό ότι οι αρχές δεν σας έδωσαν άδεια. Έχετε παρενοχλήσεις από τον τακτικό στρατό και τι είδους;
Η άρνηση των κρατικών αρχών για τη χορήγηση άδειας εργασίας στη χώρα δυσχεραίνει το έργο μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά το αίτημά μας να μας δοθεί επισήμως άδεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη και ανησυχούμε πολύ και για τους Σύριους συναδέλφους που καταβάλλουν μια μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες των θυμάτων των συγκρούσεων. Οι προκλήσεις στην περιοχή είναι πολλές. Η μεταβαλλόμενη φύση των συγκρούσεων, οι δυσκολίες πρόσβασης των τραυματιών στο νοσοκομείο και τα προβλήματα ανεφοδιασμού δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο μας.
-Τι περιστατικά αντιμετωπίζετε ως επί το πλείστον. Οι άνθρωποι που νοσηλεύετε είναι άμαχοι ή ανήκουν και στις εμπόλεμες πλευρές; 
Το έργο μας συνίσταται στην παροχή βοήθειας προς όσους δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Οι υποστηρικτές του καθεστώτος διαθέτουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, όμως πολλοί αντάρτες και οι υποστηρικτές τους στερούνται αυτής της πρόσβασης και δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη. Παρότι εργαζόμαστε σε έδαφος ανταρτών, επιμένουμε στο γεγονός ότι δεν κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του καθεστώτος και σε αντάρτες στην παροχή περίθαλψης. Μέχρι τώρα έχουμε δεχτεί κυρίως ασθενείς με τραυματισμούς από σφαίρες, πυρά όλμων ή βλήματα. Τις περισσότερες φορές επρόκειτο για τραυματισμούς στα άκρα, την περιοχή του στομάχου ή μεταξύ του τραχήλου και της κοιλιακής χώρας. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν άντρες αλλά υπήρχαν και γυναίκες και παιδιά που συχνά έφταναν αργά.
-Υπάρχουν και Έλληνες μεταξύ του προσωπικού που βρίσκεται στη Συρία. Το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ έχει κάποιου είδους συμβολή;
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια ιατρική οργάνωση με διεθνή χαρακτήρα που αποτελείται από 19 τμήματα παγκοσμίως μέρος των οποίων είναι και το ελληνικό τμήμα που ενισχύει τη συλλογική αυτή προσπάθεια που γίνεται. Μεταξύ άλλων Έλληνες εθελοντές συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή.
- Έχετε αποστολές σε Τουρκία και Λίβανο για την περίθαλψη προσφύγων που έρχονται από τη Συρία; Περιγράψτε μου την κατάσταση εκεί.
Στο Λίβανο, έχουμε διαθέσιμες ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης και είδη πρώτης ανάγκης για 10.000 άτομα σε περίπτωση που περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία προκαλέσει μαζικό κύμα προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες και πολλοί υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο έχουν εξετάσει περίπου 800 άτομα. Παράλληλα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο οι ομάδες μας εξέτασαν 5,800 ασθενείς για γενικές παθήσεις, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία πολλών Σύριων προσφύγων να λάβουν περίθαλψη για χρόνιες παθήσεις- όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες – είτε λόγω κόστους, είτε γιατί δεν ήταν διαθέσιμη.
Η συνέντευξη προοριζόνταν για τον Ελεύθερο Τύπο αλλά ουδέποτε δημοσιεύθηκε
Read 4316 times
More in this category: Συνέντευξη στο VICE »