Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 09:33

Προς μετωπική κυβέρνηση – εστιάτορες: Μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα αντέξει

Written by

Η επόμενη Δευτέρα αναμένεται με μεγάλη αγωνία από τον κλάδο της εστίασης όχι μόνο των ιδιοκτητών αλλά και όσων εργάζονται σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ. Θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται και από τους περισσότερους πολίτες που επιτέλους θα μπορέσουν να βγουν έξω για να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους. Για τους μεσογειακούς λαούς, και ιδιαίτερα για τον δικό μας είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, είναι μέσα στον τρόπο ζωής μας και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης όμως περιμένουν την επόμενη Δευτέρα με ανυπομονησία όχι μόνο για να μάθουν αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, την πρώτη Ιουνίου ή λίγο νωρίτερα.

Περιμένουν κυρίως το αν θα ακούσουν από τα στόματα των αρμόδιων υπουργών και για μέτρα οικονομικής στήριξης προς τον κλάδο αλλά και για μια εξειδίκευση και τροποποίηση των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων που αφορούν τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και την επέκταση τους στο δημόσιο χώρο.

To οικονομικό κομμάτι όμως είναι αυτό που απασχολεί τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή ανακοινωθεί είναι ελάχιστα σε σχέση με την ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος. Αν η επιχειρηματίες δεν ακούσουν μέτρα στήριξης στις 18 Ιουνίου θα βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Όπως είπε και στο CNN Greece o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, τα βασικά μέτρα που ζητά ο κλάδος είναι, επιχορηγούμενα κεφάλαια κίνησης για να ανοίξουν τα καταστήματα, μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό και στον καφέ στο 6%, και επιχορήγηση από το πρόγραμμα SURE του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για ένα εξάμηνο, ώστε να μην αναγκαστούν, όπως λέει, οι επαγγελματίες να απολύσουν προσωπικό.

Η 1η Ιουνίου που έχει δοθεί αρχικά ως η ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μπορεί να μεταφερθεί μια εβδομάδα νωρίτερα και όπως είπαν στο CNN Greece παράγοντες της αγοράς, αυτό ίσως έχει να κάνει με τον καιρό.

Αν ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος μπορεί να πάει στις παραλίες ή στα εξοχικά του ίσως ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης.

Μεγαλύτερη διασπορά του κόσμου σημαίνει και μικρότερος συνωστισμός, όπως μας είπαν.

Τα καταστήματα θα δουλέψουν με περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να εξυπηρετήσουν ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, τα τραπέζια θα είναι για μέχρι τέσσερα άτομα και θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις ενάμιση μέτρου μεταξύ των πελατών.

 

Video: B. Ζιμπάρας Ο χώρος της εστίασης χρειάζεται χρηματοδότηση και όχι δάνεια

Επιπλέον τα καταστήματα θα μπορούν να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα τους στο δημόσιο χώρο σε συμφωνία με τους δήμους, χωρίς την αύξηση των δημοτικών τελών και χωρίς να παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών ή αναπήρων.

Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα επέκτασης στο δημόσιο χώρο και αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λένε πολλοί καταστηματάρχες και σε αυτό το σημείο γίνονται πολλές σκέψεις.

Για παράδειγμα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν στο δημόσιο χώρο.

Ο κ. Βαγγέλης Ζιμπάρας, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Κηφισιά και εταιρείας κέτερινγκ λέει στο CNN Greece ότι τα μέτρα είναι αόριστα.

«Θα πρέπει να μας πουν πόσο τοις εκατό των πελατών, που μπορούμε να έχουμε βάσει άδειας, επιτρέπεται να εξυπηρετήσουμε είτε μέσα είτε έξω από το κατάστημα μας και εμείς αφαιρώντας τα τραπέζια που πρέπει, θα φροντίσουμε να έχουμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε τον αστυφύλακα στον πελάτη μήπως δεν τήρησε την απόστασή του. Αν έχουμε σαφείς οδηγίες μπορούμε ως επαγγελματίες να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις».

Η σκέψη να δουλέψουν σε ένα ποσοστό και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων, υπό προϋποθέσεις βέβαια, με πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και χωρίς κλιματισμό υπάρχει ήδη στο υπουργείο, όπως μαθαίνουμε και είναι κάτι που το ζητούν και οι επαγγελματίες.

Όλα τα καταστήματα εστίασης που ήταν κλειστά το προηγούμενο διάστημα, (περίπου το 30% των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές, ήταν επιχειρήσεις εστίασης) ετοιμάζονται να ανοίξουν με χρέη, γιατί τα έξοδα όλο αυτό το διάστημα έτρεχαν.

Τα ενοίκια μπορεί να ήταν στο 60% αλλά ήταν ένα μεγάλο έξοδο, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι ασφαλιστικές εισφορές κτλ έτρεχαν και κάποιοι βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο». Όπως λέει στο CNN Greece o κ Γιάννης Δαβερώνης πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής «υπολογίζουμε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν».

Κάποιοι άλλοι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών θα ανοίξει αλλά είναι πολύ πιθανό να μην αντέξει μέχρι το Σεπτέμβριο.

Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) σωματείο το οποία εκπροσωπεί 35.000 επιχειρήσεις. «Κάναμε κάποιες προβλέψεις με βάση στοιχεία που έχουμε και βλέπουμε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις θα κλείσουν».

 

Video: Σ. Κουνέλης: Τα καταστήματα εστίαση που δεν έχουν μεγάλο εξωτερικό χώρο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα

«Κάνουμε σχέδια για να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας αλλά δεν υπολογίζουμε το βασικότερο. Το αν θα βγει ο κόσμος και δεν θα είναι συγκρατημένος. Και το αν θα βγει θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει χρήματα» λέει στο CNN Greece o κ. Σπύρος Κουνέλης, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου- καφέ και μιας ψησταριάς στην Κυψέλη.

Την άποψη αυτή μοιράζεται και ο ο κ. Δαβερώνης γιατί όπως λέει η εστίαση ακουμπά και στο κομμάτι του τουρισμού και φέτος ο τουρισμός θα είναι μειωμένος έως πολύ μειωμένος.

Τα μέτρα για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές λέει o κ. Δαβερώνης τονίζοντας ότι η κατανομή του δημόσιου χώρου θα πρέπει να γίνει δίκαια.

Κάποιοι επαγγελματίες εκφράζουν το φόβο τους αναφορικά με την επέκταση στους δημόσιους χώρους ότι μπορεί να υπάρξουν «γκρίζες συναλλαγές» με κάποιους Δήμους.

Ο κ. Δαβερώνης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα γιατί σκοπός είναι να βοηθηθούν όλοι οι επαγγελματίες, ωστόσο αν υπάρξει τέτοιο θέμα θα καταγγελθεί.

Ένα ακόμη θετικό της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη είναι ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού που είχαν.

Τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου ωστόσο δεν έχουν λυθεί ακόμη τονίζει ο κ. Δαβερώνης.

«Οι επαγγελματίες δεν ξέρουν αν θα υπάρξει μια πρόβλεψη για κεφάλαιο κίνησης, ή για μείωση του ΦΠΑ, ή μια πρόβλεψη για τα ενοίκια, ή για μια επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αν θα ενταχθεί ο κλάδος σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Έχουμε πάει στην εύκολη λύση που είναι τα δάνεια».

Κανένας από τους επαγγελματίες που μιλήσαμε δεν θέλει να ακούει για δάνεια γιατί όπως λένε δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά και πόση. Αν δεν πάνε καλά τα οικονομικά τους μέσα στο καλοκαίρι το Σεπτέμβριο θα βρεθούν και οικονομικά κατεστραμμένοι και χρεωμένοι.

Ημίμετρο πάντως χαρακτηρίζει το μέτρο της επέκτασης των τραπεχοκαθισμάτων ο κ. Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών Νομού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο CNN Greece, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει επαγγελματίες δύο ταχυτήτων με αυτούς που διαθέτουν μεγάλο εξωτερικό χώρο να είναι περισσότερο κερδισμένοι.

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να επιτρέψει η κυβέρνηση να λειτουργήσουν τα καταστήματα με το 50% του χώρου που διαθέτουν, εσωτερικό και εξωτερικό.

Ο κ. Φιλοκώστας μεταφέροντας την εικόνα της αγοράς από το νομό Θεσσαλονίκης λέει ότι είναι ξεκάθαρο πως πολλά καταστήματα δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν γιατί έχουν ήδη συσσωρευτεί χρέη αλλά και για όσα ανοίξουν θα υπάρξει αναγκαστικά μείωση προσωπικού.

Απογοητευμένη από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο της εστίασης εμφανίζεται η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) η οποία μιλώντας στο CNN Greece λέει ότι δεν υπάρχει ορατό κάποιο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν οι καταστηματάρχες και ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη όπως θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου στον αιγιαλό με δημοπρασία.

Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε όσους επαγγελματίες βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ως τώρα προετοιμασίες.

«Η επέκταση στον αιγιαλό όπως γίνεται κάθε χρόνο απαιτεί κάποια επένδυση από τους επιχειρηματίες. Αν πρόκειται να κάνει την επένδυση ένας ιδιοκτήτης μόνο για ένα μήνα, δεν θα την κάνει καθόλου και δεν θα ανοίξει» λέει η κυρία Κωνσταντίνου.

Συμφωνώντας με τον κ. Φιλοκώστα αλλά και πολλούς επαγγελματίες λέει ότι η επέκταση των καταστημάτων στο δημόσιο χώρο δεν θα σώσει τον κλάδο και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα για καθαρά χωροταξικούς λόγους, είναι καταδικασμένες. Γι αυτό τάσσετε με αυτούς που ζητούν να δοθεί άδεια λειτουργίας με προϋποθέσεις και περιορισμούς και για τους εσωτερικούς χώρους.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 8/5/2020

Read 334 times