Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 11:23

Κώστας Μπακογιάννης στο CNN Greece: Η υγειονομική κρίση βρήκε το Δήμο της Αθήνας προετοιμασμένο

Written by

H υγειονομική κρίση βρήκε το Δήμο της Αθήνας έτοιμο να αντιδράσει για την καλύτερη προστασία των δημοτών, λέει μιλώντας στο CNN Greece o δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Επισημαίνει επίσης ότι η δημοτική αρχή προχώρησε γρήγορα σε μια σειρά από δράσεις για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και στην ολοκλήρωση ενός εμβληματικού για την Αθήνα έργου, το πολυδύναμο κέντρο αστέγων ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το πέρασμα του Δήμου στην ψηφιακή εποχή, ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύεται ότι σύντομα οι ουρές στις υπηρεσίες του Δήμου για δικαιολογητικά θα αποτελούν παρελθόν.

Τονίζει ότι πρόσφατα ο Δήμος ξεκίνησε να διαθέτει online 14 πιστοποιητικά και αυτό θα επεκταθεί ενώ χαρακτηρίζει fake news τα δημοσιεύματα για δήθεν ιδιωτικοποίηση του Φιλοπάππου και του Εθνικού Kήπου.

Σχετικά, τέλος, με ένα άλλο εμβληματικό έργο στη Δήμο της Αθήνας, που είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ο κ. Μπακογιάννης τονίζει ότι σύντομα η διαδικασία θα προχωρήσει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στο CNN Greece

Κύριε Μπακογιάννη, βρισκόμαστε στην καρδιά μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Πώς έχει απαντήσει ο Δήμος στις έκτακτες αυτές συνθήκες; Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει;

H πανδημία, ήρθε στη φάση αναδιοργάνωσης και ανάταξης όλων των υπηρεσιών μας και ολόκληρου του δήμου, οπότε δεν θα σας πω ότι περιμέναμε μία τέτοιας μορφής υγειονομική κρίση αλλά σίγουρα ήμασταν έτοιμοι να αντιδράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτή η άμεση αντίδρασή μας, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε από νωρίς να χτίζουμε ένα τείχος προστασίας των Αθηναίων. Ξεκινήσαμε με τον απόλυτο συντονισμό μας, από την πρώτη στιγμή, με τον ΕΟΔΥ στον οποίο διαθέσαμε υγειονομικές δομές μας αλλά και συνεργαζόμαστε για τις εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας.


Ο Δήμος της Αθήνας στηρίζει όλες τις ευπαθείς ομάδες, λέει ο κ. Μπακογιάννης

Χάρη σε αυτό τον συντονισμό και την άψογη συνεργασία, το Γηροκομείο Αθηνών είναι από τα πρώτα ιδρύματα στα οποία έγιναν εξετάσεις και, ευτυχώς, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Αρχικά λοιπόν επικεντρωθήκαμε στην υγειονομική θωράκιση της πόλης με καθημερινές απολυμάνσεις σε όλη την Αθήνα. Σε όλους τους δημόσιους χώρους. Και όταν μιλάμε για απολυμάνσεις, εννοούμε ότι οργανώσαμε ολόκληρα συνεργεία με τους ανθρώπους των υπηρεσιών μας, που πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις απολύμανσης και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες αδιάκοπα. Απολυμάνσεις που δεν έγιναν ή θα γίνουν μία φορά αλλά επαναλαμβάνονται.


Παράλληλα ενεργοποιήσαμε και την δεύτερη δέσμη αυτών των πρωτοβουλιών που αφορά στην προστασία και την στήριξη των ανθρώπων και των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Το «Βοήθεια στο σπίτι plus» είναι ένα από τα προγράμματα που επανασχεδιάσαμε, στελεχώσαμε και το χτίσαμε πιο δυνατό, για να μπορεί σήμερα να εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες Αθηναίους σε ό,τι χρειάζονται αλλά και να φροντίζει να μη λείπουν από αυτούς τους ανθρώπους ένα πιάτο ζεστό φαγητό, φάρμακα, τρόφιμα, προϊόντα πρώτης ανάγκης και η έμπρακτη καθημερινή στήριξη.

Αυτό κάνουμε και τις ημέρες του Πάσχα, διανέμοντας φαγητό σε όσους το χρειάζονται, σε συνεργασία με την εκκλησία. Και στο σημείο αυτό, πρέπει να σας πω ότι για όλη αυτήν την προσπάθεια, αισθάνομαι δέος. Δέος, γιατί σηκώθηκε ένα τσουνάμι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από φορείς, επιχειρήσεις, συλλόγους και όλους εκείνους που αντιλήφθηκαν ότι η αλληλεγγύη και η έγνοια για τον συνάνθρωπο, μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματά μας. Στο κομμάτι αυτών των αναγκών είμαστε ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι και ολόκληρος ο μηχανισμός των υπηρεσιών μας έχει ρίξει το βάρος του ώστε να μη μείνει κανένας μόνος του, να μην είναι κανένας αβοήθητος.

Λειτουργούν γραμμές στήριξης ή παροχής άλλων υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε σχέση με την κρίση;

Στηρίζουμε συμβουλευτικά και πρακτικά τους πολίτες με υπηρεσίες που ενεργοποιούμε μέσω των συνεργασιών μας με επιστήμονες και φορείς. Λειτουργεί ήδη η γραμμή μας για την ψυχολογική στήριξη όλων εκείνων που τη χρειάζονται αλλά συνεργαζόμαστε και με τους επιστήμονες του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του αυτισμού και τις οικογένειές τους.

Το ίδιο κάνουμε και με τις κακοποιημένες γυναίκες, για να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται στην περίοδο του εγκλεισμού.

Δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας, παρέχοντάς τους νομική στήριξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι για εκείνες διέξοδο προς τη λύση αλλά και την τηλεφωνική γραμμή στην οποία ήδη απευθύνονται για να μιλήσουν με ανθρώπους εξειδικευμένους στο αντικείμενο και να βρουν ψυχολογική στήριξη, κατευθύνσεις και συμβουλές. Είναι ένα δίχτυ που δημιουργήσαμε με τη συνεργασία των ειδικών του Κέντρου γυναικείων μελετών και ερευνών «Διοτίμα» και τους οποίους ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.

Ένα άλλο κομμάτι των πρωτοβουλιών μας αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, με την απαλλαγή τους από τα τέλη καθαριότητας και τα τέλη φωτισμού για όσο καιρό παραμένουν κλειστές και, παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα κέντρο παροχής ενημέρωσης και κατευθύνσεων για τα εργασιακά θέματα, που λειτουργεί τηλεφωνικά. Είμαστε ήδη στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού μας που αφορά στις δράσεις μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εργασίας και του τουρισμού την επόμενη μέρα.

Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία ένα το πολυδύναμο κέντρο αστέγων του Δήμου. Αναμφίβολα ήταν κάτι που το είχε ανάγκη η πόλη. Πιστεύετε ότι λύσαμε το πρόβλημα της αστεγίας στην Αθήνα; Τι θα κάνετε με τους τοξικοεξαρτημένους και τι σχεδιάζετε για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών;

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα στην κρίση, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου κέντρου με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Και δεν είναι μόνο η ξενοδοχειακή του υποδομή που το καθιστά σύγχρονο αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτό. Από τις ιατρικές εξετάσεις μέχρι την ψυχολογική στήριξη από ειδικούς και τη βοήθεια επανένταξης. Από το κέντρο ημέρας που λειτουργεί, μέχρι το εξειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται εκεί 24 ώρες το 24ωρο. Όχι, δεν λύσαμε το πρόβλημα της αστεγίας.

 

Το πολυδύναμο κέντρο αστέγων είναι ένα εμβληματικό έργο για την Αθήνα.

Δεν θα σας έλεγα κάτι τέτοιο αλλά θα σας πω ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάναμε πολύ μεγάλα βήματα προς τον στόχο. Καταφέραμε να παρέχουμε στους ανθρώπους αυτούς την προστασία και τη φροντίδα που χρειάζονται.

Να τους στηρίξουμε και να παλεύουμε καθημερινά για την επανένταξή τους. Ξέρετε, δεν είναι μόνο το πολυδύναμο κέντρο που πλέον αποτελεί τη ναυαρχίδα του δήμου στην προστασία των αστέγων. Είναι μία ολόκληρη προσπάθεια που γίνεται πίσω και παράλληλα με το streetwork και όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε σε όλη την πόλη για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάζονται να ζουν στο δρόμο.

Μία άλλη δομή της οποίας τη λειτουργία ενισχύουμε σημαντικά είναι αυτή του Ξενώνα Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους.

Μια δομή που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση των γυναικών σε συμβουλευτική, με την παραπομπή τους στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι και θέτουμε σε λειτουργία τη δομή φιλοξενίας των τοξικοεξαρτημένων όπου, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, τους πλέον ειδικούς, δημιουργούμε στην πράξη ένα πλέγμα ασφάλειας, προστασίας και στήριξης των ανθρώπων αυτών. Είναι ένα βήμα, μέσα στην κρίση, για τη φροντίδα, τη περίθαλψη και τη θεραπεία τους.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση του Δήμου Αθηναίων; Μπορείτε να υποσχεθείτε στους δημότες ότι μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας σας θα μπορούν να έχουν ό,τι έγγραφο ή βεβαίωση από το Δήμο χρειάζονται χωρίς να έρχονται στα γραφεία σας;

Αυτό που έγινε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος των Αθηναίων, αποτελεί ένα άλμα εμπρός και τολμώ να πω και ένα τεράστιο χτύπημα στη γραφειοκρατία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, καταφέραμε δημιουργήσουμε τις πλατφόρμες που καλύπτουν 14 υπηρεσίες και εκδίδουν τον ανάλογο αριθμό πιστοποιητικών. Και πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος γιατί καταφέραμε, μέσα σε λίγο χρόνο, να δημιουργήσουμε πλατφόρμα έκδοσης πιστοποιητικών που διατίθεται δωρεάν και σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ήδη, περισσότεροι από 50 δήμοι έχουν επικοινωνήσει μέσα στις πρώτες ημέρες και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον χρήσης της πλατφόρμας. Αρκεί να σας πω ως παράδειγμα, ότι μόνο η ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα πολλών χρόνων που ταλαιπωρούσε δεκάδες χιλιάδες Αθηναίων. Ακόμη, ότι μέσα στην κρίση, έγιναν περισσότερες από 300 αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών γέννησης και ανταποκριθήκαμε. Όμως, η κρίση, μας βρήκε και σε μία διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, για να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικές εφαρμογές που κάνουν τον δήμο πιο γρήγορο στις αντιδράσεις του και πιο αποτελεσματικό.

Δημιουργούμε νέες εφαρμογές και εκσυγχρονίζουμε τις υφιστάμενες. Είναι εφαρμογές που φέρνουν σε άμεση επικοινωνία και επαφή τους πολίτες και τις υπηρεσίες του δήμου αλλά μειώνουν κατά πολύ την αναμονή και τις ουρές. Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα γιατί σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε συνολικά τις ψηφιακές δυνατότητες της Αθήνας. Αν κάποιος, μέχρι πριν από λίγους μήνες, είχε επισκεφθεί τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είχε δει δεκάδες πολίτες που στέκονται στην ουρά για να υποβάλουν ένσταση.

Αυτό τελείωσε. Κάθε ένσταση θα μπορεί να υποβάλλεται μέσω εφαρμογής. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι με βάση τα αποτελέσματα που έχει μέχρι σήμερα ο δήμος στην ψηφιοποίηση, σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της ουράς.

 Δεχθήκατε επικρίσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρξαν δημοσιεύματα για το ότι θέλετε να δώσετε τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου σε ιδιωτική εταιρία και να μπει εισιτήριο για το κοινό; Τι ισχύει και τι ακριβώς ετοιμάζετε για τους συγκεκριμένους χώρους.

Πρόκειται για την επιτομή των fake news. Είμαι ξεκάθαρος. Ούτε κατά διάνοια μιλάμε για ιδιωτικοποίηση των χώρων αυτών. Στην πραγματικότητα υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανάγκη να αναβαθμιστούν όλοι οι χώροι που αποτελούν τοπόσημα αλλά και φυσικά κοσμήματα της Αθήνας. Χρειάζονται φροντίδα και αξιοποίηση και αυτό θα γίνει με μία ορθή διαχείρισή τους.

Από ποιον; Από ένα Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Δήμαρχο της πόλης. Ένα διοικητικό συμβούλιο που έχει σκοπό να αναπτυχθούν αυτά τα σημεία της πόλης. Που θα φροντίζει να τα μετατρέψει σε πόλο έλξης επισκεπτών με ασφάλεια, καθαριότητα, δράσεις και πρωτοβουλίες. Άρα, αυτή η ιστορία δεν έχει δράκο και στερείται έμπνευσης. Έχουμε ανάγκη να αναβαθμίσουμε όλες τις περιοχές που αποτελούν σημεία αναφοράς για την πρωτεύουσα. Ήταν μία βασική δέσμευσή μας πριν αναλάβουμε. Έχουμε ανάγκη να τις μετατρέψουμε σε πνεύμονες πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αναψυχής. Και αυτό θα κάνουμε.

Ας περάσουμε και σε ένα μεγάλο έργο που απασχολεί τον Δήμο της Αθήνας, αλλά πολύ περισσότερο τον Παναθηναϊκό και τα εκατομμύρια των φιλάθλων του, το γήπεδο στον Βοτανικό. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως μετά από την συνάντηση του κ. Γιαννακόπουλου με τον πρωθυπουργό υπήρξε και δική σας συνάντηση με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού και ορίσατε ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Πού βρισκόμαστε αυτή την στιγμή ;

Είναι ένα μεγάλο έργο και ανήκει στα έργα «κλειδιά» για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της πόλης. Και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση. Συστατικά που είναι ήδη δεδομένα. Θέλει σοβαρές αποφάσεις και καλά σχεδιασμένες κινήσεις που θα διασφαλίζουν το έργο αυτό σε όλα τα επίπεδα. Εδώ δεν μιλάμε για μία παρέμβαση εικόνας, αλλά ουσίας. Έχουμε καταφέρει να είμαστε όλοι σε μία διαρκή επικοινωνία για να μπορέσουμε να ορίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η αλήθεια είναι ότι η υγειονομική κρίση, πήγε πίσω τις εξελίξεις αλλά θεωρώ ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Ο κορωνοϊός είναι σίγουρο ότι έχει ανατρέψει κάποια από τα σχέδιά σας για τη πόλη. Με την προϋπόθεση ότι από το καλοκαίρι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα θα ήθελα να μου πείτε τις βασικές προτεραιότητές σας για την αναβάθμιση της ζωής στην Αθήνα δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα όπως, φωτισμός, πιάτσες τοξικομανών, παρεμπόριο, ανάγκη αναβάθμισης ιστορικού κέντρου για να αναφέρω μερικά.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι στα περισσότερα κομμάτια του σχεδίου μας για τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στην Αθήνα, όχι απλά δεν πήγαν πίσω αλλά η κρίση μας έδωσε χώρο και χρόνο να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, προχωράμε σε ασφαλτοστρώσεις οι οποίες θα ήθελαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν ή ολοκληρώνουμε παρεμβάσεις επισκευών, συντηρήσεων ή κατασκευών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στην συνολική εικόνα, είχαμε από την αρχή έναν σημαντικό στόχο. Να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο δήμος. Να αλλάξουμε τη φιλοσοφία της δουλειάς του για να οδηγηθούμε στη λύση προβλημάτων.


Ο δήμος συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις απολυμάνσεις στην πόλη

Για παράδειγμα, ο τρόπος που καθαρίζουμε την πόλη είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον που εφαρμοζόταν στο παρελθόν. Οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού επιχειρούν κάθε μέρα σε όλη την Αθήνα, οργανωμένα και συντονισμένα. Και λέω επιχειρούν γιατί πραγματικά πρόκειται για επιχειρήσεις παρεμβάσεων. Κάθε εβδομάδα, όλες οι υπηρεσίες που σας ανέφερα, επιχειρούν σαρωτικά σε τρεις και περισσότερες πλατείες και δημόσιους χώρους. Και κάθε Κυριακή, σαρώνουν τους δρόμους ενός κοινοτικού διαμερίσματος με όλη τη δύναμη που διαθέτουν και τα μηχανήματά τους. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Αθήνα και σήμερα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς της.

Αυτές οι δράσεις δεν πήγαν πίσω. Τις συνεχίζουμε προσθέτοντας σε αυτές και τις απολυμάνσεις. Το πλύσιμο των κάδων που ξεκινήσαμε δεν σταμάτησε. Αντιθέτως, τοποθετούμε 7.500 κάδους και τώρα με το «Μένουμε σπίτι», ενισχύουμε την ανακύκλωση. Στα υπόλοιπα θέματα στα οποία αναφέρεστε, τα στοιχεία σε σχέση με το παρεμπόριο στην Αθήνα, δείχνουν την πραγματικότητα. Η Δημοτική Αστυνομία ήδη έχει δείξει ότι μπορεί και είναι αποτελεσματική. Το παρεμπόριο έχει μειωθεί αρκετά στην πόλη και γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στο κομμάτι αυτό. Στις πιάτσες των τοξικομανών απαντάμε με δομές και πρόνοια.

 

Η καθαριότητα είναι προτεραιότητα για τον κ. Μπακογιάννη

Σας μίλησα ήδη για τη δομή στήριξης και φιλοξενίας τους αλλά έχει μεγάλη σημασία για εμάς ότι έχουμε μπει σε μία τροχιά πλήρους συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών μας με τους φορείς και τους ειδικούς που ασχολούνται και βιώνουν το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες.

Γενικά όμως, θέλω να σας πω ότι ο πολιτισμός της καθημερινότητας για τον οποίο είχαμε μιλήσει πριν αναλάβουμε το δήμο, έχει αποδώσει καρπούς και την δουλειά που κάνουμε την βλέπουν οι Αθηναίοι στην γειτονιά τους καθημερινά. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 18 Απριλίου 2020

Read 331 times