Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 08:33

Στ. Κριμιζής: Η αποστολή στoν Ήλιο είναι η σημαντικότερη της NASA

Written by

Με τους νόμους της φυσικής που γνωρίζουμε σήμερα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την ταχύτητα του φωτός και άρα είναι δύσκολο να ταξιδέψουμε σε μακρινές αποστάσεις στο διάστημα λέει στο CNN Greece ο αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής.

Ο κύριος Κριμιζής μιλά για την τελευταία αποστολή της NASA στον Ήλιο για τις τεχνολογίες που χρειάστηκε να αναπτυχθούν προκειμένου ένα σύγχρονο διαστημόπλοιο να προσεγγίσει για πρώτη φορά στην ιστορία ένα αστέρι σε απόσταση 6.000.000 χλμ και για όλες τις πληροφορίες που θα μας δώσει αυτή αποστολή σχετικά με την ακτινοβολία του Ήλιου και για το πώς αυτή επηρεάζει τη Γη.

Ο κύριος Κριμιζής αναλύει ακόμα τι είναι ο διαστημικός καιρός και πόσο χρήσιμο είναι το να έχουμε δελτίο διαστημικού καιρού και ποια η σχέση του με την ηλιακή ακτινοβολία και το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Αναφορικά με τα σενάρια για εποικισμό του Άρη στα επόμενα χρόνια, ο κύριος Κριμιζής θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό με τις παρούσες συνθήκες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στον «κόκκινι πλανήτη» και ότι μία τέτοια αποικία θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στο υπέδαφός του.

Όσον αφορά στην Ελλάδα και τη διαστημική τεχνολογία, ο κύριος Κριμιζής πιστεύει ότι η χώρα μας μπορεί να μπει στην κούρσα της παραγωγής διαστημικής τεχνολογίας με λίγο καλύτερη οργάνωση και περισσότερο αξιοκρατία. Θεωρεί μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει καλούς επιστήμονες και τεχνολόγους τους οποίους όμως δεν μπορεί να απορροφήσει γιατί δεν έχει την υποδομή και δεν προωθεί τις τεχνολογίες καθώς το κράτος είναι ένας δυσκίνητος μηχανισμός.

Προσθέτει τέλος ότι η διαστημική τεχνολογία και η ανάπτυξη προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία καθώς για 1 ευρώ που επενδύετε στο διάστημα επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία 8 ευρώ. Αυτό θεωρεί ο κύριος Κριμιζής θα γίνει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα και ήδη γίνεται σε ένα μικρό βαθμό από τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται προς το παρόν στη χώρα μας.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 23 Μαρτίου 2019

Read 530 times