Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 08:45

Η γέννηση μιας όπερας μέσα σε ένα δημοτικό ωδείο

Written by

Ποιος γράφει σήμερα όπερα και ειδικά στην Ελλάδα; Εντάξει το ερώτημα μπορεί να φαίνεται λίγο αστείο εκ πρώτης ή ίσως να είναι κάτι που αφορά ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό αλλά όταν μια νέα όπερα γεννιέται μέσα σε ένα δημοτικό ωδείο, τότε το ερώτημα αποκτά άλλη διάσταση.

Για τον Ορέστη Μπαζό, συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης» δεν ήταν μόνο ένα έργο ζωής αλλά και μια τεράστια πρόκληση γιατί η όπερα με τίτλο «το τετράγωνο ενός κύκλου» που έγραψε, ανέβηκε και θα ανέβει και πάλι με ένα μεγάλο μέρος των συντελεστών να είναι ερασιτέχνες.

Μία όπερα λοιπόν που γεννήθηκε μέσα σε ένα ωδείο, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει, και που είναι μια πολύ καλή αφορμή για να δουν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα ωδεία, τί ακριβώς μαθαίνουν και πόσο σημαντικό είναι για μια ολοκληρωμένη παιδεία.

Βρεθήκαμε με το CNN Greece τόσο στις πρόβες όσο και στην πρώτη παράσταση και παρακολουθήσαμε από κοντά πως γεννιέται ένα τέτοιο έργο και πως είναι να στηρίζεσαι για την παρουσίασή του σε ερασιτέχνες με ελλιπή μουσική εκπαίδευση αλλά με περίσσια θέληση και αγάπη για τη μουσική.

«Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια όπερα αλλά όχι με την κλασσική μορφή της όπερας» λέει στο CNN Greece o κ. Ορέστης Μπαζός.

«Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει την μουσική παιδεία να αποδεχθεί ένα τέτοιο έργο. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε και γι αυτό το λόγο στην όπερα έχω διαφορετικές φωνές που δεν μπαίνουν όλες τους στα στενά πλαίσια του λυρικού τραγουδιού.»

Πρόκειται για ένα έργο που διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή. Κρίση, τοξικό πολιτικό κλίμα, ακραίες ιδεολογίες σε ένα αστικό τοπία είναι το σκηνικό. Η υπόθεση ισορροπεί ανάμεσα στις αντιπαλότητες που γεννά η πολιτική στράτευση μέσα στην ίδια οικογένεια και η υπέρβαση τους μέσα από την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και τελικά την αυτοθυσία. Στους ρόλους των πολιτικών αντιπάλων είναι δύο αδέλφια (ο τενόρος Θάνος Ζήσης και ο βαρύτονος Μαρίνος Ταρνανάς) και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι σύντροφοι των δύο αδελφών (η υψίφωνος Βιβή Συκιώτη και η μεσόφωνος Μαρία Μπαζού, οι οποίες ακόμη είναι σπουδάστριες φωνητικής).

«Το θέμα της όπερας είναι μια συρραφή εμπειριών που έχω ακούσει και έχω δει στη ζωή μου» λέει ο κ. Μπαζός.
«Για την πορεία αυτής τη όπερας είμαι πού ευτυχισμένος γιατί έγινε και είμαι σίγουρος ότι το Νοέμβριο που θα την ξαναπαρουσιάσουμε θα πάμε ακόμη καλύτερα. Με έχει ανατριχιάσει το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν ξέρουν ούτε νότες να διαβάζουν, να τραγουδάνε και να μετράνε και να είναι σωστοί. Αυτό είναι το κέρδος του δάσκαλου της μουσικής.»

Η παράσταση ανέβηκε το Μάιο και ανεβαίνει και πάλι το Νοέμβριο με την υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γαλάντη και του Γιάννη Δρίτσα, με την συμμετοχή της ηθοποιού Φρέζης Μαχαίρα, όπως επίσης της Παιδικής-Εφηβικής και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Καλλιθέας και της Ορχήστρας «Συγχορδία»
Ο δήμαρχος τη Καλλιθέας, τόνισε ότι για πρώτη φορά ένας δήμος ανεβάζει όπερα με τις δικές του δυνάμεις, σημειώνοντας ότι το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του δημοτικού ωδείου των στελεχών του και των μαθητών του.

«Θα ήθελα να ανεβεί και σε μία σκηνή που πληροί τις προδιαγραφές γιατί ας μη γελιόμαστε μόνο η λυρική έχει αυτές τις προδιαγραφές. Με τους ίδιους πρωταγωνιστές και ίσως με μια μικρή ενίσχυση στο θέμα της ορχήστρας.
Όλα έγιναν πολύ μίνιμαλ λόγω μικρού προϋπολογισμού που καθόρισε το ότι έχουμε μικρή ορχήστρα και μικρή διανομή στους ρόλους» μας είπε ο κ. Μπαζός.
Οι δυσκολίες ήταν στο θέμα των χορωδιών δύο χορωδίες μια μικτή τετράφωνη και μια παιδική να τους βάλεις στον κλίμα ενός τέτοιου έργου. Οι χορωδίες μας δεν είχαν τέτοια εμπειρία, και φυσικά καμία εμπειρία με πρωτότυπο έργο. Και καλά τα παιδιά είναι μαθητές του ωδείου ξέρουν να διαβάζουν σολφέζ. Της μικτής όμως πολύ λίγοι έχουν αυτή την εμπειρία.»

Οι τρεις πρώτες παραστάσεις ήταν sold out πολλές μέρες πριν γεγονός που δείχνει ότι παρά το τι μπορεί να πιστεύει κανείς για την σχέση του κόσμου με τη λόγια μουσική, τέτοιες πρωτοβουλίες και μάλιστα για κάτι εντελώς πρωτότυπο βρίσκουν ανταπόκριση.
Η όπερα θα ανέβει στις 4, 18 και 25 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας με ελεύθερη. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση θα πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης.

Σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της όπερας: https://the-square-of-a-circle.webnode.com/

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 31 Οκτωβρίου 2018

Read 534 times