Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 09:48

Ελληνικές startups πρωτοπορούν στον τομέα της υγείας με στήριξη του Orange grove και της ΝΝ Hellas

Written by

Με επιτυχία και πολλά χαμόγελα πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Orange Grove στην Αθήνα η εκδήλωση Demo Day με την οποία και ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα καθοδηγούμενης εκπαίδευσης “Ideas That Change Us” από την NN Hellas και το Orange Grove για ομάδες και start-ups στους τομείς της Τεχνολογίας Υγείας, Πρόληψης και Ευεξίας.To Orange Grove είναι μια θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που λειτουργεί από το 2013. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα και υποστηρίζεται από ελληνικές και Ολλανδικές επιχειρήσεις.

Στο Demo Day που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, δέκα επιχειρηματικές ομάδες που προκρίθηκαν στο στάδιο της ενέργειας "Ideas That Change Us» μετά την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης από ειδικούς στην ανάπτυξη startups της Ολλανδίας, παρουσίασαν τις ιδέες τους σε κριτική επιτροπή ώστε οι τρεις νικήτριες να ενισχυθούν και να προχωρήσουν την ιδέα τους στο επόμενο στάδιο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρέσβης της Ολλανδίας κ. Κάσπαρ Βέλντκαμπ, είπε ότι στόχος του Orange Grove είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα, συνδέοντας της επιχειρήσεις της με όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι στην Ολλανδία οι startups θεωρούνται πλέον πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Συγκεκριμένα:

Brain
H ομάδα Brain παρουσίασε μια εφαρμογή – πρακτική για τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών. Συγκεκριμένα μια πρόταση που μειώνει το χρόνο και το κόστος κατά 50% της έκδοσης ασφαλτικών συμβολαίων. Σήμερα γίνονται ετησίως στην Ευρώπη περίπου 5 εκατομμύρια ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας

Clicktotherapy
Η Clicktotherapy ασχολείται με το θέμα της ψυχικής υγείας. Δημιούργησε λοιπόν μια on line πλατφόρμα για απευθείας υπηρεσίες για θέματα ψυχικής υγείας. Ο χρήστης με βάση τα χαρακτηριστικά του και το πρόβλημά του θα έρχεται σε επαφή με τον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ του. Η εφαρμογή θα έχει εβδομαδιαία συνδρομή η οποία θα παρέχει videoconference και ανταλλαγή μηνυμάτων.

Crowdwell
H Crowdwell δημιούργησε μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με γνώσεις σε θέματα υγείας και ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας. Στην ουσία δημιουργεί ια κοινότητα για ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων. Στόνος να παρακινήσει να συμμετέχουν στην πλατφόρμα τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, οργανισμοί και ειδικοί.

Healthier
Η Healthier μας ενημέρωσε ότι το 10% του κόστους σε παροχές υγείας οφείλεται στην αμέλεια των ασθενών. Για το λόγο αυτό δημιουργεί μια εφαρμογή που διαχειρίζεται τα θέματα υγείας των χρηστών και μεταξύ άλλοων θα τους υπενθυμίζει να παίρνουν τα φάρμακά του και θα κρατά αρχείο.

Healthyclub
Η Healthyclub έρχεται να βοηθήσει όσους έχουν θέμα με το βάρος τους ώστε να καταφέρουν να το διατηρήσουν στο επίπεδο που θέλουν. Η Healthyclub δημιουργεί μια εφαρμογή που λαμβάνει δεδομένα από την καθημερινότητα των χρηστών , τις διατροφικές προτιμήσεις τους, στοιχεία από την συμπεριφορά τους, τη διάθεσή τους και με βάση του προφίλ που σχηματίζει τους δίνει οδηγίες για να ελέγξουν το βάρος τους .

Kids in the Kitchen
H Kids in the Kitchen βάζει τα παιδιά στο παιχνίδι της υγιεινής διατροφής με μια δικτυακή πλατφόρμα που έχει εργαστήρια μαγειρικής, προγράμματα για γονείς και στόχος της είναι να βοηθήσει τους γονείς να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών και γενικότερα της οικογένειας τους.

Map of Care
Η Map of Care είναι μια startup με σχεδόν εντελώς διεθνή προσανατολισμό. Η ομάδα Map of Care δημιούργησε μια πλατφόρμα που αξιολογεί τους οίκους ευγηρίας και πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει τόσο τον ανταγωνισμό όσο και τη βελτίωση των υπηρεσιών. ΟΙ πελάτες αυτής της πλατφόρμας θα είναι οι οίκοι ευγηρίας ενώ χρήστες, οι ηλικιωμένοι και οι συγγενείς τους.

Myhabeats
H Myhabeats ασχολείται επίσης με το θέμα της διατροφής αλλά έχει ένα πολύ συγκεκριμένο target group. Η εφαρμογή – πλατφόρμα της βοηθά άτομα που έχουν κάνει εγχειρήσεις για απώλεια βάρους να προσέξουν τις διατροφικές τους συνήθεις για να διατηρήσουν το βάρος τους.

Torafugu tech
H Torafugu tech είναι μια startup που χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει άτομα με προβλήματα υγείας να βελτιώσουν την υγεία τους και να μειώσουν το ασφαλιστικό γι αυτούς κόστος. Επίσης βοηθά τις ασφαλιστικές εταιρίες να κάνουν με αυτόν τον τρόπο καλύτερο σχεδιασμό των ασφαλιστικών τους προγραμμάτων.

Wellics
H Wellics τέλος, παρουσίασε μια τεχνολογία που στόχο έχει να διατηρήσει την καλή φυσική κατάσταση των χρηστών στο χώρο εργασίας τους και επίσης για τους ίδιους λόγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εταιρίες. Η εφαρμογή συγκεντρώνει στοιχεία όπως, θόρυβο, θερμοκρασία, ποιότητα φωτισμού κτλ με τη χρήση smartphones χωρίς να δίνει προσωπικά δεδομένα, με σκοπό να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες.

Με το πέρας των παρουσιάσεων η κριτική επιτροπή που απαρτίζετο από επιχειρηματίες πρώην startupers, ανακοίνωσε τους νικητές. Το πρώτο βραβείο πήρε η Torafugu tech, το δεύτερο η Kids in the Kitchen και το τρίτο η Crowdwell. Οι βραβευθείσες startups θ έχουν τη δυνατότητα 6μηνης φιλοξενίας στο Orange Grove, προσωπικές συνεντεύξεις με εκπροσώπους των εταιρικών Metavallon και Unifund οι οποίες συμμετείχαν και στην κριτική επιτροπή και επίσης 2΄μέλη από κάθε ομάδα θα μεταβούν στην Ολλανδία για δύο ημέρες με τα έξοδα πληρωμένα για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα διασύνδεσης και καθοδήγησης που διοργανώνει το Orange grove και το Amsterdam Centre for Entrepreneurship.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 10 Δεκεμβρίου 2018

Read 546 times