Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:00

Η Κατερίνα και η Λερναία Ύδρα

Written by

Η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή έκανε πραγματικά εντυπωσιακό ντεμπούτο στη νέα της θέση. Φουριόζα και καταιγιστική μίλησε για νέα διακυβέρνηση, εργατικότητα και προσήλωση στη διαφάνεια. Με το καλημέρα άρχισε επίσης  τις παροχές, όπως την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ενώ προϊδέασε και για αυξήσεις των αγροτικών εισοδημάτων. Προκαλεί πραγματικά εντύπωση ο τρόπος με τον ο ποίο η κυρία υπουργός άρχισε να μοιράζει χρήμα. Κι αυτό γιατί δεν περνά από το χέρι της. Τουλάχιστον δεν είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο.

Να υποθέσουμε ότι είχε συμφωνήσει με  τον αρμόδιο γι αυτά πράγματα υπουργό οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου; Ας το δεχθούμε, αλλά μετά την κρυάδα που πήρε ο τελευταίος από τις Βρυξέλλες και με ένα έλλειμμα κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από το ήδη υψηλό που προέβλεπε ο υπουργός οικονομίας, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα βρει τα χρήματα που ζητά η κυρία Μπατζελή. Η νέα υπουργός είναι μια έμπειρη τεχνοκράτης. Υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής, γνωρίζει τα αγροτικά ζητήματα και εκτιμάται ότι δεν θα αφήσει στα ταμεία των Βρυξελλών τις επιδοτήσεις που «ξέχασαν» να πάρουν οι προκάτοχοί της. Οι προγραμματικές της δηλώσεις ήταν γεμάτες θεσμικές αλλαγές για την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και εισοδήματος. Εκτιμούμε τις προθέσεις της αλλά αναρωτιόμαστε μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φτάσει. Να τις θυμίσουμε ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει θετικές τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Κρασιού, η οποία οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος των αμπελουργών και καταδικάστηκε από το σύνολο του αμπελοοινικού κλάδου.

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Μπατζελή και που γενικά πέρασε στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης ήταν η αναβάθμιση του ΕΦΕΤ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο ΕΦΕΤ θα είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Μπατζελή αρμόδιος για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και για τον έλεγχο των τιμών. Η  ευρωπαϊκή νομοθεσία παροτρίνει τα κράτη μέλη στην ίδρυση και δραστηριοποίηση εθνικών ελεγκτικών αρχών που θα έχουν την ευθύνη επιτήρησης του αυτοελέγχου των επιχειρήσεων. Σε αυτό το τεύχος του Τ&Π κάνουμε μια καταγραφή των προβλημάτων των ελεγκτικών μηχανισμών έτσι όπως ανέκυψε στο πρόσφατο παρελθόν μέσα από σοβαρά διατροφικά σκάνδαλα, και διαπιστώνουμε ότι σε δύσκολα ζητήματα, το σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.   

Η κυρία Μπατζελή μπορεί να θέλει να αλλάξει τον ΕΦΕΤ αλλά θα πρέπει να τα βάλει με το τέρας της γραφειοκρατίας και του πολυκατακερματισμού των ελεγκτικών αρχών. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε στην Ελλάδα τους ελεγκτικούς  μηχανισμούς για τα τρόφιμα και το νερό, διασκορπισμένους σε έξι υπουργεία, όπου οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων οδηγούν σε στρεβλώσεις και διοικητική ακινησία. Η μετακίνηση του ΕΦΕΤ από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νωρίτερα φέτος ήταν ένα θετικό βήμα. Η νέα υπουργός έχει υπό την εποπτεία της ένα σημαντικό ελεγκτικό όργανο και δικαίως θέλει να το αναβαθμίσει. Έναν πραγματικά ενιαίος φορέας ελέγχου με αυξημένες αρμοδιότητες μπορεί σίγουρα να είναι αποτελεσματικός και είναι αυτό που χρειάζονται καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ελπίζουμε η νέα υπουργός να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και να τα καταφέρει.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Τρόφιμα και Ποτά, τον Νοέμβριο του 2009

Read 1479 times