Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 09:41

Μολότοφ, χημικά και οδομαχίες: Σκηνές χάους σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη

Written by

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν για ακόμη μια φορά στα Εξάρχεια αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αντιεξουσιαστές να συγκρούονται με αστυνομικούς στο περιθώριο των διαμαρτυριών που είχαν προγραμματιστεί για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τα Εξάρχεια μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης για αρκετές ώρες το βράδυ της Πέμπτης, με αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ, πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Στους δρόμους της Αθήνας βγήκαν και δύο «Αύρες», οι οποίες επιστρατεύτηκαν για να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο πολίτες -ένας στην πλατεία Εξαρχείων και ένας δεύτερος στην οδό Κουντουριώτου- και δύο αστυνομικοί.

Μάλιστα, στα Εξάρχεια διαδραματίστηκε και ένα μίνι θρίλερ, καθώς στο σημείο όπου βρισκόταν ο τραυματίας δεν μπορούσε να πλησιάσει ασθενοφόρο.

Τελικώς, όπως έγινε γνωστό από πλευράς του ΕΚΑΒ, ο τραυματίας παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNN Greece, γιατροί είχαν σπάσει τον κλοιό για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία.

Συναγερμός σήμανε και στην πυροσβεστική, καθώς στις φλόγες τυλίχθηκε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σπύρου Τρικούπη.

Τα χημικά αλλά και οι καπνοί από τις φωτιές που είχαν ανάψει αντιεξουσιαστές έκαναν την ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας αποπνικτική ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και ΙΧ αυτοκίνητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές στην Αθήνα.

Αντίστοιχες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με αντιεξουσιαστές να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και να πετούν πέτρες, μολότοφ και πυροτεχνήματα στις δυνάμεις της αστυνομίας. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, με αποτέλεσμα οι δρόμοι γύρω από το ΑΠΘ να μετατραπούν σε πεδίο μάχης για αρκετές ώρες.

Την ίδια ώρα, φωτιά ξέσπασε σε εργοτάξιο του μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού, η οποία και σβήστηκε από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο. Το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης. Στο νοσοκομείο διακομίστηκε και ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε τα επεισόδια, που δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η αστυνομία προχώρησε σε μια σύλληψη και 20 προσαγωγές.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 06 Δεκεμβρίου 2018

Read 582 times