Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 09:41

Λεξικό-app για πρόσφυγες: Ένα ακόμη βήμα για ταχύτερη ενσωμάτωση

Written by

Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, έρχεται να βάλει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του ειδικά προσαρμοσμένου για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων μικρού λεξικού, το οποίο σε εκτυπωμένη μορφή κυκλοφορεί περισσότερο από έναν χρόνο.

To Μικρό Λεξικό δημιουργήθηκε ώστε να βοηθά τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την επικοινωνία τους με τους Έλληνες σε περίπτωση που χρειάζονται γενικές πληροφορίες καθώς και πληροφορίες που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης, το φαγητό, την υγεία και την προστασία. Περιέχει ειδικά κεφάλαια χρήσιμα για τις γυναίκες και τα ασυνόδευτα παιδιά.

Το Μικρό Λεξικό είναι έργο της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την ΕΑΔΑΠ και τη ΜΕΤΑδραση, με τη χρηματοδότηση της Ελβετικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Συνεργασίας (SDC) και την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μετά την μεγάλη απήχηση που είχαν τα λεξικά για τους γιατρούς και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία επίσης χρηματοδοτήθηκαν από την ελβετική πρεσβεία, το μικρό λεξικό που διατίθεται σε έξι γλώσσες, έρχεται να βοηθήσει την επικοινωνία των προσφύγων και μεταναστών στην καθημερινότητά τους, καθώς η χρήση του πλέον γίνεται πολύ απλή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, σε λειτουργικά συστήματα android ή Ios.

Πολλές λέξεις και φράσεις στην ηλεκτρονική μορφή του λεξικού παρέχονται και με ήχο για να διευκολύνεται ο χρήστης και οποιοδήποτε μπορεί να το κατεβάσει στο κινητό του ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμη και όταν δεν έχει σύνδεση στο ιντερνετ.

Όπως είπε ο πρέσβης της Ελβετίας Χανς Ρούντολφ Χόντελ στο CNN Greece “είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κι αυτό διότι με σχετικά λίγα χρήματα είχαμε τεράστια απήχηση. Τώρα που το έχουμε και σε ηλεκτρονική μορφή πιστεύουμε ότι περισσότερος κόσμος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και αν χρειαστεί θα κάνουμε και άλλη επανεκτύπωση.”

Το λεξικό έχει μεγάλη απήχηση μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική μορφή του. Είναι σημαντικό ότι η εφαρμογή δεν ακολουθεί το χρήστη, δεν κρατά τα στοιχεία του και τα προσωπικά του δεδομένα.
Το λεξικό μπορεί να το κατεβάσει ο οποιοσδήποτε στο κινητό του μέσα από τις παρακάτω ιστοσελίδες, τις ελβετικής πρεσβείας και της Ύπατης Αρμοστείας:

https://www.eda.admin.ch/greece-lexica

http://data.unhcr.org/mediterranean/country.php?id=83

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 23 Απριλίου 2018

 

Read 1471 times